To chyba jedyny polski serial wspolczesnie nadawany ktory przedstawia wartosci we wlasciwy sposob i jednoczesnie ma zadanie edukowac zarowno ludzi mlodych jak i starszych.Poza tym bardzo ciekawe watki i naprawde gra aktorska na wysokim poziomie.
Ludzie ktorzy atakuja ten serial jak i kosciol to poprostu ludzie bez wartosci zli ktorzy pokazuja ze sa mali i nie ma sie co nimi przejmowac.
Pewnie wstyd jest obecnie mlodym ludziom przyznawac sie ze ogladaja Plebanie ale nieslusznie.Czy wstyd jest przyznawac sie do bycia wartosciowym ?
Mam 30 lat i otaczam sie ludzmi wartosciowymi ktorym znacznie blizej do Plebanii niz filmow typu "Lejdis" i Chwala Bogu za to.
Tak wiec piszmy smialo ze lubimy cos co jest poprostu dobre a nie kierujmy sie tym co modne czyli programami i serialami rodem z TVN gdzie wartosci brak a jedyne co propagowane to materializm i wieczna zabawa.Ale coz obecnie ludzi wartosciowych mniejszosc wiec my wartosciowi trzymajmy sie razem.
A Plebanii,jej tworcom jak i aktorom zycze 100 lat bo robia cos pieknego co jest kropelka dobra w tym zesputym filmowo-serialowym swiecie.
Cienki serial, pełen pozytywnych wartości, ale nudny. I przesłodzony. Pozdrawiam koneserów, którzy od "Plebanii" wolą klasyczne polskie seriale jak "Stawka większa niż życie".
Uwazam ze ten serial nie jest nudny ale bardzo ciekawy.Znam wielu bardzo wartosciowych ludzi w roznym wieku i sa to zarowno nastolatkowie jak i ludzie w srednim wieku i starci co codziennie nie moga sie doczekac kolejnego odcinka.
To wspaniale ze sa jeszcze tak wartosciowi ludzie co nie musza ogladac filmow gdzie dominuja seks i przemoc.Stanowczo ciekawsze sa filmy i seriale wartosciowe ale ciezko w tych czasach o takie chociaz czego przykladem jest Plebania trafiaja sie takie perelki.
Dowodem ze wartosciowych ludzi nie brakuje jest ogromna ogladalnosc Plebanii i mam nadzieje ze jeszcze wiele lat ten serial bedzie nadawany bo to swietna sprawa w dobie komercyjnej pustki dostepnej na stacjach pokroju TVN.
Pozdrawiam wszystkich ktorzy sa wartosciowi i zgodnie z wartosciami zyja a nie tych dla ktorych zycie to tylko rozrywka i pieniadze.
Widzę Phantom, że chociaż w jednym wątku reflektujesz na polemikę. No to polemizujmy.
Otóż Phantom, masz typowo, po katolicku, skrzywiony światopogląd i to jest twój problem. W twoim życiu dominują jedynie słuszne i niepodważalne wartości. Nie dopuszczasz do siebie myśli, że ktoś ich może nie podzielać, a jednocześnie również kochać, być uczciwym i uczynnym. Religijne doktryny tak spaczyły ci łeb, że każdy kto nie z tobą, to z szatanem. Wiem, że i tak to do ciebie nie dotrze, ale uwierz, że nie trzeba wierzyć w Chrystusa, by być dobrym człowiekiem, miłościwym i empatycznym, kochać i być kochanym. Nie trzeba oglądać Plebanii, żeby w nadrzędnych celach nie mieć piwka i dyski. Także życzę miłego seansu, ale też troszkę refleksji nad swoimi betonowymi poglądami.
Otóż bomba105, masz typowo, ateistycznie, skrzywiony światopogląd i to jest twój problem.
"Wiem, że i tak to do ciebie nie dotrze, ale uwierz, że nie trzeba wierzyć w Chrystusa, by być dobrym człowiekiem, miłościwym i empatycznym, kochać i być kochanym."
A co to ma do tematu? Nie podoba Ci się to, że Phantom jest katolikiem?
Nie jesteś w temacie. Otóż Phantom prowadzi krucjatę przeciwko przeciwnikom Plebanii na całym forum pod Plebanią, a ja oponuję. Moja odpowiedź jest kontynuacją "polemiki" z innych wątków, dlatego może stwarzać pozory, iż atakuję jego religię. A ja nie mam Phantomowi za złe, że jest katolikiem, tylko, że jest głupim katolikiem. Niestety na ten post już nie raczył odpowiedzieć.
Właśnie czytam sobie niektóre wypowiedzi Phantoma,który kreuje się na dobrego katolika i wartościowego człowieka,a jednicześnie wyzywa innych,wytyka też żydowskie pochodzenie.Właśnie takiej pseudokatolickiej postawy nie cierpie.I "Plebania " mam być wyznacznikiem tego czy ktoś jast wartościowy czy nie?bzdura.
Dokładnie.
Ale Phantom chyba odpuścił. Ciekawi mnie dlaczego. Może pojął to i owo...
Guardi => nie jestem katolikiem wiec moj poglad nie kieruje sie tym co mowi kosciol ale poprostu popieram wartosci ktore przedstawia serial Plebania natomiast smieci ktorzy go krytykuje widze czesto pod blokami to poprostu zakala spoleczenstwa.
Jesteś po prostu śmieszny,ciągle wytykasz innym wady(chociaż ich nawet nie znasz,a to już żałosne)może popatrz na siebie.Tak sobie myśle,że z ciebie zwykły troll.Mimo to życzę ci jak najlepiej,a Plebania to tylko serial,który jest fikcją.
niemniej nie powinieneś odnosić swoich wypowiedzi do wszystkich wierzących, po drugie można przecież coś powiedzieć w taki sposób, aby wypowiadać się bez obrazania adwersarza