zamiatanie grzeszków pod dywan!Kubuś nagrzeszył, zrobił dziecko kobiecie, a teraz by ukryć
skandal przenosza go na inna parafię. Księżulo dostał oklaski na zakonczenie jaki to z
niego dobry ksiadz i odchodzi w blasku chwaly do innej parafii!Jakie to prawdziwe
Powinni znieść ten śmieszny celibat. Przynajmniej nie byłoby taki sytuacji jak powyższa i i pewnie zmniejszyła by się pedofilia wśród tych pieprzonych księżulków.
To, że łatwiej jest zruchać małego ministranta, który i tak nie piśnie słówkiem gdy jest molestowany niż szukać do tego kobiety.
E tam, jak ktoś "zboczył" to problem jest gdzieś głębiej. Jeśli twierdzisz, że to przez abstynencje w zakresie pożycia, to i siebie czynisz potencjalnym pedofilem. Ile potrzeba by ci było lat, żeby pojawiły się u ciebie takie skłonności? 5-10 lat? W rodzinach też dochodzi do przestępstw seksualnych, więc nie można mówić że to jest przyczyną wszystkiego. Aczkolwiek o samym celibacie można dyskutować, wiemy jak było(czyli, że na początku go nie było), wiemy jak jest, a nie wiemy jak będzie, bo może być różnie w tej kwestii, to nie dogmat i może coś się kiedyś zmieni.
Diakon stały może być żonaty. W całej Polsce jest ich... kilku. Ok, więc jest celibat.
Zamiatanie pod dywan... hmm, a według Ciebie co powinni zrobić? Dać o tym ogłoszenie i zrujnować tym samym życie 4 osobom? No nie wiem, ja sądzę, że dla Kuby samo rozstanie z dzieckiem jest ogromną karą i pokutą zarazem. Zresztą nie wiadomo, co on postanowi w przyszłości, może zrzuci sutannę i wróci zawalczyć o swoje dziecko???
A wracając do celibatu, i bez niego są zarzuty jeśli chodzi o finanse pod adresem księży - pomyśl, co by było, jeśli na utrzymaniu mieliby oni jeszcze rodziny.
Zawsze podziwiałem w Tobie Januszu tą Twoją stanowczość i mroczną stronę. Jesteś perfekcyjnym mafiozom.