Według mnie Plebania to jeden z najlepszych seriali obyczajowych polskich na pewno lepszy od wszystkich seriali Polsatowskich,nie oglądam wszystkich seriali polskich bo nie mam na to czasu ale Plebania jest naprawde dobra i wciąga. jak dla mnie 7/10
Zgadzam się z Tobą. Cóż. Chyba głosują dzieci Neostrady... Jak dla mnie to najlepszy współczesny polski serial (obok "Świata według Kiepskich", ale to już zupełnie inna kategoria), który z pewnością zasługuje na uwagę. Zaletą tego serialu jest specyficzny, spokojny, nastrojowy klimat. Innym atutem jest znakomita gra aktorów, przede wszystkim Matuszaka. Nie przepadam za serialami i raczej nie oglądam. Na Plebanię jednak spojrzę od czasu do czasu...
Zaletą też jest to że opowiada historie bardzo różnych ludzi. Księdza Proboszcza, Tracza (gangstera), Uczciwych policjantów na komendzie, wredną babe Grzybową :), Użędników w gminie i wielu wielu innych. Teraz jest ciekawy wątek co Machejko (pijaczek) żucał wyzwyskami w strone Tracza ciekawe co z tego wyjdzie :D