PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=555086}

Pod kopułą

Under the Dome
2013 - 2015
6,6 26 tys. ocen
6,6 10 1 26256
4,3 3 krytyków
Pod kopułą
powrót do forum serialu Pod kopułą

Jak myślicie co będzie w 3 sezonie?

ankess

Pewnie melanie weźmie ich na jakaś inną planetę podobną do ziemi :P bo w końcu wiadomo że życie na ziemi wzięło się z kosmosu :P i dla tego powiedziała " do domu" może najpierw inna planeta była zamieszkana dla człowiek ów :P

ocenił(a) serial na 6
Marko81

Ja jestem ciekawa gdzie ich poprowadzi i jak bd dalej ten serial ciągnąć , przecież jeszcze w Chester's Mill został Junior z Ojcem i Julia

ankess

Mnie zastanawia dlaczego wyglądała jakby wyszła dopiero z basenu, albo z jeziora. Została przecież tylko wciągnięta pod ziemię. Może to też jakiś portal podobny do tego, przez który dostali się pod kopułę

felipeef1

jak ją zobaczyłam, to od razu pomyślałam, że trafią do Chester's Mill ale 25 lat wcześniej. tylko, że tam jeszcze kopuły nie było, więc nie wiem na czym polegałby wtedy 3 sezon.

ocenił(a) serial na 5
ankess

A ja się założę, że "do domu" znaczy "z powrotem do Chester's Mill". W końcu to serial "Pod kopułą", wszystkie zagadki kręcą się wokół kopuły, więc nie mogą się mieszkańcy nagle przenieść poza. Nie ma tak dobrze. Okaże się, że po przejściu portalu wyjdą drugą odnogą korytarza do tego samego tunelu, a po wdrapaniu się na powierzchnię, okaże się że zniszczenia zniknęły, a kopuła powiększyła się z powrotem do poprzednich rozmiarów. A dlaczego? Bo Melanie odzyskała jakimś cudem jajo-zasilacz. Mam tylko nadzieję, że panna naukowiec nie zmartwychwstanie - jeżu, jaka ona była irytująca i kretyńsko napisana i zagrana.

Nieustannie mnie fascynuje dlaczego ja ciągle oglądam tę kupę. Czy ktoś mógłby przeprowadzić na mnie jakieś badania? Nie należę do tzw. "miłośników złych filmów", specjalnie mnie nie obchodzi po tych wszystkich dotychczasowych kretynizmach rozwiązanie zagadki, kto zginie ani jakie nowe przeszkody przygotował graczom Mistrz Gry. Więc czemu to oglądam?

Przepraszam za zejście z tematu w drugim akapicie - tak jakoś mi się ulało.

ocenił(a) serial na 10
Marac

A wiecie kiedy w ogóle będzie 3 sezon??

ocenił(a) serial na 5
Madzik0_0

No jak zawsze - rok po poprzednim. Tak to działa w Stanach. Więc jakoś w czerwcu. Jak znam życie to na Wikipedii jest już dokładna data pierwszego odcinka.

ocenił(a) serial na 6
Marac

Dobrze że Big Jim ją zabił ,strasznie irytująca ! Czy tylko mi sie zdaje że Big Jim zaczął się tak zachowywać jak główny bohater w Lśnieniu ??
Ciekawe co nam zgotują w 3 sezonie ? Big Jim latający za wszystkimi z siekierą ,chcący zemsty?
I co z tatuśkiem Barbiego? Bo to też nie zostało wyjaśnione

ocenił(a) serial na 5
ankess

> Big Jim latający za wszystkimi z siekierą ,chcący zemsty?

Akurat. A ile już było metamorfoz bohaterów w tym serialu? Nieracjonalnych, nieprawdopodobnych i fałszywych psychologicznie metamorfoz. Więc i teraz polata z siekierą przez dwa odcinki po czym upośledzeni scenarzyści uznają, że starczy i karzą mu się znów zmienić w kogoś zupełnie innego. On powinien dostać Emmy za tę rolę - przy tak kretyńskim scenariuszu być w stanie grać to na poważnie i niemal przekonywająco - to mistrzostwo świata.

użytkownik usunięty
Marac

"Nieustannie mnie fascynuje dlaczego ja ciągle oglądam tę kupę. Czy ktoś mógłby przeprowadzić na mnie jakieś badania? Nie należę do tzw. "miłośników złych filmów", specjalnie mnie nie obchodzi po tych wszystkich dotychczasowych kretynizmach rozwiązanie zagadki, kto zginie ani jakie nowe przeszkody przygotował graczom Mistrz Gry. Więc czemu to oglądam?"

