Wiecie może gdzie można kupić książki Rizzoli&Isles? I ile kosztują? Na allegro nie widziałam, w supermarketach też nie a chciałabym kupić
Bo to jest cykl Rizzoli/Isles.
Autorka: Tess Gerritsen
Tytuły:
2001 Chirurg (The Surgeon)
2002 Skalpel (The Apprentice)
2003 Grzesznik (The Sinner)
2004 Sobowtór (Body Double)
2005 Autopsja (Vanish)
2006 Klub Mefista (The Mefisto Club)
2008 Mumia (The Keepsake) aka Keeping the Dead
2010 Dolina umarłych (The Killing Place) aka Ice Cold
2011 Milcząca dziewczyna (The Silent Girl)
2012 The Last to Die - premiera na świecie - sierpień 2012, premiera w Polsce - ?
Jak wpiszesz po tytułach to na pewno znajdziesz :)
Gorąco polecam - książki są świetne!
Po polsku :) Po angielsku możesz znaleźć chyba na empiku, jeśli byś chciała ;)
Ale tak to wszędzie są już dostępne przetłumaczone
Książki Tess są FANTASTYCZNE :) Ostatnio czytałam Autopsje- wspaniała. Zresztą wszystkie książki Tess są super :)
Ja jak na razie kupiłam sobie "Dolinę Umarłych" strasznie mnie wciągnęła ta książka, w 3 dni całą przeczytałam. Teraz planuję kupić następne. A którą najbardziej byście polecali?
Mnie naprawdę ciężko polecić jedną. Dziś przeczytałam "Chirurg" i w 100% mogę polecić. Wcześniej czytałam "Dawca" , "Autopsja", "Klub Mefista" "Infekcja" i choć nie w każdej jest Rizzoli wszystkie są wciągające i nie da się nie przeczytać tego w 2 lub 3 dni. Poprostu chcesz jak najszybciej wiedzieć co i jak!!
Nie w każdej książce jest Rizzoli? czyli że nie we wszystkich książkach z tej serii one obie występują?
W tych które ja wymieniłem je zawsze jest postać Rizzoli. Np. w Dawcy i Infekcji jej nie ma. Ale juz w Autopsji jest.
W tych które ja poleciłam nie zawsze jest postać Rizzoli. Np. w "Dawca" i "Infekcja" jej nie ma. Ale np. w "Autopsja" już jest. Ja poprostu bardzo polecam wszystkie Kasiążki Tess.
Można sprawdzić w opisie na okładce - choć to nie najpewniejsza metoda - najlepiej zajrzeć do pierwszej z brzegu i zobaczyć na jednej z pierwszych stron spis, zwykle są podzielone na te bez i te w których są dziewczyny.
Ja jestem gdzieś w połowie serii i nie mogę się oderwać.
mysle ze powinnas przeczytac wszystkie po kolei ;) ale najlepsze sa chyba: skalepl, grzesznik, autopsja, dolina umarlych i milczaca dziewczyna
Wiem. Ale jakoś tak wyszło że kupiłam te ostatnie części :) Nawet moja mama się wciągnęła w te książki. A jeszcze takie pytanie, bo w Chirurgu nie ma Maury czy jest jeszcze jakaś książka z serii o Rizzoli&Isles w której nie ma jednej z bohaterek? Np jest sama Maura bez Jane albo na odwrót?
nie, potem juz sie pojawiaja zawsze obie, tylko w niektorych czesciach to maura jest glowna bohaterka, a w niektorych jane ;)
Mnie "Dolina Umarłych" bardzo mi się podobała, może dlatego,że było dużo wątków Gabriela, a ja jestem jego wielką fanką :)
Według mnie najgorszy był "Sobowtór" i "Klub Mefisto", pewnie dlatego,że skupiał się po części na Maurze,a większą sympatią darzę Jane :)
Nie zgodzę się. Dla mnie ta była najciekawsza. Przebiła nawet tą, w której Maura dowiaduje się kim jest jej matka. Jeszcze ostatnią część ("Ostatni, który umrze") dość przyjemnie się czytało. Nie wiem jak to było z chronologią, ale Rizzoli jest w niej znacznie bardziej podobna do tej z serialu niż w poprzednich książkach.
