Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 109 tys. ocen
7,7 10 1 109003
6,6 11 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Witam...

Chcialbym odrazu zaznaczyc, z enei krytykuje nikogo za ogladanie serialu, czy tez czytanie serwisow o ktorych wspomne pozniej, pytam przez czysta, ludzka ciekawosc.

Otoz zastanawiam sie, co tak naprawde podoba sie Wam w serialu "Plotkara" ?? Co Was przyciaga przed telewizor ???

Ja po obejrzeniu doszedlem do wniosku, ze producenci stworzyli idealny serial dla wspolczesnego pokolenia nastolatkow, dla ktorych wartosciami nadzednymi staja sie niestety pieniadze i wlasne ja, a kultowym miejscem seriwsy takie jak Pudelek, Lansik itp. itd.
Tworcy ( a wczesniej autorka ksiazki) idealnie trafili w mentalnosc wspolczesnego 15, 16, 17 ,18 latka (a raczej latki) dla ktorej plotkowanie, obgadywanie, pasozytowanie i niszaczenie innych ludzi jest esencja zycia. Bo przeciez de-facto nawet przyjazn w serialu "Plotkara" jest tak irracjonalna i toksyczna, ze na zdrowy rozum nie miala by prawa bytu w realnym swiecie.

Czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam

lukdos

Dobra to może ja pierwsza. Oglądam ten serial, bo czasem lubię oderwać sie od szarej rzeczywistość naszego kraju i mojego miasteczka :P
Uważam, że może świat "elit" pokazany w GG nie jest dokładnie taki jak realnie, ale na pewno istnieją podobieństwa. Serial pokazuje świat elity manhatanu w NY więc nie zdziwilabym sie tym, że ludzie żyjący w niej są egoistami zakochanymi w sobie i tylko czekają na moment, żeby uprzykrzyć życie innym. Ale tak jak w GG za tą złą stroną, czasem poznajemy uczucia tych osob, którzy mimo bogactwa i dobrobytu, nie mają kochających rodziców, gdyz oni zajęci są swoimi sprawami. Nie potrafią wyrażać własnych uczuc....ich jedyną ucieczką ich "zyciem" jest naprzykład "Plotkara":)
Ludzi od zawsze interesowało życie innych ludzi.....a plotkara wie, co ich zainteresuje;) Uważam, że ten serial nie jest tylko dla jak TY to napisałaś/eś 15,16....latka, wiele osob oglądających ten serial ma ponad 20 lat:P
Czasem fajnie popatrzeć na życie od tej drugiej strony.....na zycie w ubraniach Channel, Gucci i Diora :D
chcąc nie chcąc serialowa Plotkara, czasem mówi mądre rzeczy, które możemy odnieść do nas samych.

No to tyle. X.O.X.O

ocenił(a) serial na 7
lukdos

Ja myślę, że nie ma co się doszukiwać jakiś głębszych powodów, po prostu serial się fajnie ogląda. Nie tylko sama estetyka jest według mnie bardzo udana (widoki, miejsca, stroje itp), ale też i przy odpowiednim dystansie do serialu fabuła i wątki mogą być interesujące. Przyjemny, lekki serialik, trochę na pograniczu kiczydła. O.

ocenił(a) serial na 9
machol

Ja przyznam się szczerze , że oglądam Gossip Girl dla ubrań jakie noszą główne bohaterki. Szczególnie podoba mi się styl Blair .:)

Pozdrawiam

proba_mikrofonu

Zgadzam się z kamazdw1 w 100 %.
Napisała praktycznie wszystko, co chciałam powiedzieć xD

