PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=658871}
7,2 13 tys. ocen
7,2 10 1 13332
Paradoks
powrót do forum serialu Paradoks

W scenie przesłuchania aż się prosiło o jakieś bluzgi, jak nie ze strony Kaszowskiego to ze strony zatrzymanego, a już jak policjant 'wyprasza' tych dwóch gości co chcieli przejąć zatrzymanego to aż powinno w przypływie emocji wymsknąć się choć jedno 'wypierdalać' panu inspektorowi. Naprawdę strasznie sztucznie wyglądają te dialogi w stylu 'i co ciulu jeden? mówiłem, że nic mi nie zrobisz, staruszku' albo 'wypad! wypad!... won stąd!". Nie jestem za przekleństwami w telewizji ale akurat w takim serialu o takiej porze powinny się one pojawić bo umówmy się, że po dobranocce jest już dobre 2 godziny i zostaję tylko dorosła publika. Chyba się zawiodę i ten serial będzie bardziej jak bezpłciowe (jak dla mnie, pewnie wiele osób ma inne zdanie) amerykańskie csi niż jak klimatyczny Pitbull czy film Psy.

ocenił(a) serial na 8
kubafilmoogladacz

Ja juz sie przyzwyczailem do braku bluzgow, choc tak, dodalyby troche animuszu dialogom. Ale najwidoczniej 21 to jeszcze zbyt wczesna pora na przeklenstwa w tv w naszym kraju, a szkoda, bo uwowmy sie ze 12 czy 13-latki raczej ogladaja inne seriale.

ocenił(a) serial na 5
Eden

O to chodzi. Oglądają inne seriale, w ogóle target tego serialu to chyba inny przedział wiekowy i inni ludzie. Ja się nie przyzwyczaiłem i przyzwyczajać się nie będę, po prostu wyłączę i puszczę sobie choćby właśnie Pitbulla, Odwróconych czy Rodzinę Soprano zza oceanu, jeśli chodzi o seriale. Ja jestem w ogóle zdania, że przekleństwa dodają atrakcyjności serialowi dla typowego mainstreamu w Polsce. Wystarczy zobaczyć na yt, większość scen w polskiej kinematografii, które zapadły fanom w pamięć w swoich dialogach mają przekleństwa. I już nie mówię o głupich filmikach z samymi 'ku$#a' ale o zwyczajnych dobrych scenach, gdzie postać przekleństwami dodaję po prostu tego czegoś. Tutaj też nie można przesadzić oczywiście, jak ze wszystkim.

kubafilmoogladacz

Dokładnie,sam liczyłem na jakieś k*** czy cos w tym stylu.
Brakuje tego,nie da sie jakiegos przekleństwa zastapić innym słowem.To juz nie to samo.

Rogs

heh... wyjdźcie na ulicę. Przewieźcie się tramwajem. Tam jest pełno bluzgania. Nie potrzeba tego wrzucać do serialu żeby był "atrakcyjny".

kubafilmoogladacz

Zgadzam się, to jest serial o policji! Ci ludzie żyją w stresie, i każdemu z nas zdarza się rzucić ,,ku*wę" w nerwach.
Z resztą co to za Bogusław Linda bez ,,ku*wy" w ustach?

ocenił(a) serial na 8
Kudlacz_5

Na pewno inny, ale czy gorszy. Linda bardzo przekonująco wypada w roli Kaszowskiego wg mnie.

ocenił(a) serial na 5
artkie

zgadzam się,już były filmy gdzie ku*wy leciały na prawo i lewo , a nasz inspektor nie musi podrasowywać swojego języka żeby być twardzielem

użytkownik usunięty
kubafilmoogladacz

Jedne z najlepszych polskich (mocnych) produkcji od kultorych Psów czy Krolla (Obydwie pozycje mistrza Pasikowskiego) aż do Odwróconych, Pitbulla, czy Gliny (ten ostatni też Pana Pasikowskiego) są przepełnione bluzgami. Pan Bogusław dobrze pasuje do roli Kaszowskiego i do postaci twardego policjanta. Wreszcie mamy Pana Linde w roli na jego miarę. W Kaszowskim widzę takiego Franza po latach juz jako inspektor w policji ... właśnie i tu nasuwa się brak wulgaryzmów. Seriale o policji, wojsku,, mafiach, czy o życiu w szarym blokowisku powinny być urozmaicone w łacińskie zwroty ponieważ dodają serialowi realizmu. Brak bluzg w tego typu serialach sprawia że projekt wypada sztucznie bo wulgaryzmy są nieodłączną częścią prawdziwego świata którego dzieło stara się pokazać.

