Czy ktoś czytał książkę lub gdzieś na forach co ojciec zrobił Patrickowi ? w serialu w drugim odcinku jest takie niedopowiedzenie.
Oglądając sam serial najprawdopodniej zgwałcił. Stąd problemy w życiu dorosłym głównego bohatera.
Chyba oczywiste, co mu zrobił. Całe jego życie terroryzował go emocjonalnie, wyżywał się na nim zarówno psychicznie i fizycznie. (spoiler) W 2 odcinku - po raz pierwszy zgwałcił. Było to bardzo dosadnie pokazane.
Jak trzeba nie uważnie oglądać ten odcinek, bądź jak ślepym trzeba być żeby twierdzić, że są tam jakieś niedopowiedzenia...? Wszytsko podane na srebrnej tacy. Żadnych metafor, wszystko jest jasne.
Nie trzeba być niemiłym. Kto pyta nie błądzi. A dla mnie osobiście nie było aż tak oczywiste, równie dobrze mógł go bić tym kapciem, albo w ogóle go bić zwyczajnie... czemu od razu gwałt - bo łóżko poprawiał? Ograniczona wyobraźnia....
Było to mocno zasugerowane, ale nie podane na tacy. W momencie, kiedy ojciec każe Patrickowi zdjąć spodnie, widz może sobie po prostu pomyśleć, że spuścił synowi manto pasem na goły tyłek. Ot taka dyscyplina. Dopiero ostatnia scena odcinka, gdy ojciec zakazuje synowi komukolwiek mówić o tym, co się stało - już wyraźnie wskazuje na przemoc seksualną.
Zreszta ja już od pierwszego odcinka serialu przeczuwałam, że znienawidzny przez syna ojciec prawdopodobnie dopuścił się takich, a nie innych czynów.
Było to dokładnie podane. Nie na tacy,bo to by musieli pokazać, ale ewidentnie ojciec go gwałcił i jest to pokazane w 2 odcinku. Najpierw każe zdjąć spodnie , tu jeszcze możemy mieć nadzieję, że go bił "tylko", ale potem poprawia łóżko i zapina pasek u spodni. No, a potem już tylko coraz bardziej się utwierdzamy w tym, co zaszło.
A ja się dopatrzyłam symboliki: dwie poduszki, pośrodku kształt "kanału". Później poprawia poduszki już rozłączone "rozdziewiczone".
Patrick ucieka do schowka w lesie, tam leży na boku (nie siedzi jak wcześniej na głazie).
Na spotkaniu w domu przy stole, pada słowo "kazirodztwo".
Kiedy na przyjęciu znajomy ojca wspomina o nim, że, był głęboko nieszczęśliwy, Patrick porusza się na krześle, przypomina mu się, czym (i gdzie) zranił go ojciec...
W całym serialu jest to powiedziane przez Patricka co najmniej 2 razy dosadnie: "ojciec gwałcił mnie kilka lat od 8 roku życia" (powiedział przyjacielowi na przyjęciu i matce w domku letniskowym).
Także niedomówień nie powinno być żadnych.
Polecam zobaczyć kiedy dyskusja się toczyła na ten temat. wtedy byłam na 2 odcinku i jeszcze nie było powiedziane wiec zapytałam na dany moment. A takie juz dopisywanie na mądralińskiego odpowiedzi to sobie można darować jak widać w powyższej dyskusji problem został rozwiązany.