mammocno92

To jeszcze ja wtrace pare groszy. Ogladam serial, bo... ogladam. Zaczalem dlatego iż buylem zachwycony The O.C Josha Schwarza. To jego osoba przyciegnela mnie do gossip girl. Poza tym czytalem, ze Gg zostalo wybrane serialem wszechczasow. Moje rozczarowanie po obejrzeniu kilku odcinkow bylo niesamowite. Wlasciwie chcialem to rzucic w diably, ale skusilem sie by obejrzec do konca (wlasnie skonczylem 2 sezon).
1 sezon ogladalem w zeszle wakacje, drugi wlasnie teraz. Jak widac rozpietosc dluga w czasie i wcale nie kusilo mnie aby ogladac dalej. Mimo to obejrzalem- nie zaluje, jednakze serial slaby (to moja opinia). Gdybym mial komus opowiedziec o czym jest, to powiedzialbym: o kur**ch, szmatach, bogatych dzieciakach, tepocie ludzkiej i meskich dziwkach.
Serial niespecjalnie mnie bawi- porownanie do tych pudelkow wydaje mi sie calkiem trafne. Zyjemy wlasnie w takim spoleczenstwie. Dawno temu pocieszalem sie mysla, ze serial ten to po porstu wyobraznia scenarzysty, teraz juz wiem, ze te sytuacje maja odzwierciedlenie w naszej rzeczywistosci. Jest to bardzo negatywne zjawisko.
Nie pociagaja mnie ubiory serialowych lasek, wrecz sa odstraszajace (owszem od czasu do czasu jest cos calkiem ciekawego), spanie z kim popadnie, klamstwa, intrygi, zlosliwosc, chamstwo, nie wiernosc, zło. Tylko te czynniki przychodza mi na mysl po obejrzeniu serialu. Emocji niewiele- naprawde w porownaniu z The O.C serial Gg jest gniotem (moja opinia znowu).
Nikogo moj post nie ma na celu urażać, przedstawia jedynie moje zdanie. Oglada sie go niezle chociaz czesto wieje nudą. Spodizewalem sie ladunku emocji a otrzymalem jakies hmmm ?
Niemniej oczywiscie serial bede sledzil nadal, bo maja one w sobie cos takiego- ze kiedy zaczniesz ogladac- nie mozesz skonczyc :)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
Arisek_

Zaczne z innej beczki, pierwszy raz widze dyskusje na forum gdzie się spotykają oddmienne zdania i nikt się nie obraża. Pełna kultura.

Ja tak jak już ktoś wyżej napisał nie doszukuje się jakiś głębokich treści w serialu dla młodzieży. Prawda jest taka że wizualne i techniczne sprawy w tym serialu są na bardzo wysokim poziomie. Poza tym młodzi aktorzy naprawde dają rade, świetne dialogi, dowcipne bez naduzywania patetycznych przemówień (patrz OTH) no i dowcipne komentarze GG. Z reguły seriale dla młodzieży są strasznie sentymentalne, dramat goni dramat a tu jest inaczej, to znaczy dzieją się te wszystkie typowe dla gatunku sytuacje ale całość zrobiona jest z wyczuciem tak, że nie czuje się zmęczona nawet gdy poraz 50 chuck nie może wyznać swich uczuć.

ocenił(a) serial na 7
Ewelinu

Oglądam ten serial bo to jak już wcześniej wspomniano - idealne oderwanie od rzeczywistości chociaż na te 40 minut można zapomnieć o wszystkim. Oglądam również ze względu na ubrania bohaterek a także nie oszukujmy się - uwielbiam te wszystkie wątki, kto z kim itd. A także jestem fanką intryg jakie są w tym serialu no i uważam, że to najlepszy serial jaki do tej pory się ukazał i tyle :)

Arisek_

To ja Ci powiem, że chyba jesteś pierwszym chłopakiem, chciałam napisać którego znam, ale nie xd... no więc pierwszym chłopakiem, o którym słyszę (widzę xd), który wgl to oglądał, a jeśli już to po obejrzeniu pierwszego odcinka nie dał sobie spokoju xd Normalnie podziw. :P

mammocno92

Arisek : również podziwiam, że oglądasz ten serial mimo, że jesteś chłopakiem. Tez myslalam, ze pewnie chlopakow nie interesuja takie seriale;)

A co do kultury, to myśle, że jesteśmy już w pewnym wieku, że głupie kłótnie i wyzwiska nie mają sensu, każdy ma swoje zdanie i nie o to tu chodzi, żeby komuś ubliżać, bo lubi albo nie lubi tego serialu:) pozatym na forum można wyrażać różne opinie:)

pozdrawiam fanów GG x.o.x.o

kamazdw1

Oj... wiek chyba nie ma nic do rzeczy...
Na wielu forach można zobaczyć jak jadą się nawzajem ludzie bez względu w jakim są wieku, jeśli zostaną "obrażone" ich upodobania xd

mammocno92

Co fakt to fakt.
Nigdy nie sadzilem ze bede jedynym ogladajacym :D Ciekawe kiedy puszcza serial u nas w kraju, i jakie beda tego echa. Czy zdobedzie popularnosc? Wydaje mi sie ze tak, chyba ze TVN pusci serial o godzinie 23, lub 8 rano...

ocenił(a) serial na 7
Arisek_

Pierwszą serię TVN7 nadawał wiosną w zeszłym roku, bodajże we wtorki o 20 i z tego co wiem, serial nie cieszył się tam szczególną popularnością, może dlatego- co mnie zdziwiło (bo stacja musiała pewnie sporo zapłacić za prawo do emisji)- że nie był praktycznie w ogóle reklamowany, żadnych informacji o tym w prasie, również samych reklam w tv nie było jakoś oszałamiająco dużo... Dziwna polityka, nie mniej jednak od września TVN7 będzie nadawał 2 serię, może tym razem bardziej zadbają o reklamę.