ocenił(a) serial na 5

No i kolega wszystko wytłumaczył. http://www.youtube.com/watch?v=3aVQpXqdP_o takie i wiele innych scen to po prostu esencja tego czego oczekuję po serialu osadzonego w takich realiach, to nie jest serial o wykładowcach na Uniwersytecie Jagiellońskim a o policjantach, zwykłych ludziach.

użytkownik usunięty
kubafilmoogladacz

Dokładnie. Pozdrawiam

Linda w jednym z wywiadów powiedział że żałuję że nie ma w polsce (chodziło mu pewnie o ostatnie klika lat) serialu pachnącego alkoholem i kur...Często wkurzałem się jako dojrzały człowiek na ludzi, którym nie podobały się "PSY" bo były wulgaryzmy.
Powiem jedno-klimat i realizm.Nikt by psychicznie nie wytrzymał psychicznie że na jego oczach przy torturowanym trupie zabili dwóch kolegów gdyby taki ktoś mówił "cholerka jasna no przyjaciół mi zabili jestem cały we krwi.Podajcie chusteczkę bo się upaprałem" wiało by sztucznością.Nawet w tandetnym (nie czepiajcie się że pisałem kiedyś że to najlepszy krymianlny serial...młody smarkacz byłem) "W-11" bywało że ktoś powiedział słowo k*wa z cenzurą ale powiedział.
Policjant to zawód parszywy- źle opłacalny,bywa niebezpieczny i w dodatku nie jest zbytnio lubiany przez większość społeczności i w takim zawodzie bez najmocniejszych słów się nie obędzie.Choć być może nie zmieniło by to faktu o kiepskim stanie tego serialu który oceniam słabiutko...

ocenił(a) serial na 8
Bondman

W ogóle ta scena była tak rażąca, że ja nic nie rozumiałem z tych kaszowskich cytatów. Linda gadał, jak byłby zdenerwowany i zmarnowany, ciężko mu było coś wydusić, ale to było takie słabe, że... Musiałbym kiedyś sobie przypomnieć tą kwestię przy następnym oglądaniu tego odcinka i dopiero wtedy zobaczę to i owo. Kurde, nie rozumiem tego. Nie mogli jakoś tego lepiej ułożyć albo pojść na łatwiznę, dając przekleństwa (wulgaryzmy). To by miało jakiś lepszy, głębszy obraz. A tu.. klapa. Ja wiem, że chcą to jakoś zmienić, pokazać tak, żeby nie było wulgaryzmów, ale to musi mieć ręce i nogi, bo serial przy tym traci. Sam Linda gadał w reklamach o serialu, że on ma pokazać, jaka jest naprawdę policja i ma zmienić ten pryzmat zniszczony przez wulgaryzmy. Kurde, jak on mógł. Jak oni mogli? Tak nie można kręcić. Trzeba pamiętać, ze słownik polski czy łaciński jest bogaty. Musi być przekonujące, a nie grzecznie i na siłę. Tak się nie da i będzie marnie. Jak wspomniałem, to musi mieć lepszy... A wczoraj jak oglądałem, to nagle słyszę kur.... Nie, no, byłem w szoku. Nigdy odchodzą od wszystkiego i cenzurują, a tak to nagle rzucą tu ot tak. Ne, no, zajeb.. Jak ma być taka słaba i ograniczona cenzura, to normalnie tragedia. Cenzura, kurde, większa niż za komuny. Jak oglądam stare filmy to cycki czy inne takie nieocenzurowane rzeczy nie wzbudzały uwagi i były nieważne. Kurde, ja już mam dojść tego wszystkiego i tego całego dzisiejszego zje...nego świata. Niech to wszystko się zmieni w końcu, ale kiedy się to zmieni, he he.