Hej,
Właśnie o raz drugi oglądam plotkare, jestem na 2 sezonie i cos mi nie pasuje..
Po pierwsze - w 2 sezonie bohaterowie są w ostatniej klasie, czyli powinni mieć 18/19 lat. Jesienią
chyba październik lub listopad Blair ma swoje 18 urodziny czyli wszystko sie zgadza. Kilka
odcinków pózniej Serena odmawia mamie drinka i mówi ze ma przecież tylko 17 lat.. No dobra
może i ma urodziny w grudniu, chociaż cos mi sie wydaje że ma je wcześniej ale nie ważne to
jeszcze w miarę sie trzyma kupy. Dalej, miesiąc po śmierci ojca, która wydarzyła sie w grudniu,
zaraz przed świętami, czyli mamy styczeń jest cała akcja ze spadkiem Barta i z tym, że Chuck
dostanie go po swoich osiemnastych urodzinach.. Przecież on powinien już mieć 18 lat?
Rocznikowo 19..
Druga sprawa to wiek Jenni. Tak jak mówiłam bohaterzy w 2 sezonie maja 18 lat. Jenni ma 15 -
urodziny miała wiosna 1 sezonu i jest to często podkreślano ze Jenni ma 15 lat. Ale Jenni jest
sophomore czyli tak jakby w 2 liceum. Reszta bohaterów jest seniorami czynią tak jakby 4, więc
powinna być dwa lata młodsza od reszty, a jest 3? No nie wiem cos sie to nie zgadza..
Kolejna rzeczą niezwiązana już z wiekiem jest to, ze w finałowym odcinku Dan powiedział, ze
Jenni od początku wiedziała o plotkarze, ale w serialu jest mnóstwo sytuacji w której Jenni
rozmawia z danem o plotkarze.. Nic sie nie trzyma kupy..
Nie pamiętam tych sytuacji o których piszesz, ale pamiętam jedno. W pierwszym sezonie Blair obchodzi swoje 17 urodziny. W 3 Blair coś tam mówiła do mamy, że ma 19 lat, więc wszystko się zgadza. W 6 Chuck mówił coś o tym, że Blair czy on ma 22 lata, więc jest ok. Jeden sezon, jeden rok. Może i coś tam w międzyczasie w scenariuszu pokręcili co dosyć często z faktami u nich tak było, ale ja nie zwróciłam na to nigdy uwagi. W drugim sezonie Jenny ma 16, bo wczoraj oglądałam jak miała stracić dziewictwo z Damienem i była mowa o jej wieku. ;)
Możliwe, że coś jest niedopracowane, ale z drugiej strony w USA jest nieco inny system szkolnictwa, do jednej klasy nie chodzi jeden rocznik tylko osoby urodzone od sierpnia czy września danego roku, dlatego możliwe, że Blair urodziła się jesienią, a Serena wiosną następnego roku.
Blair urodziła się w listopadzie 1990
Chuck - styczeń 1991
Serena - lipiec 1991
Nate - marzec 1991
Dan - styczeń 1991
Jenny - kwiecień 1993
Aa jeżeli jest tak jak mówisz z tym, ze chodzą ludzie urodzeni od sierpnia do września to wszystko sie zgadza ;) zreszta bardzo ciekawe ;)
Ja pamietam jak w drugim sezonie, Nate mówi do Dana ,,jestem tylko o rok starszy od Twojej siostry! " widocznie mu się coś pomyliło ;p
On wtedy powiedział: " I'm a senior, she's a sophomore" to znaczy ze jest starszy o 2 lata, ale teraz już wszystko sie zgadza ;)
A co do Chucka - nie pamiętam tego wątku, ale czy to nie było tak, że on dostanie swój spadek, gdy będzie pełnoletni? U nas rzeczywiście by to było w wieku 18 lat, ale w Ameryce - 21. Może mowa o 18 była błędem tłumacza?