Serial jest niesamowity (10 ♥ ). Mam zamiar czytać książkę. Ktoś czytał? Jest podobna do serialu? Opłaca się?
Już za bardzo książek nie pamiętam, ale... Kurczę, według mnie serial jest lepiej zrobiony. W ogóle jest jakiś tam motyw wspólny, ale na przykład w książkach brat Seleny jest starszy, któreś z pozostałych (jeśli nie wszyscy) nie jest jedynakiem. Jenny na przykład jest, za przeproszeniem, cycata. Ogólnie można przeczytać, ale chyba się rozczarujesz :)
Przede wszystkim to serial powstał na podstawie książki, a nie na odwrót, więc to raczej w serialu wiele rzeczy się zmieniło.
Między innymi pierwszy raz Blair, którego, nie mam pojęcia, czy przeżyła, czy nie, bo przeczytałam tylko kilka pierwszych części.
Blair miała uprawiać seks z Ericiem, który był o dwa lata starszy od niej.
Nate chodził z Georgie.
Chuck był przez pewien czas gejem.
Chuck miał matkę - Misty Bass.
Blair miała młodszego brata.
A później jej matka zaszła w ciążę po raz kolejny.
Vanessa była łysa (co najbardziej zaskoczyło mnie później w serialu, że miała długie włosy).
Generalnie wiele rzeczy było innych, ale książka jest również fantastyczna. Cała seria zapewne, bo ja przeczytałam 4 lub 5, a jest ich 12 (o ile się nie mylę).
Polecam książki, bo na pewno jest w nich zupełnie inaczej, ale to nie zmienia faktu, że są świetne. :)
ksiązki są ok, ale serial dużo lepszy ;> szczególnie ostatnie częsci są słabe, ciągła wojna między B i S o Nate'a ;o
jedyne co łączy serial z książkami to imiona głównych postaci. wszystko inne jest zmienione. książki są wspaniale, ale dla nastolatków (ja pochlanialam je jak mialam lat 13-14). teraz wracam do nich z sentymentem, ale nie wiem czy seria zrobi rownie dobre wrazenie na osobie starszej ;p