PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136269}

Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 108 tys. ocen
7,7 10 1 108476
6,5 12 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Serial jest niesamowity (10 ♥ ). Mam zamiar czytać książkę. Ktoś czytał? Jest podobna do serialu? Opłaca się?

ocenił(a) serial na 10
olasia123

Już za bardzo książek nie pamiętam, ale... Kurczę, według mnie serial jest lepiej zrobiony. W ogóle jest jakiś tam motyw wspólny, ale na przykład w książkach brat Seleny jest starszy, któreś z pozostałych (jeśli nie wszyscy) nie jest jedynakiem. Jenny na przykład jest, za przeproszeniem, cycata. Ogólnie można przeczytać, ale chyba się rozczarujesz :)

Asmelle

Dzięki, przemyślę kwestie książki :*

użytkownik usunięty
olasia123

Przede wszystkim to serial powstał na podstawie książki, a nie na odwrót, więc to raczej w serialu wiele rzeczy się zmieniło.
Między innymi pierwszy raz Blair, którego, nie mam pojęcia, czy przeżyła, czy nie, bo przeczytałam tylko kilka pierwszych części.
Blair miała uprawiać seks z Ericiem, który był o dwa lata starszy od niej.
Nate chodził z Georgie.
Chuck był przez pewien czas gejem.
Chuck miał matkę - Misty Bass.
Blair miała młodszego brata.
A później jej matka zaszła w ciążę po raz kolejny.
Vanessa była łysa (co najbardziej zaskoczyło mnie później w serialu, że miała długie włosy).
Generalnie wiele rzeczy było innych, ale książka jest również fantastyczna. Cała seria zapewne, bo ja przeczytałam 4 lub 5, a jest ich 12 (o ile się nie mylę).
Polecam książki, bo na pewno jest w nich zupełnie inaczej, ale to nie zmienia faktu, że są świetne. :)

ocenił(a) serial na 10
olasia123

ksiązki są ok, ale serial dużo lepszy ;> szczególnie ostatnie częsci są słabe, ciągła wojna między B i S o Nate'a ;o

ocenił(a) serial na 10
olasia123

jedyne co łączy serial z książkami to imiona głównych postaci. wszystko inne jest zmienione. książki są wspaniale, ale dla nastolatków (ja pochlanialam je jak mialam lat 13-14). teraz wracam do nich z sentymentem, ale nie wiem czy seria zrobi rownie dobre wrazenie na osobie starszej ;p

ocenił(a) serial na 9
olasia123

Również nie polecam książki.