PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136269}

Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 108 tys. ocen
7,7 10 1 108199
6,4 10 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Mam ogromną prośbę. Czy ktoś mógłby mi dokładnie opisać różnice między serialowymi, a
książkowymi bohaterkami Zwłaszcza zależy mi na Serenie, bo czytałam tutaj, że bardzo
zmienili jej charakter. Za książki biorę się w przyszłym tygodniu i jestem bardzo ciekawa
przeprowadzonych zmian ; )

Pozdrawiam i z góry dziękuję : )

ocenił(a) serial na 1
doloreshaze

Ktoś napisze więcej ale moze starczy na początek - sam nie czytałem ale jakoś duzo wpadło mi info na ten temat :)
Blair ma w ksiązce brata, jest taką fanką Hepburn ze chyba scina kiedys nawet włosy na wzrór idolki, nie ma romansu z Chuckiem(który sam jest zwykłym dewiantem), kocha Nate. Przez całą ksiązkę jest ten trójkąt z nim i Sereną. Przez pewien czas mieszka z Vanessą?! tak słyszałem. Dana praktycznie nie zna, ledwo co o nim słyszała.
Serena ma tylko krótki romans z Danem, nie trwa długo. Jest ogólnie przedstawiona jako anielsko piękna, wolna i dzika dziewczyna o wielkim uroku.

ocenił(a) serial na 7
doloreshaze

Pierwszy odcinek GG to ekranizacja I części książki, ale potem to już była samowola scenarzystów:). Blair była trochę podobna, ale Serena zupełnie inna- niczym się nie przejmowała, chciała się tylko bawić, skakała z kwiatka na kwiatek ale w taki niewinny, uroczy sposób, była powalająco piękna i nie chciała rywalizować z Blair (może poza wspomnianym trójkątem), poza tym dzięki wrodzonej bystrości zawsze wszystko jej się udawało i szło jak z płatka, co strasznie wkurzało Blair :D.

ocenił(a) serial na 10
melanie163

Przez wszystkie części książek Blair kocha Nate'a a on sam nie wie, czy ma wybrać Serenę czy Blair, Chuck nigdy nie był związany z Blair ( jest kreowany na a'la czarny charakter). Dan jest w większości czasu z Vanessą, również on i Blair nigdy nie byli parą, generalnie z tego co pamiętam nie istnieją wątki np. z Ivy czy Charlie. Można by powiedzieć, że książka jest odwróceniem serialu jeżeli o role męskie: tutaj raczej Chuck jest pierwszą z pierwszoplanowych męskich postaci, a w książce jest nią Nate, którego Blair nigdy nie przestaje kochać. A Serena jak wyżej napisała melanie163 piękna zjawiskowa blondynka, której zawsze wszystko się udawało ( wydaje mi się, że jak czytałam książki to bardziej lubiłam postać Sereny niż Blair,która w sumie wydawała się wiecznie niezadowolona, choć oglądając serial jest na odwrót) Również postać Jenny przewijała się przez wszystkie części książek, z resztą później sama stała się bohaterką innej seri

annania

Tak, ale ona była brunetką z gigantycznym biustem i we wszystkim naśladowała Serenę, chciała nawet też jechać do internatu. Ale jeśli chodzi o Blair to tak, kochała Nate'a (Chuck był epizodyczną postacią, określano go niegroźnym d**kiem). Blair chciała być lepsza od Sereny, często tak wychodziło ,że Serena nie chciała ,żeby Blair się na nią gniewała i robiła dużo pod Blair. Blair często się na N i S obrażała, bo ją zdradzili razem (kilka[naście] razy). Ale i tak Blair i Serena się godziły po xx czasie. Tak jak pisali Blair miała młodszego brata Tylera, przyrodniego brata Arona (ale z nim miała dobre kontakty [chociaż mu dokuczała], Aron miał dredy i był rasta, wegetarianinem), później urodziła się Blair siostrzyczka (córka Cyrusa i Eleonor) , którą B. nazwała Yale na cześć uczelni (której Blair była wieeelką fanką, tylko tam chciała iść). Blair kiedyś ścięła włosy i miała krótkie itd.
Serena była długonogą, zjawiskowo piękną blondynką, wszystko jej się udawało. Była celebrytką - modelką, później aktorką. Też była zakochana w Nate'cie, ale ustępowała Blair (na początku nieświadomie). Później Nate kochał Blair, ale i tak ją zdradził z S. Serena kiedy była w internacie była największą balangowiczką, różne jej ekscesy były znane, chodziły plotki że ma dziecko itd.
Różnic jest masa, książka to tylko pare odcinków 1 sezonu.