Idusia

Ha, naprawde nie popisali sie z reklama skoro nie wiedzialem. A czasem ogladam TVN7. No to powodzenia szefom stacji za kolejny zepsuty serial.

Arisek_

Ja widziałam raz reklamę, taki plakat jakby w którymś z magazynów z programem TV....ale rzeczywiście mało było promocji tego serialu:)

kamazdw1

Gdyby leciało na tvp1,2 czy na polsacie, czy chociażby zwykłym tvnie, oglądali by to prawie wszyscy xDDDDDDDDDDDDDDD

mammocno92

*oglądaliby

:P

<za krótki>
<za krótki>
<za krótki>

mammocno92

zgadzam sie z toba, dlatego ze jest to lekki film rozrywkowy, i sklamalabym gdybym powiedziala ze tak go traktuje, ale jest gorzej xD - ja kocham ten film! za co? glownie z powodow ktore wymienily osoby przede mna, czyli mozna sie oderwac, ladne kostiumy, otoczenie, ale jest jeszcze ten klimat serialu, ktory jak dla mnie zdecydowanie odbiega od innych seriali, po prostu takiego klimatu jeszcze w zadnym serialu nie widzialam, poza tym moja przygoda z gg zaczela sie od filmikow z yt, jakos z ciekawosci ogladalam najlepsze sceny milosne filmow i zobaczylam urywek wtedy jeszcze nie znanej mi plotkary, od razu wiedzialam ze ten film musze zobaczyc, sceny te boweim w tym filmie sa wrecz niepowtarzalne, w taki sposob przedstawionych scen milosnych ( w sensie obrobki filmowej, choc nie tylko) jeszcze nie widzialam. No i teraz moglabym napisac rozprawke o bohaterach i o tym jak zmieniaja sie twoje typu poczawszy od pierwszego do ostatniego odcinka serialu, ale mysle ze to tutaj nie ma sensu. Warto jedynie wspomniec o tym jak zaskakujaca postacia w filmie jest Chuck Bass, ktory z postaci poczatkowo nielubianej, wrecz nie brany pod uwage jako postac wnoszaca do filmu cos wiecej niz wrogosc, staje sie idolem nr jeden, glownym watkiem, i co barziej zaskakujace w pelni akceptowana i lubiana postacia. Podobnie odbieram postac Blair, i wrecz podziwiam Leighton Mester za jej talent aktorski, to w jaki sposob mozemy lubic wredna wiedzme i co gorsza smiac sie razem z nia w niektorych sytuacjach jest po prostu niesamowite. Wiec pokrotce dlatego kocham ten film, jest nieprzewidywalny, nieprostolinijny i niewiarygodnie charyzmatyczny ;) <333

ocenił(a) serial na 10
butterfly24

Nie znoszę bogatych nastolatków, ale po przeczytaniu książki każdy stwierdza, że chce być taki. To ma to COŚ w sobie. I dlatego nastolatki (np. ja) sięgają) po taki serial. ; )

użytkownik usunięty
famous_diva

Książka jest cudowna, a ja właśnie jestem w trakcie 1 odc. 1 sezonu teraz ^ ^ Oglądam serial, bo chcę zobaczyć ile rzeczy pozmieniali i ogólnie, jestem ciekawa. A poza tym Blair ma taką ciekawą osobowość, to silna osoba, myślę, że nie jedna dziewczyna by chciała być taka jak ona. Uważam, że w serialu nie jest to tak bardzo podkreślone, że oni są bogaci jak w książce, no, ale zobaczymy...

ocenił(a) serial na 8
kamazdw1

Niedawno zacząłem oglądac ten serial, a jestem chłopakiem;D
Największym atutem GG są piękne aktorki (Blake Lively i Leighton Meester) ;) Dla nich to ogladam...

ocenił(a) serial na 10
rafal15ok

Raffi, już Cię lubię. ; )) ;*
Wracając do poprzedniej odpowiedzi wolałabym być Sereną niż Blair. ;] Mimo tego podziwiam obie.

