bardzo lubie ten serial ale dla mnie to calkowita zwala z czystej krwi ;/ jak myslicie to celowo
bylo?
Jeśli dobrze cię rozumiem to chodzi ci o to że Vampire diaries ma ściągniętą fabule z Czystej krwi z czym z pewnością się n ie zgadzam.
ja w tym nic podobnego nie widze no prócz tego ze są wampiry i milosc wampirzo-ludzka to juz jest we wszystkim nawet zmierzchu ! jesli ktos juz od kogos zwala to od zmierzchu bo tym sie zaczelo ale pamietniki od nikogo nie 'zwalają' ksiazka powstala dawno a poza tym pamietniki kocham a czystej krwi nie cierpie takie grr ble !
Eee tam, "Czysta Krew" to inna bajka jestXD Chociaż rzeczywiście podobieństwa są wampir+ludzka niewiasta+big love+wilkołaki+inne cuda niewidyXD...ale w PW dużoo słodsza ta krew, jak likier prawie;) Fabułka insza kompletnie...
Domis3 - Kobieto, powaliłaś mnie - <A czystej krwi nie cierpie takie grr ble!> XD
P.S. Te grr ble to po marsjańsku??? Coś mi się tak zdaje;)
O dupcie potłuc ten goglowy tłumacz - nie dali marsjańskiegoXD
Jeśli chodzi Ci o ściągniętą fabułę to VD jest na podstawie ksiazek z okolo 1991, natomiast TB z tego co wiem na podstawie ksiazek o Sookie Stackhouse z 2001r a wiec jest to nie mozliwe aby fabula byla sciagnieta. Zreszta jesli ogladalas oba seriale, to wiesz ze sie od siebie roznia ;)
Moim zdaniem te seriale są jak niebo i ziemia całkiem inne. VD to mimo wszystko łagodny serial a fabuła nie jest tak krwawa jak w TB. Ale możliwe, że jakiś wątek może się powtórzyć bo to w końcu seriale o wampirach :)
A może nie porównujcie książek, co? :P Bo i w serialach Vampire Diaries i w True Blood fabuła jest inna niż w powieści ;P
Obie sagi i oba seriale różnią się od siebie niesamowicie. Jedyne, co je łączy to chyba fakt, że w obu serialach, jak i zarówno książkach występują wampiry, wilkołaki i miłość pomiędzy tymi nadprzyrodzonymi istotami (mam tutaj na myśli oczywiście wampiry) i człowiekiem. Co za tym idzie, prawdą na pewno nie jest, że fabułę VD ściągnięto z TB, zwracając uwagę również na to, że "Pamiętniki wampirów" powstały bodajże w 1991 roku, a "Czysta Krew" w 2001 i pomimo różnic między książką, a samym serialem, nic nie zostało "zwalone", jak to autorka tematu ujęła.
Gdzie ty widzisz podobieństwa? Serial są zupełnie różne tyle, że VD bardziej mnie wciągnęło. Co do rzekomego "zwalania" VD powstało wcześniej niż czysta krew jak już ktoś wspomniał.
zwała to chyba nie skopiowanie tylko nabijanie się, przynajmniej w moim regionie to słowo właśnie to oznacza:-)
I właśnie dlatego powinno się pisać po polsku, a nie slangiem, bo ja też nie wiem czy autorce chodzi i skopiowanie czy nabijanie się z True Blood.
Obydwa seriale to inna bajka czysta krew jest zdecydowanie dla starszych widzów ze względu na częste akty seksualne a TVD jest serialem typowo młodzieżowym jak Buffy postrach wampirów .... Zresztą obydwa seriale uważam za bardzo dobre ;) Lecz podobieństw nie widzę i jako takiej wojny pomiędzy serialami także .
Książki powstały wcześniej, ale z seriali True Blood było wcześniej nakręcone.
dziewczynko, pragnę cię bardzo przeprosić, ale już nie pamiętamy slangu z podstawówki... jeżeli chcesz być rozumiana, to musisz pisać po polsku, a nie po polskiemu....
zwała... z tego co ja kojarzę to, to ma dwa znaczenia (zwalać, kopiować lub straszny ubaw itd.)
Droga autorko tego jakże ciekawego tematu: po pierwsze (jak już wiele osób tu wspomniało) Vampire Diaries jako cykl książek powstał najwcześniej ze wszystkich obecnie popularnych książek o tematyce wampirzej (1 księga wydana w 1991 roku, potem '92',93 itd) - cykl o Sookie w 2001 roku, a Zmierzch w 2005 (chyba) wyszła 1 część sagi. Więc jeśli słowem 'zwała' określasz tu 'skopiowanie' to rozczaruję Cię - ale TVD to NIE JEST "calkowita zwala z czystej krwi ;/". Nie ma praktycznie żadnych podobieństw poza kilkoma motywami przewodnimi (wampiry,wilkołaki,love człowiek-wampir itp). A jeśli pisząc 'zwała' masz na myśli 'nabijanie się' to też Cię rozczaruję. TVD to nie jest żadna parodia TB. Jest to serial o innej koncepcji, innej fabule, innych aktorach, innych postaciach, innym wszystkim. Ja też bardzo lubię ten (Vampiew diaries) serial - ale to tak btw ;) i zgadzam się z przedmówcami - pomiędzy tymi serialami nie powinno być mowy o jakiejkolwiek 'wojnie' :)