PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654281}

Piraci

Black Sails
2014 - 2017
7,9 27 tys. ocen
7,9 10 1 27453
6,8 5 krytyków
Piraci
powrót do forum serialu Piraci

Wrażenia ogólne

ocenił(a) serial na 8

Może jestem jednym z nielicznych, ale dla mnie mimo tego, że wiele osób wypomina nudne prowadzenie fabuły pierwszego sezonu to właśnie on oraz S02 (ew początek sezonu 3) są tymi najlepszymi. Nie wiem co sie stało ale osobiście to co się późniejsze wydarzenia były już dla mnie męczące. Spodziewałem się tu bardziej pirackiej opowieści, popartej rozważaniami i działaniami kapitana Flinata i jego towarzyszy, ostatecznie coś trochę przeintelektualizowane piekiełko. Ciągłe wymyślane na siłe intrygi, zwroty akcji, wszystko to było jakoś beznamiętnie wpakowane. A walki z tym gubernatorem już całkiem miałem na końcu dość. Serial generalnie bardzo przyjemny, fajnie się oglądało mimo wątków, które ówczesnie zawiera niemal każda współczesna produkcja (mniejszości, feminizm itp) oraz paru postaci (Max, której muszę się tu zgodzić, nie mogłem już poźniej słuchać). Sezon 4 za wyjątkiem 3 ostatnich odcinków to już w ogóle był dla mnie męczący. Czułem klimat opowieści o mniej więcej do początku trzeciego sezonu, później jakos przestało mnie to bawić. Polecam obejrzeć i wyrobić sobie opinie.

ocenił(a) serial na 9
CzikiCzin

Mam tak samo, 1 sezon dla mnie najlepszy, chociaż prawie w całości przegadany. Ale przegadany w fajny, naturalny i ciekawy sposób, bez żadnego patosu i grania w dramacie szekspirowkim. Od 2 sezonu, więcej akcji i zwrotów, ale niestety ten patos się nasila, aż wybucha w 4 sezonie, gdzie niektóre dialogi przewijałem, bo aż kłuły w uszy.

ocenił(a) serial na 9
CzikiCzin

Plus tak jak pisałeś na siłę wymyślane intrygi, wszystkowiedzący Flint z Johnem i męczące wątki, np. z Max i Eleanor. Ale dałem 9, bo dawno tak nie polubiłem postaci serialowych (Jack, Vayne, Flint i John do pewnego momentu, Anne, Teach, Billy też do pewnego momentu i kilku innych), fajny klimat, ładne krajobrazy, intrygująca fabuła (do pewnego momentu). Nawet wyjątkowo wątek homo z Flintem jakoś mi nie przeszkadzał, patrzyłem na to bardziej jak na męską przyjaźń (trochę skrajną, ale cóż :D ). Bardzo słaba końcówka, ale całość na duży plus, przynajmniej coś nowego/innego. Pozdrawiam :D

CzikiCzin

Podobne odczucia - pierwsza seria rozkręcała się, druga była rewelacyjna, trzecia bardzo dobra... A w czwartej chyba nie wiedzieli jak zakończyć. Odeszli od historii, odeszli od książki, na siłę próbując coś wymyślić... Niestety ta formuła się nie sprawdziła. Ale i tak chętnie wrócę. Jak dla mnie serial lepszy niż "Wikingowie" (chociaż to właśnie klimaty skandynawskie osobiście wolę i nie raz Norwegię odwiedzałem) czy "Gra o Tron".