Gdy są retrospekcje z życia Damona i Stefana po śmierci matki, Stefan ma dopiero 10 lat,a Damon wygląda podobnie tak jak teraz, ale gdy Bonnie ukradła na samym końcu od ich matki taką jakby ramkę(?) z ich zdjęciami, Stefan wygląda już tak jak aktualnie, gdy jest wampirem. Jakim cudem matka Salvatorów mogła mieć jego zdjęcia jak był doroślejszy? Błąd czy ja już tego nie rozumiem?
W "więziennym świecie", w którym Bonnie spotkała ich matkę był już rok 1903, a jak wiemy z historii Kaia to te światy działają tak, że przeżywasz w kółko dzień, kiedy popełniłeś/aś zbrodnię, za którą jesteś ukarany. Damon i Stefan zostali przemienieni przez Katherine w 1864 roku więc ich matka była w tym czasie już dawno "martwa" więc mój wniosek jest taki, że ona w chwili śmierci miała w sobie krew wampira, pochowali ją i obudziła się ale z jakiegoś powodu dalej udawała martwą. Jak ta krew się w niej znalazła to się okaże, może jakiś wampir wymazał jej pamięć albo zrobiła akcję w stylu Isabelle i sama to zaplanowała bo chciała zniknąć.
I pewnie jako wampir obserwowała z daleka swoich synów i jak im się żyje i skądś dorwała ich "aktualne" zdjęcia. Mnie ciekawi tylko, czy dadzą jakąś fajną retrospekcję z nią i Katherine? Mogliby wprowadzić wątek, że poznała się na naszej egoistce i próbowała ją zastraszyć, żeby zostawiła jej synów w spokoju. Obejrzałabym coś takiego z chęcią :)
To by było dobre z Katariną i ich matką:D. Ciekawe, matka też wampir. I też jest ciekawe co ona takiego zrobiła, nie mogę się już doczekać :)
"Z jakiegoś powodu" - wydaje mi się że małżeństwo z zadeklarowanym łowcą wampirów to wystarczający powód żeby po przemianie nie wracać do starego życia :)
Jest jeszcze lepszy motyw - oglądam właśnie jeden z odcinków pierwszego sezonu, gdzie są retrospekcje z czasu zanim Katherine przemieniła braci. Obaj są mniej więcej równym wieku. Jakim cudem w retrospekcji z 6 sezonu na pogrzebie matki Salvatorów Stefan ma 10 lat a Damon ok 30?
Nie wiem, w którym roku zmarła matka Salvatore'ów,ale zakładam, że ok. 1849, więc w 1864 już te różnice wiekowe pomiędzy Damonem, a Stefanem bardziej się zatarły. W retrospekcjach z pierwszego sezonu też widać różnicę wiekową pomiędzy chłopakami. No nie oszukujmy się, ale Ian zwyczajnie jest starszy od Paula i choćby nie wiem jak makijażystki i stylistki się starały, to tej różnicy nie da się wymazać. Moim zdaniem nie należy tu się doszukiwać nie wiadomo czego. Ale pomysł z matką całkiem wyszedł scenarzystom :)
Od 1 sezonu podkreślano, że Damon jest starszy od Stefana, ale ta ostatnia retrospekcja też mnie trochę zaskoczyła... Myślałam, że różnica (ta serialowa, nie między aktorami) wynosi około 5 lat, a tymczasem zestawienie takiego brzdąca z 20-parolatkiem pokazuje teraz, że Damon jest z 10 lat starszy, a może i 15. To mi się jednak trochę kłóci z wcześniejszymi retrospekcjami i "ogólną wymową" serialu. Moim zdaniem mogli do tej sceny wziąć po prostu starszego dzieciaka, 14-15 latka, z tym że wtedy musiałby być bardziej podobny do dorosłego Stefana, a to byłoby trudne. Generalnie im więcej sezonów, tym więcej rzeczy kuleje pod względem logiki, kolejne retrospekcji też nadwyrężają pewną spójność (na początku serialu mieliśmy odnieść wrażenie, że po całej sprawie z Kath i przemianie braci, ci niemalże nie mieli ze sobą kontaktu przez ponad sto lat, każdy poszedł swoją drogą, a tymczasem potem co chwilę okazywało się, że jednak się spotykali i to dość często, w różnych okolicznościach). Moim zdaniem pomysł z wątkiem matki jest okej, ale też nie da się ukryć, że scenarzyści na bieżąco wymyślają, co by tu jeszcze wymyślić, jaki wątek by wyciągnąć, dokleić do tego, co już jest. Takie wprowadzanie nagle wątku krewnych, o których wcześniej nie było mowy, zawsze kojarzy mi się w serialach z odgrzewaniem kotleta przy którymś z kolejnych sezonów - nagle powraca czyjaś matka, siostra, ojciec, córka itp.
