PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136269}

Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 108 tys. ocen
7,7 10 1 108364
6,5 12 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Jako nastolatka i młoda dorosła może nie byłam jakaś wielka fanka tego serialu, ale ogladalam go z ciekawością i przyjemnością. To były czasy gdy na odcinek serialu czekalo się tydzień lub dłużej (i chyba ten fakt jest kluczowy w odbiorze serialu, bo wiele „nieścisłości” dzięki temu uszło mu na sucho) a potem dyskutowało na ten temat na forach internetowych i wśród koleżanek. Obejrzałam ten serial teraz jako 30 latka z dwójka małych dzieci i mam następujące wnioski: jak, do jasnej ciasnej, ten twór mógł mi się podobać? Głupi, pozbawiony logiki, promujący obrzydliwe wzorce takie jak mobbing, klasowość, poniżanie innych, dorośli niereagujący na zachowanie swoich nastoletnich dzieci (15latki znikające na kilka dni, żeby się upić i nacpac? oni te zachowania przejawiają już jak mieli ok 14-15 lat, a ich rodzice mieli na to wywalone), normalizacja toksycznych związkow bez szacunku dla drugiej osoby- a to dopiero wierzchołek góry lodowej. Przestają mnie dziwić pewne trendy w popkulturze, skoro przez lata musieliśmy patrzeć na coś takiego, a nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy jak bardzo to jest szkodliwe. A może to kwestia dojrzałości i bycia w innym miejscu w życiu? :) ciekawa jestem jak serial odbierają dzisiejsi 20 latkowie, czy dla nich to taki nieaktualny przeżytek jak w przypadku „friends” , czy jednak widza tam jakaś reprezentacje swojego pokolenia

Zamsz_i_Nubuku

"Friends" jest przecież dzisiaj tak samo popularne jak dawnej. Więc jaki przeżytek?

ocenił(a) serial na 3
Radek_Traczyk

No nie do końca się zgodzę. Kiedy „friends”wchodzili na netfliksa i HBO w internecie można było zauważyć dwa obozy: jeden to fani, a drugi obóz to młodzi recenzenci którzy twierdzą ze serial się zdezaktualizował, prześmiewa kobiety, osoby otyłe, homoseksualne i w ogóle jest nie na miejscu i nie rozumieją jego statusu kultowego. Żeby nie było, ja jestem absolutna psychofanka Friends wiec się nie zgadzam z tymi opiniami, po prostu odbiór społeczny u dużej grupy ludzi 10 lat młodszych niż ja jest diametralnie inny.

Zamsz_i_Nubuku

W dzisiejszych czasach zawsze znajdą się osoby którym coś w danym serialu, filmie nie będzie pasować. Nie zmienia to jednak faktu że np.w czasie pandemii był to jeden z najczęściej oglądanych seriali przebijając wiele dopiero co wydanych. Sami fani przecież nie są za to odpowiedzialni

ocenił(a) serial na 3
Radek_Traczyk

Oczywiście. Wiele chciało sprawdzic skad ten hajp. Ten fakt nie wyklucza jednak tego, ze młodsza widownia ( a przynajmniej ta cześć która udziela się w internecie) nie odebrało serialu tak pozytywnie jak poprzedni oglądający. Jedno przecież nie wyklucza drugiego

ocenił(a) serial na 10
Zamsz_i_Nubuku

A ja właśnie po latach, po próbach oglądnięcia politycznie poprawnych bzdur, promujących brak klasowosci ale także brak klasy, chwytliwych dialogów, doskonałego scenariusza i intrygującej gry aktorskiej, ten serial doceniam i oceniam niezwykle wysoko:) Plotkara i Gotowe na wszystko to moje dwa hity- zawsze chętnie je oglądnę :)