Sam sobie odpowiedz. Nikt nie siedzi w twojej głowie.

Marac

Lubisz filmy z zagadkami ;D, niemal filozoficzne - ja też tak mam, jednak kiedy człowiek zdaje sobie sprawę, że te wszystkie nonsensy do niczego ciekawego nie prowadzą to odpuszcza sobie oglądanie (chyba, że ogląda dla beki - miałem tak w przypadku Rekinado).

Pod względem tajemnic, dziwnych wątków "Pod Kopułą" można porównać (dla oceny) do "The leftovers" - bo w obu seriach są rzeczy niewyjaśnione, jednak w tym drugim serialu prezentują się one mądrzej, postacie są lepiej napisane i zagrane.

ocenił(a) serial na 5
anhro

" jednak kiedy człowiek zdaje sobie sprawę, że te wszystkie nonsensy do niczego ciekawego nie prowadzą to odpuszcza sobie oglądanie"

No właśnie. I powinienem sobie odpuścić gdzieś na wysokości 47 całkowitej zmiany osobowości Juniora, czyli około 5 odcinka ;-) A ja nadal oglądam.

Zagadki mnie już kompletnie nie interesują, bo dotychczasowe suspensy były tak totalnie zdupy*, że kompletnie mnie przestało obchodzić czemu ci kosmici postawili ten swój namiot - poza tym przy takim poziomie durnowatości scenarzystów jestem przekonany, że jakiekolwiek rozwiązanie wszystkich zagadek nam w końcu przedstawią, będzie ono absolutnie żenujące.

*) Do tej pory kopuła już chłodziła, rezonowała, magnesowała, wirowała, ciemniała, trzęsła się, ryła tunele, generowała fantomy, reinkarnowała, kurczyła się, wywoływała burze - o czymś zapomniałem?

Czekam na odcinek, w którym kopuła zacznie śpiewać "Never Gonna Give You Up" Ricka Astleya, powodując przemijającą głuchotę wszystkich mieszkańców poza Big Jimem, Julią i Barbie'm.

Marac

Zapomniałeś o tym, że "płakała krwią" czyli ten toksyczny deszcz ale nie wiem czy warto o tym wspominać ;D

Jedynym sensownym wyjaśnieniem tego wszystkiego jest... (i tu moja teoria):

Operatorem kopuły (która jest urządzeniem lub nawet statkiem kosmicznym), jest kosmita mający syndrom boga - bawi się w niego, objawia w tajemniczy sposób, wskazuje wybrańców, każe podróżować ludziom od punktu "a" do punktu "b" po coś. Być może kosmita nie potrafi obsługiwać dobrze urządzenia, zdarza mu się coś popsuć i występują tego skutki - kopuła drży, obraca się, kurczy. Przy czym kosmita ten jest mniej rozwinięty emocjonalnie niż ludzie, przewyższa nas tylko swoją technologią. Jest jak Bóg (starotestamentowy) - lubi zabijanie ale i wychwalanie go, czczenie, podziwianie, jest małostkowy i dziecinny.

ocenił(a) serial na 5
anhro

>Zapomniałeś o tym, że "płakała krwią" czyli ten toksyczny deszcz ale nie wiem czy warto o tym wspominać ;D

Rzeczywiście może lepiej spuścić na to kopułę milczenia - to był wyjątkowo żenujący odcinek nawet jak na poziom tego serialu. No i jeszcze mi się przypomniało: wywoływała prorocze wizje (mamusia Juniora) i wyświetlała animacje (pink stars).