Już nie mówiąc o tym, że przestała na mnie robić wrażenie czyjaś śmierć, bo wiele osób później "wskrzeszono":P Co do matki chłopaków, wszak już połowa sezonu a nie widać na razie żadnego bad-ass'a, z którym bohaterowie mieliby się zmierzyć... Może to z nią, albo jakimś jej wrogiem ukrytym też w tych wymiarach... A odnośnie retrospekcji i wieku Damona, nawet jakby miał tam mieć ok. 25ciu lat, to i tak byłaby między nimi różnica 15 lat - to dużo i jak na moje naciągane patrząc na poprzednie retrospekcje, gdzie mogła być między nimi różnica GÓRA pięciu lat...
Noo, puścili babola z tym smarkatym Stefem, do tej pory z retro wynikało, że różnica wieku jest niewielka, a teraz wychodzi, że kiedy chłopaki poznali Kath, to Damon już musiał mieć gruuubo ponad 30 lat. też nie spodziewam się szału z wątkiem matki braci, bo to wszystko już było...
Haha, no tak xD ale tak to jest już z retrospekcjami w TVD, że często nie trzymają się kupy. W 1 sezonie, Elena mówiła, że w noc wypadku na moście, jej rodzice musieli po nią jechać na ognisko, bo strasznie się upiła. A potem dostaliśmy retro, że chodziło o jej zerwanie z Mattem i ogólnie nienajlepszy nastrój, pijana nie była ani trochę, skoro jeszcze czekając na rodziców normalnie ucięła sobie pogawędkę ze spotkanym przy drodze Damonem. Podobnie w 1 sezonie przedstawiali nam historię braci w ten sposób, że po przemianie w wampiry, ich drogi szybko się rozeszły - Damon nie mógł wybaczyć Stefanowi, że ten chciał być wampirem i świadomie pił krew, wiedział też, że Kath zauroczyła Damona, by jego też zmusić do wypicia krwi - obiecał, że od tej pory uprzykrzy Stefanowi życie itp itd. A potem co i rusz widzimy jak spotykali się w kolejnych dekadach, raz się kłócili, raz godzili, raz byli dobrzy, raz źli, Stef, który niby "przez ponad wiek żył w ukryciu" jednak pojawiał się w tym czasie w MF... I to tylko takie pobieżne refleksje, bo wiele rzeczy pozapominałam, na pewno nieścisłości w retro było dużo więcej.
Stefan ma ok 17 lat a Damon ok 25 (tzn. tyle lat mają ich "ciała") totalnie tego nie widać bo obaj aktorzy są dużo starsi, ale w teorii Stefan jest nastolatkiem a Damon 20-parolatkiem.
Też tak mi się wydawało przez cały czas, ale od tej ostatniej retrospekcji ze Stefanem-dzieciaczkiem, już straciłam rachubę.
No to w tej retrospekcji niby Stefan ma z 10 lat więc Damon ma ok 18. Na logikę. Starali się go odmłodzić makijażem trochę, ale Ian jest chyba po 30 grubo to ciężko mu grać 18-latka nawet z najlepszym makijażem świata.
Wydaje mi się, że jako że została złapana chyba w Europie to musiała już wewnątrz tego wymiaru przypłynąć do Ameryki. Zapewne chciała wrócić w okolice "domu" i bardzo możliwe że znalazła w Mystic Falls zdjęcia swoich dzieci i przyniosła je do zaaranżowanego dla siebie domu.