kup, kup na prawdę są warte przeczytania, wszystkie! nie umiem wyodrębnić jednej, a przeczytałam wszystkie z tej serii (oprócz ostatniej bo nie było jeszcze premiery w polsce)
Ja na razie kupiłam sobie 4 książki" Chirurga, Dolinę Umarłych, Mumię i Klub Mefista" jak na razie udało mi się przeczytać Dolinę Umarłych i zaczęłam Klub Mefista. Strasznie mnie te ksiażki wciągnęły tą pierwszą przeczytałam w dwa dni. W sumie bohaterki z książek są nawet podobne do tych z serialu w sensie charakteru i zachowania.
powinnaś najpierw przeczytać chirurga, gdyż to jest początek serii, ale w sumie i tak da się ogarnąć bohaterów. pozostałe jej książki, z poza serii tez polecam :) a jeśli lubisz wciągające i trzymające w napięciu thrillery możesz też poczytać Harlana Cobena i Alex Kavę.
Już mam za sobą 3 przeczytane "Mumie, Doline Umarłych i Klub Mefista" Bardzo fajne i wciągające książki. Jednak różnią się od serialu znaczy wszystko jest stosunkowo podobne, 2 przyjaciółki, Maura i Jane, jedna detektyw druga doktor patolog, wspólnie rozwiązują jakieś sprawy, morderstwa, jest też Frost i Korsak no i rodzinka Jane. Tak na świeżo czym się różnią od serialu..
może trochę SPOILER odnośnie książek
- w książce Maura aż tak bardzo nie ingeruje w sprawy morderstwa a w serialu cały czas są praktycznie razem i Maura wspólnie z Jane chodzi na przesłuchania podejrzanych, zbiera poszlaki itp
- w książce kiedy coś złego przytrafia się Maurze to Jane ją odwiedza ale potem np zostawia policjantów aby ją chronili, w serialu Jane by jej tak nie zostawiła i spędziła u niej noc aby się nią zaopiekować
- w książce to matka Maury jest tą złą a w serialu ojciec
- w książce Jane ma 2 braci ale Frankie jest od niej starszy a w serialu młodszy
- w książce Korsak jest już na emeryturze a w serialu dalej pracuje w policji
- w książce Jane ma męża i dziecko a Maura ma tak jakby 2 facetów którzy się nią interesują księdza i tego bogacza a w serialu są obie samotne
- w książce Frost jest blondynem o bladej cerze a w serialu afroamerykaninem
- w książce Maura jest bardzo piękna( oczywiście Sasha też jest bardzo ładna) a Jane jest przeciętna, natomiast w serialu Jane moim zdaniem jest bardzo ładna
- w książce one nazywają się przyjaciółkami Jane nawet mówi " jestem Twoją przyjaciółką więc uznałam że powinnam Tobie powiedzieć kiedy chcesz zmarnować sobie życie" jednak nie są ze sobą moim zdaniem aż tak blisko jak w serialu.
-Natomiast moim zdaniem jeżeli chodzi o ogólny charakter postaci to został odzwierciedlony, Jane zarówno w książce jak i w serialu jest pyskata, waleczna, zabawna, ma te swoje powiedzonka śmieszne aby czasami rozładować atmosferę. A Maura jest z pozoru cicha, trochę samotna, najlepiej czuje się w towarzystwie zmarłych, bardzo poważnie traktuje swoją pracę ( w serialu " nie odpowiem Tobie na to pytanie bez pełnej autopsji dopóki tego nie sprawdzę to rdzawa plama a nie krew" w książce" Nie wiemy czy to jej włosy nie potwierdziło tego jeszcze DNA" Jane" ale są takiego samego koloru i długości" Maura " Nie odpowiem Tobie nie mamy wyników badań" twardo stąpa po ziemi.
Uwielbiam książki z serii Rizzoli&Isles, chociaż szczerze serial do mnie nie przemawia. Może dlatego,że książki są o wiele lepsze. Śmieszne jest to, jak ludzie uważają,że serialowe Jane i Maura powinny być parą. Osobiście odpowiada mi wersja książkowa, jest o wiele lepsza i jest więcej ciekawych wątków.
Może moje zniechęcenie do serialu wynika z tego,że przeczytałam najpierw książki i ich wersja bardziej do mnie przemawia. Serial i książki mają ze sobą wiele nieścisłości i osobiście wolałabym żeby sprawy w serialu potoczyły się podobnie jak w książkach. Póki co utknęłam tak w połowie 3 sezonu, zobaczymy co przyniesie 4 sezon.