Zastanawia mnie, czy kiedykolwiek padło w serialu imię i/lub nazwisko księdza proboszcza (którego gra Matuszak). Wydaje mi się, że nie… Nawet ostatnio już myślałem, że może wreszcie padnie (jak proboszcz coś tam podpisywał Skowronkowi), ale jednak nie padło. W napisach końcowych podpisują go zawsze jako „Proboszcza”. Chodzi mi się o to, że w Plebanii Matuszak jak wiadomo grał również proboszcza i charakterologicznie była to postać identyczna do tej, w którą teraz wciela się w PM. Ksiądz z Plebanii nazywał się Antoni Wójtowicz. Pytanie jest takie: czy proboszcz w Wadlewie (PM) i proboszcz z Tulczyna/Hrubielowa (Plebania) to ta sama postać? :D Bo podobieństw między nimi jest naprawdę sporo. I jeszcze brakuje tylko w Wadlewie postaci Janusza Tracza. Chociaż w sumie postać grana przez Urbańskiego to taki trochę Janusz Tracz, a ten jego ochroniarz jest jak Osa. :D Też dostrzegacie analogię?
Tak w ogóle pewnie wchodzi tu jeszcze kwestia praw twórców Plebanii do stworzonych przez siebie bohaterów, bo raczej nie można sobie ot tak wprowadzić do PM postaci Tracza, granego przez tego samego aktora. No a imię i nazwisko proboszcza w PM póki co nie pada, więc może jest to swego rodzaju obejście tych praw do postaci?
CROSSOVER ! XD nie wiem co oni myśleli że tak zrobili ale mnie to cały czas bawi :D
ja z kolei jak patrzę na Mariusza Jakusa który gra tego Krzysia od Andrzeja, to dla mnie zawsze będzie Rafalski z Fali zbrodni. Nie wiem czy oglądałeś ale on był kapitalny, jakie on tam przesłuchania odstawiał w początkowych sezonach to było genialne
No pewnie, że oglądałem. :D Postać Rafalskiego w tym serialu była po prostu kapitalna i bardzo mnie ucieszyło to, że Jakus dołączył do obsady PM (choć niegdyś już się pojawił epizodycznie w innej roli ;p). Mogliby jakoś rozbudować jego wątek, bo na razie to jest tylko taką prawą ręką Bończaka/Andrzeja. Ogólnie FZ to był genialny serial. Widziałem wszystkie sezony, ale jeden wielki żal, że Polsat zakończył go w tak ciekawym momencie, gdy nie wyjaśniono wielu wątków…
Też oglądałam Fale Zbrodni i jak właściwie ma imię proboszcz Wadlewa dziwne jest to,że dali tego Matuszaka bez żadnego imienia bohatera,którego gra w Pm