Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122890
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

czemu

ocenił(a) serial na 10

Skoro Elena jest potomkinią pierwotnej wiedźmy to czemu nie ma magicznych mocy?

ocenił(a) serial na 1
sylwias

Elena potomkinią pierwotnej wiedźmy? pierwszy raz słyszę może chodziło Ci o praprababcie Bonnie?

ocenił(a) serial na 8
sylwias

O ile mi wiadomo nie było to jeszcze do końca wyjaśnione. Poza tym Elena jest doppelgangerem, co samo w sobie jest właściwością magiczną.

ocenił(a) serial na 10
black_eye

Elena o ile mi wiadomo, nie jest potomkinią pierwotej wiedźmy ale jej doppelgangerem, co według mnie nie oznacza tego samego:)

ocenił(a) serial na 8
Cleveland

Ja nie pisałam, że Elena jest jej potomkinią tylko to, że wątek z pierwotną wiedźmą nie jest do końca wyjaśniony :)

ocenił(a) serial na 10
black_eye

Źle odpowiedziałam :D Zamiast odpowiedzieć osobie pytającej, zaznaczyłam "odpowiedz" przy Twojej wypowiedzi :) A z Tobą się zgadzam, wątek dopiero zacznie się rozkręcać :)

ocenił(a) serial na 7
Cleveland

według mnie oznacza to samo, jedno wynika z drugiego... tak jak Elena i Kath, o tym akurat było mówione kilka razy

ocenił(a) serial na 6
Martusia_18

Sylwias miała na myśli, że (według jednej z hipotez odnośnie Charlotte) pierwsza Petrova była właśnie tą pierwotną wiedźmą. Chociaż do mnie na przykład ta hipoteza za bardzo nie przemawia, choć jest możliwa.

ocenił(a) serial na 8
Mauretania

Też wydaje mi się, że pierwotna wiedźma i pierwsza Petrova to dwie różne osoby.

Teoretycznie pierwsza Petrova była osobą, której krew została przelana, aby nałożyć klątwę na Klausa, a nałożyły ją czarownice. A Klaus i Elijah byli najprawdopodobniej zakochani w pierwszej Petrovej. Ale niewykluczone, że jedną z tych czarownic była właśnie sama Petrova, i poświęciła swoje życie, żeby nie dopuścić do utworzenia z Klausa hybrydy.

ocenił(a) serial na 10
reesee

Miałam na myśli, że jeżeli Elena jest w jakiś sposób powiązana z Petrovą, a hipoteza iż była ona pierwotną wiedźmą się sprawdzi, to jedynie jako jej doppelganger, a nie jako jej potomkini. Tak sądzę:) To by tłumaczyło, dlaczego Elena nie posiada magicznych zdolności. Jednak mimo to, nie chciałabym aby Charlotte Petrova okazała się pierwotną wiedźmą, ponieważ wtedy Pamiętnikami Wampirów zawładnęła by ostatecznie magia.

ocenił(a) serial na 8
Cleveland

Elena chyba jest jakąś tam potomkinią pierwszej Petrovej - dziesiątą wodą po kisielu :D ... jest przecież spokrewniona z Katherine, która w końcu też nosi nazwisko Petrova

ocenił(a) serial na 10
reesee

właśnie denerwuje mnie, że nie do końca to objaśnili:) niby są one w jakimś sposób spokrewnione, bo nazwisko i wszystko cacy, z drugiej strony zarówno Katherine jak i Elena są po prostu doppelgangerami, które ' utworzyła ' pierwotna wiedźma mając na celu nie dopuszczenie do złamania klątwy. Teraz pytanie, czy stworzyła je na swoje podobieństwo ? ( To brzmi prawie jak w Bibli :D) Czy może stworzyła je na podobieństwo właśnie Charlotte Petrovy? I jeśli pierwotna wiedźma i Charlotte nie są jedną i tą samą osobą, to dlaczego wiedźma miałaby stwarzać doppelgangera na podobieństwo jakiejś tam dziewczyny ?

ocenił(a) serial na 7
Cleveland

nikt nikogo nie stworzył... geny tak działają... dlatego pierwsza czarownica wymyśliła sobowtóry żeby bardzo trudno złamać klątwę... przecież nawet Elijah i Klaus byli zaskoczeni podobieństwem jak zobaczyli pierwszego sobowtóra... trochę dziwne żeby nazwisko Petrova przez tyle wieków przetrwało do Kath... to by znaczyło ze pomiędzy Charlotte a Kath byli sami mężczyźni przenoszący geny z nazwiskiem ;p

ocenił(a) serial na 9
sylwias

Do mnie nie przemawia pomysł, że pierwotna Petrova była czarownicą, to by było naciągane:/ Ale raczej skłaniam się ku opcji iż w Charlotte był zakochany Klaus i po prostu z tego powodu nie potrafił złamać klątwy... Nie wiem czy dobrze pamiętam ale coś mi się kojarzy, że w drugim sezonie było wspomniane, że Klaus i Elijah byli zakochani w 'oryginalnej' Petrovej (retrospekcja chyba nawet była taka, jak ona biega między rozwieszonym praniem). Więc sądzę, że to miało być przekleństwo Klausa, bo musiał wybrać albo bycie hybrydą albo miłość:) A pierwotna czarownica musi być spokrewniona z Bonnie, a w Pamiętnikach czarownice mają ciemny kolor skóry:D