PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=554932}

Partnerki

Rizzoli & Isles
2010 - 2016
7,7 6,7 tys. ocen
7,7 10 1 6748
7,0 2 krytyków
Partnerki
powrót do forum serialu Partnerki

Hej! Jak w temacie - czy jesteście w stanie podać tytuły książek, na których bazowano konkretne odcinki serialu? Biorę ten serial pod lupę na maturę ustną, a nie wiem, od której książki się zabrać, może polecacie jakąś szczególną?

ocenił(a) serial na 8
Dagienka

Ja poleca pierwszą książkę autorki.Od niej wszystko się zaczeło. Dawca przyniósł Tess ogromną popularność i pomógł zaistnieć w literackim świecie.Książka jest świetna.Polecam

http://swiatksiazkii.blogspot.com/2013/11/dawca-tess-gerritsen.html

Dagienka

Chirurg i Skalpel, od tego zaczyna sie seria z Rizzoli and Isles, moim zdaniem 2 najlepsze ksiązki ever!

Dagienka

Pierwszy odcinek bazował na pierwszej książce (ale też niedokładnie) i więcej się nie dopatrzyłam. Wolno brać taki serial na maturę? Sorry, że się pytam, ale jak ja zdawałam to w dobrym tonie był minimum Forrest Gump.

Z książek najbardziej podobała mi się część "Dolina umarłych".

Cairns

Mam temat z adaptacjami kryminałów. Nauczycielka nie miała nic przeciwko "Partnerkom", chociaż "Kości" mi odrzuciła

Dagienka

Tylko seriale, czy również filmy? Też fajna sprawa, że adaptacja idzie w obie strony tzn. powstają książki na podstawie seriali, np. "The Killing". Dziwne, że nie chciała "Kości", a zgodziła się na "Partnerki" (są bardziej realne?).

Cairns

Miałam wybór, a chciałam urozmaicić, więc biorę jeden serial oraz dwa filmy. Przy "Kościach" napisała mi, żebym poszukała lepszego autora.

Dagienka

Aha. Jeszcze wiem, że serial "Żądza krwi" (który bardzo mi się podobał) powstał na podstawie cyklu powieści (których nie czytałam), ale nie wiem jak Twoja nauczycielka widziałaby ich autorkę;)

Cairns

Mam "Łowców Głów" i "Uwikłanie", więc będę raczej się zastanawiała między "Partnerkami" a "Sherlockiem" odnośnie seriali, bo 4 pozycje do omówienia (film + książka) to chyba wystarczająco na prezentację ;)

Dagienka

Zaciekawiłaś mnie tymi dwoma filmami i sobie obejrzę w najbliższym czasie:) Nie wiem ile odcinków już widziałaś, ale serial "Partnerki" jest utrzymany w znacznie lżejszym tonie niż książki i odcinki do nich niezbyt nawiązują.

Cairns

Polecam, "Łowcy" - Nesbo i "Uwikłanie" polskiego autora. Kiedyś oglądałam "Partnerki", książki czyta moja mama, ale mam nadzieję, że znajdę chociaż kilka szczegółów do porównania ;) Jak nie to z nich zrezygnuję na rzecz Sherlocka z Benedictem.

ocenił(a) serial na 10
Dagienka

Ja przeczytałam prawie wszystkie książki Tess Gerritsen i w serialu widzę baaaaaaardzo mało podobieństwa do powieści. Oprócz tych pierwszych odcinków nie ma nawiązania do serii Tess, główne bohaterki mają zupełnie inne charaktery, chyba tylko nazwiska się zgadzają.

ocenił(a) serial na 9
Dagienka

To ciekawe jak by to zrobić z Castle gdzie masz książkę na bazie serialu ;D

lord_miki

Bardzo bym chciała Castle mieć na maturze, ale niestety, to nie przejdzie, bo odwrotna sytuacja niż powinna być ;p

ocenił(a) serial na 9
Dagienka

hmmm... myślę że przeszłoby jeślibyś przedstawiła to w wstępie do podsumowania jako kontrast

ocenił(a) serial na 9
Dagienka

w pierwszym odcinku jest na pewno nawiązanie do Chirurga (zmienili nieco przebieg zdarzen: w ksiazce, to porwana kobieta (lekarz) strzela do Chirurga, tutaj pokazane było, że zrobil do policjant.