PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=554932}

Partnerki

Rizzoli & Isles
2010 - 2016
7,7 6,7 tys. ocen
7,7 10 1 6749
7,0 2 krytyków
Partnerki
powrót do forum serialu Partnerki

Tak jak w temacie... Zwracam się do osób, które czytały cykle Rizzoli & Isles. Otóż mam parę pytań:
W serialu jak wiemy, obie panie są samotne (przynajmniej w pierwszym sezonie... zobaczymy jak to potoczy się później)... Czy w książce Jane Rizzoli i Maura Isles mają mężów, dzieci? Czy te relacje między Jane i Maurą są też takie bliskie jak w serialu? Nie orientuję się za bardzo jak wygląda na zachodzie współpraca między lekarzem medycyny sądowej i detektywami... ale w serialu ta współpraca jest trochę naciągana. Kolejne pytanie: czy fabuła książki p. Tess obraca się tylko na płaszczyźnie zawodowej (odnajdywanie zwłok, badania, jakieś super wymyślne pojęcia medyczne itp.) czy ukazane jest też życie prywatne głównych bohaterów (ich smutki, problemy, radość itp.)?
Jeśli ktoś byłby zainteresowany odpowiedzieć na te pytania to byłoby miło :) Tylko proszę nie odsyłać mnie do czytania książek p . Gerritsen, bo czytanie zwyczajnie mnie nie interesuje.

ocenił(a) serial na 9
_AGENT_NSA_

Nie pamiętam już zbyt dobrze, bo książki czytałam dosyć dawno, ale:
> Jane i Maura na początku nawet za sobą nie przepadały, bo znały się tylko z widzenia - przeważnie spotykały się na miejscu morderstwa, a następnie podczas sekcji zwłok; zbliżyły się bardzo podczas sprawy "Chirurga", a później zostały przyjaciółkami, choć nie takimi, które powierzają sobie najgłębsze sekrety tak po prostu - obie były raczej zamknięte,
> Maura spotykała się z kilkoma mężczyznami, ale z reguły jest wolną kobietą ;) (nie pamiętam, czy w ostatniej książce coś się nie zmieniło, ale wyszła nowa część z cyklu Gerritsen, więc jak przeczytam, to ponformuję ;)),
> Jane - jest dosyć podobna do serialowej Rizzoli; obecnie ma córeczkę ze swoim mężem, agentem Deanem - poznali się przy sprawie "Chirurga", a raczej jego następcy :)
> autorka przedstawia oprócz życia zawodowego również prywatne wątki bohaterów - nie są one aż tak bardzo rozbudowane, lecz mi się podobają - pokazuję, że życie nie jest usłane różami, niemniej jednak czasami uśmiecha się do nas szczęście :).

Jeśli coś pomyliłam, to proszę o poprawę, któregoś z czytelników :)

ocenił(a) serial na 8
Bittersweet88

Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)

ocenił(a) serial na 8
_AGENT_NSA_

Maura miała kiedyś męża, na pewien czas nawet w którejś książce wrócili do siebie, ale to był moment. Chyba w ostatniej przed "Mumią" książce Maura związała się z księdzem (nie wiem czemu strasznie podobał mi się ten wątek)
Nie podoba mi się postać Maury w serialu, w książce jest ona zupełnie inna....była opisywana jako blada, czarnowłosa koło 40, niedostępna.....wserialu jest całkiem inna, i ten blond....

vampire_12

Rzeczywiście Maura w serialu jest całkowicie inna od tej z książki. W książce ma krótkie, czarne włosy, jest blada i maluje usta czerwoną szminką. I w książce nie są z Rizzoli takimi dobrymi przyjaciółkami. To prawda w ostatnich częściach Maura ma romans z księdzem i to z księdzem w celibacie a nie pastorem, który może mieć rodzinę.

ocenił(a) serial na 8
night_queen

Więc tak : w książkach Tess,Maura rzeczywiście wygląda zupełnie inaczej ma bladą skórę i włosy ścięte na kleopatrę, natomiast Jane...wygląda identycznie jak Angie Harmon ^^
w książce : uwaga bo będzie SPOILER.
Jane wyszła za mąż za Gabriela Dean'a i ma z nim córeczkę Reginę <3
Maura ma byłego męża Victora i kręci z księdzem :D
w książce obie są dobrymi przyjaciółkami ale nie na tyle jak jest ukazane z serialu :D
miejmy nadzieje,że Jane będziea i jeszcze jdeno, z Gabrielem i będą tworzyć super parę ^^
aha i jeszcze jedno, w książce Jane ma dwóch braci a o serialu ma tylko jednego Frankiego i w książce oboje się nienawidzą jak pies z kotem :-D

ocenił(a) serial na 10
BigCityGirl

To ja jeszcze tylko sprostuje.
W serialu Jane także ma dwóch braci, oprócz Frankiego jest również Tommy, który (spoiler) w ostatnim odcinku pierwszej serii ma wyjść z więzienia, do którego trafił za potrącenie księdza będąc pod wpływem alkoholu.
Nie jestem pewna jak to się ma do książek, bo nie pamiętam tego wątku, więc byłabym wdzięczna gdyby ktoś zweryfikował tą informację co do zgodności z literackim pierwowzorem.

Co więcej nie zgodzę się, że "Jane... wygląda identycznie jak Angie Harmon". W książce (a przynajmniej w "Mumi", bo to ją czytałam ostatnio) Rizzoli jest opisywana jako "przeciętna" i w ogóle można było odnieść wrażenie, że nie grzeszy ona urodę.
No dobrze, jestem w stanie znaleźć wiele przymiotników mogących określić Angie Harmon, ale "przeciętna" na pewno nie będzie jednym z nich.

paulinka_jg

przeczytałam 5 części cyklu o R/I i takiego wątku brata Rizzoli nie było. Co do Jane zgadzam się, w którejś z początkowych części też była opisana jako zwyczajna kobieta, ani piękna ani brzydka, z burzą ciemnych loków, wiecznie rozczochranych ;) Także aktorka nie jest jej wierną kopią.

Powiedzcie mi, jak to jest w serialu, rozwiązują te same zagadki co w książce? czy są zupełnie inne historie?

ocenił(a) serial na 10
oliina

Dziękuję za zweryfikowanie mojej informacji.

Co do zagadek kryminalnych. W późniejszych odcinkach są to zupełnie inne historie niż te pokazane w książkach. Jedynie sprawa Hoyta łączy książkę i film. Choć jeśli jest się bardzo upartym można powiedzieć, że 9 odcinek w pewnym sensie nawiązuje do "Sobowtóra" tzn. (spoiler) w serialu znalezione zostają zwłoki brata Maury, którego nigdy nie znała, za to w książce są to zwłoki jej siostry (koniec spoilera). Tak więc jak powiedziałam, trudno jest to powiązać, ale można jeśli się chce ;)

paulinka_jg

Ja mam nadzieję, że pojawił się ksiądz Daniel Brophy, bo uwielbiam ten wątek romansu jego i Maury ;)

ocenił(a) serial na 10
elenkaa

haha - ja tez!! jest stanowczo jednym z najlepszych, a juz na pewno najbardziej zaskakujacy!

ocenił(a) serial na 10
oliina

Sorki że się wetnę w dyskusję ale chętnie poznałabym tytuły tych książek z cyklu R&I
bardzo proszę

ocenił(a) serial na 10
oliina

juz znalazłam na wiki :)