famous_diva

W sumie serial jest tak zrobiony, że mieści się w granicach dobrego smaku ; p Dobra, nie licząc Lily i jej spisu facetów oraz tego, że Blair 'zdradziła' Chucka z jego wujkiem, to nie było fajne xd

Pozdrawiam kolegę z 2 postów wyżej ; ddd
Przynajmniej bardzo szczery xd

ocenił(a) serial na 8
mammocno92

Dzieki ;)
Stereotyp serialu młodzieżowego mówi, ze jest on słaby, komercyjny i zrobiony tylko dla dziewczyn. Ja po prostu jestem obiektywny i doceniam tenserial. Również muzyka jest w nim niezła.
pozdrawiam was;]

rafal15ok

Fakt, muzyka fajna jest xDD
Jeden normalny facet ; p
Skąd Cię wzięli? xP

ocenił(a) serial na 8
mammocno92

and who am I? that's one secret I'll never tell ...;D
nie, żartuję ;]

ocenił(a) serial na 10
rafal15ok

doceniasz muzyke. ; ))
wlasnie nie rozumie, dlaczego jest to stworzone "wyłacznie" dla dziewczyn. Może tytuł daje chłopakom do myślenia, że on jest tylko o problemach dziewczyn, np. jakie buty dobrac czy ktory odcien szminki wybrac. ;) Nie wiem, czy to taki babski serial. Chlopaki powinni ogladac ten serial, chociazby dla dziewczyn. ; D
W każdym razie doceniam Cię. ;*

ocenił(a) serial na 1
famous_diva

no ja tez jestem chlopakiem ale nawet nie kapnolem sie ze to jakis serial, myslalem ze to program na mtv albo reklama proszku doo prania, w kazdym razie po 20 min bylo mi tak slodko i niedobrze ze zrobilem kupe w formie lodow czekoladowych z jagodowa polewa, a jak zobaczylem zakonnczenie to walnolem jeszcze wisienke na szczycie
;********

ocenił(a) serial na 10
sceptyku

och, jakie to słodkie. Jesteś taki uroczy. ; dd

ocenił(a) serial na 1
famous_diva

no ja tez jestem chlopakiem ale nawet nie kapnolem sie ze to jakis serial, myslalem ze to program na mtv albo reklama proszku doo prania, w kazdym razie po 20 min bylo mi tak slodko i niedobrze ze zrobilem kupe w formie lodow czekoladowych z jagodowa polewa, a jak zobaczylem zakonnczenie to walnolem jeszcze wisienke na szczycie
;********

sceptyku

Naucz się człowieku najpierw pisać, później się wypowiadaj.

ocenił(a) serial na 1
mammocno92

tylko zakompleksiona 14-latka/latek musi sie wysilac na poprawny tekst w takim miejscu jak forum filmwebu, od tego jest szkola dzeciatko jezus i sprawdziany gdzie nie mozesz sprawdzic w cos w slowniku zanim to napiszesz, ale to fakt, w wiekszosci osoby z twoja sapiencja bazuja na fformie, bo tresci maja niewiele do zaoferowania

sceptyku

Zły dzień?
+ "twoja sapiencja"? xDD

<za krótki>

ocenił(a) serial na 1
mammocno92

hmmm, powtarzanie moich argumentow tylko spowitych mgla ironii i sarkazmu... czy to czasem nie jest znak ze to ty nie masz argumentow?????
a i nie jestem dziewczyna wiec nie musze wszystkich bezecenstw i nietraionych decyzji zrzucac na ,,zly dzien,,

ocenił(a) serial na 5
lukdos

absolutnie się z Tobą zgadzam Lukdos, ale wydaje mi się, że serial utrzymany jest w tej samej konwencji co wszystkie amerykańskie tasiemce o pięknych i bogatych. Z "Modą na sukces" na czele ;] Tylko tu grupą docelową są nastolatki. No i realizacja stoi na bardzo wysokim poziomie. Ja dałam 8/10 z tego powodu, że w swojej "branży" (czyli seriali dla nastolatków) "Plotkara" jest chyba najlepszą produkcją w ostatnich latach.

ocenił(a) serial na 10
adonae

*adonae, masz racje. Jeśli spojrzę na to obiektywnie to masz całokowitą rację, a tak wciągam się jak głupa kretynka i mam gdzieś, że jest to typowo amerykanskie, chociaz wole czytac ksiazki. Serial ma własne życie.