To znaczy? Charakter czy miejsca? Bo pokazywali dużo Manhattanu (Upper East Side), Central Park, Brooklyn,Empire State
Chodzi mi o charakter i o miejsca. Jakie elementy wysuwane są na pierwszy plan? Jakie symbole miasta są najczęściej pokazywane w serialu?Czy to, że są one często pokazywane ma jakieś znaczenie? Dlaczego twórca zwrócił uwagę akurat na te symbole ,a nie inne?
W różnych ujęciach powtarzalność charakterystycznych miejsc tworzących panoramę NY, miejsc które zostały wymienione przez tynka33. Akcja przenosiła się na Brooklyn to ujęcie na most. Za moment apartament to Central Park w oddali, czy też alejki, mostki, pomniki. Rzeka Hudson i Statua Wolności.Ulice NY z żółtymi taksówkami i czarnymi limuzynami. To wszystko o różnych porach roku, porach dnia i nocy. Kolorystyka miasta bogata.
Podobał mi się NY, jestem wzrokowcem to zauważyłem jak NY w serialu się zmienia. Jednak większe znaczenie ma fabuła sama w sobie niż otoczenie, bo akcja przenosi się tez do innych miast i te wątki też przyjemnie się oglądało.
Chodzi mi o to, że takie jest założenie książek, serialu '' życie elit Manhatanu'' to w większości mowa o NY, ale równie dobrze mogłoby się to dziać w innej metropolii, z jej dzielnicami, parkami czy też malowniczymi miejscami.
A nie wydaje Ci się, że to dzięki temu, że akcja osadzona jest właśnie w NY i sceny rzeczywiście kręcone są w tym mieście , serial staje się bardziej autentyczny i przyciąga uwagę. Według mnie to właśnie NY jest jednym z bohaterów tego serialu, możemy poznać jego zakamarki i się w nim zanurzyć, to on kształtuje bohaterów. Bez takiego miasta jak NY nie byliby tym kim są dzisiaj. Według mnie serial nie móółby być kręcony nigdzie indziej, bo nie jest osadzony nawet w mieście ale w bardzo konkretnej charakterystycznej części miasta (Brooklyn, Upper East Side,) ,tu już nie chodzi o pokazanie na ekranie ulicy, tylko pokazanie tej konkretnej ulicy, tego konkretnego budynku i tego a nie tylko podobnego miasta.
Jasne, że subiektywnie :P W końcu to my jesteśmy widzami i my wiemy co nam się podoba w serialu ,a co nie :P
Ciekawi mnie tylko, czy widzowie są w stanie doświadczyć miasta tylko poprzez oglądanie serialu? Czy są w stanie zanurzyć się w tę rzeczywistość, nie będąc nigdy w NY osobiście?
Zastanawiałam się też jakie inspiracje czerpią widzowie oglądający seriale osadzone w NY np. moda, styl bycia itp.
Smieje, ze stylu Blair postarzającego ją o jedno pokolenie, m.in. z garsonek Nie mowie tu o szkolnych mundurkach, ale o codziennym ubiorze. B. bardzo często wygląda nie jak córka, ale jak siostra matki.
W serialu uważają Blair za ikonę mody :P W sumie im się nie dziwię skoro to Queen B, która co 5 minut ma inny strój hheh
,, Plotkara" to jeden z tych seriali, które promują różne wartości np. właśnie podążanie za modą, tylko ciekawe jakie ten serial wartości piętnuję ?