Plebania

2000 - 2012
3,9 24 tys. ocen
3,9 10 1 23759
5,0 2 krytyków
Plebania
powrót do forum serialu Plebania

Bardzo dobry serial, dobra fabuła, fajnie że powtarzają od początku. Tylko nie rozumie tej niskiej noty. Inne polskie seriale to do pięt nie dorastają plebanii. I szkoda że przerwali emisję.

ocenił(a) serial na 8
datina69

Również oglądam te odcinki (ponownie) od początku i powiem szczerze, że spodziewałem się o wiele niższego poziomu. To znaczy fabularnie Plebania zawsze była ciekawa, ale mile zaskoczył mnie poziom scenografii- pomieszczenia (zrobione w studio) są świetnie oświetlone, niemalże naturalnie, są zbudowane "przestrzennie" tzn. bardzo dorobione są szczegóły, takie jak ramki, ozdoby, przyrządy, ładne meble, przechodzi się z pomieszczenia do pomieszczenia gdzie widać tę ciągłość. Czymże jest przy Plebanii z 2000 roku Klan z 2015 gdzie twórcy chyba nawet nie starają się tworzyć naturalnych, domowych wnętrz- okna są wiecznie zasłonięte, ludzie chodzą po swoich "mieszkaniach" w butach, mieszkania zresztą są wszystkie do siebie bardzo podobne niczym z katalogu popularnej firmy meblarskiej.
W Plebanii inaczej wygląda biedne wnętrze Tośków (stare meble, słabej jakości), plebania (ciepła, troszkę pretensjonalnie urządzona, ale mimo wszystko w niezłym guście), dom Tracza "na bogato", ale i zimno, czy dom komendanta i lekarki w stylu lat 90 z tak fajnymi szczegółami jak zastawa śniadaniowa z Bolesławca (kto by dzisiaj wpadł na to?!).
Ogląda się dobrze, tym bardziej dobrze, że w 2000 roku miałem 9 lat i pamiętałem te odcinki dosyć słabo :).

ocenił(a) serial na 6
datina69

Zgadzam się. Te odcinki naprawdę dobrze się ogląda. Widać ile zmian zaszło.. niesamowity klimat.
Patrząc na to jak świetne były te stare odcinki to w sumie dobrze, że powtarzają zamiast kontynuować. Akcja w Tulczynie to było coś.
Prawda jest taka, że gdyby ten serial miał nieco inną nazwę to by pewnie nie było takiego hejtu.

datina69

To przerwali emisję czy powtarzają od początku?

ocenił(a) serial na 9
Jaskierro

to i to :)

datina69

To się nie łączy ;)

ocenił(a) serial na 9
Jaskierro

Chodzi o to że przerwali emisję bez konkretnego zakończenia a teraz powtarzają od początku ☺

ocenił(a) serial na 5
datina69

Z polskich telenoweli to najlepsza i jedyna jaka mogłem ogladac.

datina69

Fakt stare odcinki wiernie odwzorowywały życie ludzi na wsi we wschodniej Polsce z początków lat 2000, poza lukrowanym przedstawieniem księży, zwłaszcza proboszcza Antoniego. Ten serial był prawdziwy i bliższy przeciętnemu Polakowi niż choćby Klan. Tak się żyło wtedy w wielu prowincjonalnych miejscowościach: zamknięty PGR, bezrobocie, bieda aż piszczy, w co drugim domu alkoholizm i nowobogacki cwaniaczek wykorzystujący miejscowych. W tamtym czasie jeszcze trochę prawdziwym serialem byli Złotopolscy, a zwłaszcza wątki ze Złotopolic, które działy się poza dworkiem. Trochę później też Ranczo.

ocenił(a) serial na 1
xavi91

Jak Ranczo można porównać do tych smutów!

ocenił(a) serial na 1
datina69

Plebania to nudy, smutek i żal. I ta gra teatralna. Masakra! Dobrze, że już jej nie ma!

Labek

Plebania to samo życie.

ocenił(a) serial na 1
Ilka_10

To współczuję takiego życia jakie jest ukazane w "Plebanii".

ocenił(a) serial na 10
Labek

Życie jest tam nowelą