PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136269}

Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 108 tys. ocen
7,7 10 1 108170
6,4 10 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Poważnie? To upokażanie polskiej służącej jest żenujące od samego początku, ale dwuznaczny tekst "Go Polish something" w 12 odcinku drugiego sezonu to już istna przesada. Żal mi Zuzanny odgrywającej tę role. Ah Amerykanie. Wszystko wam uchodzi na sucho.

ocenił(a) serial na 8
Alexandra_Strunin

Mnie zawsze zadziwiało to, że Dorota po latach mieszkania w Stanach wciąż mówi niegramatycznie po angielsku. Przebywając ciągle z ludźmi posługującymi się tym językiem jest to moim zdaniem wręcz niemożliwością. Szkoda, że twórcy postanowili pójść w tak banalny stereotyp.

alouette891

Aktorka grająca Dorotę mówi po angielsku idealnie z dialektem,wystarczy obejrzeć wywiady,po prostu grając Dorotę miała tak mówić zupełnie nie wiem dlaczego

ocenił(a) serial na 9
Alexandra_Strunin

Myślę, że jesteś przewrażliwiona. Służąca nawet jeżeli jest upokarzana to przecież nie ze względu na pochodzenie.

ocenił(a) serial na 8
Alexandra_Strunin

Nie wiem w jaki sposób oglądałaś serial, ja oglądam go z angielskimi napisami. Polish w języku angielskim ma 2 znaczenia. Pisany wielką literą oznacza polski, a małą- polerować. Blair miała na myśli te drugie znaczenie. Tak więc Amerykanie w żadnym stopniu nie upokorzyli sprzątaczki pod względem pochodzenia ;)

ocenił(a) serial na 9
suniakaax

Wiem o chodziło z tym 'go polish something', ale tekst w takim stylu padł dosłownie RAZ (jestem na początku trzeciego sezonu, nie wiem jak jest dalej). Nie czuje się z tego powodu upokorzony, postać Doroty jest zabawna, zwłaszcza gdy mówi w ojczystym języku.

Blair wielokrotnie pogardliwie wypowiada się, np. na temat biednych. Czy to znaczy, że cały serial wyśmiewa się z biednych ludzi żyjących w Broolynie?

Alexandra_Strunin

"Idź coś wypolerować", nic tu obraźliwego ;)

Alexandra_Strunin

już nie przesadzajcie, trochę dystansu, miało być dwuznacznie i zabawnie. i było. tyle

Alexandra_Strunin

Czepiasz sie. Nie uwazam, by bylo to obrazliwe, ale nawet jesli bylo - a to Polacy nie robia sobie zartow i nie posluguja sie stereotypami odnosnie innych narodow? Np. Niemcow czy Rosjan? Roznorodnosc jest fajna i roznice miedzy narodowosciami sa ciekawe, a nawet zabawne. Wiecej dystansu do siebie :)

ocenił(a) serial na 10
Alexandra_Strunin

Jeśli takie rzeczy cię urażają to lekko w życiu nie masz :) Ale tak serio, to nie uważam żeby to było celowe. A jeśli nawet, to nie widzę w tym nic obraźliwego. Jak już ktoś wcześniej wspomniał może miało być dwuznacznie, ale na pewno nie obraźliwie.