Twoja teoria super - przynajmniej by wyjaśniała/usprawiedliwiała, dlaczego odcinki przypominają sesje RPG z Mistrzem Gry zapodającym graczom questy. Więc na bank wersja scenarzystów jest inna. Ja stawiam na to, że kopułę postawił E.T. Czyli kosmiczny rozbitek. Poszlaka - zaczęło się od spadnięcia meteorytu z jajem. Jajo nie jest po prostu baterią, tylko albo jest to kosmita we własnej osobie, albo jest to kosmita w pancerzu, albo jest to jajo kosmity, a ufok, który się rozwija w środku, jest tak zaawansowany psychicznie, że potrafi robić takie hocki-klocki jeszcze przed wykluciem. Oczywiście nie da się też wykluczyć, że jajo jest jednak tylko baterią, a kosmita jest albo niewidzialny, albo siedzi od 20 lat w koszu na śmieci przed ratuszem. Druga poszlaka jest taka, że takie rozwiązanie pozostawia możliwość uwolnienia nieskończonych niemalże pokładów żenady w finałowym odcinku, totalnie sprzecznych z wszystkimi wcześniejszymi wydarzeniami.

Marac

A i zauważ, że ten kosmita poddaje ludzi testom (jak się zachowają w danej sytuacji) - to też może tłumaczyć dziwne zachowania kopuły.

Albo... robi im jakiś wyścig z przeszkodami... zmusza do pokonywania kolejnych etapów poprzez symboliczne rzeczy, których muszą się domyślić - ułożenie 4 rąk na mini-kopule - w końcu mini-kopuła znika, ułożenie rąk na Melanie - wtedy otwiera się kolejne przejście, przyłożenie reki na skale - i kolejne przejście... itd. Może jakieś zaklęcia jeszcze... :D

Jeśli kosmita chce ich tylko uratować/zabić to po co to wszystko?

W trzecim sezonie przemówi do nich pod postacią płonącego krzaka a w czwartym zabierze ich "arką" (czyt. kopułą) na inną planetę aby uchronić ich od potopu czarnej materii czy czegoś w tym rodzaju :D.

ocenił(a) serial na 5
anhro

Ale ja serio mówię, że Twoja teoria mi się podoba, tylko scenarzyści tego serialu są za głupi, żeby na coś takiego wpaść. Jestem przekonany, że zakończenie będzie bardziej żenujące od najgłupszego pomysłu, który bylibyśmy w stanie wymyślić.

Gdyby nie jeden drobiazg, to powiedziałbym, że na pewno ten motyw, że kopuła jest po to by ich chronić to kłamstwo. Ale niestety jestem pewny, że to prawda. A co to za drobiazg? Julia w to wierzy. A jak już wiemy Julia i Barbie nigdy się nie mylą i zawsze mają rację. Skoro Julia wierzy kosmicie, to znaczy, że tak jest.

ocenił(a) serial na 5
ankess

Moim zdaniem powinni zamiast 3 sezonu zrobić odcinek specjalny w którym się wyjaśnia kto i po co stworzył kopułę,jak się toczą dalsze losy bohaterów itp.

kamil665544

naprawde chore zeby ostatni odcinek konczyl sie tak jakby to mial byc kolejny odcinek za tydzien zero wyjasnienia tak jaby sie film urwał w polowie zala tylko bo chcialem do konca obejrzec zeby sie wyjasnilo a tu nic sie nie wyjasnilo !!!

ocenił(a) serial na 5
Cyprian_filmaniak

????
To jest pierwszy amerykański serial, który oglądasz? To albo już teraz zrezygnuj i zostań przy filmach pełnometrażowych, albo pogódź się z tym, że to normalne (no albo oglądaj seriale hurtem dopiero po zakończeniu ich emisji). To nawet ma swoją nazwę w jęz. angielskim: "cliffhanger": https://pl.wikipedia.org/wiki/Cliffhanger

Ciesz się, że będzie 3 sezon. Zdarza się, że po nakręceniu ostatniego odcinka serii z cliffhangerem, serial jest uśmiercany i fabuła na zawsze pozostaje urwana: Twin Peaks, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, Stargate Universe, polsatowscy Ludzie Chudego.

Marac

ogladałem kiedys tween peaks ale to bylo wieki temu w mlodosci tak ze nie pamietam a co do uwczesnych seriali to housa, californication, no i aktualnie hell on wheels jest ok :P

ocenił(a) serial na 6
Marac

A skąd masz info, że sezon trzeci będzie? Wczoraj znalazłem tylko, że CBS jeszcze nie potwierdziło ani anulowania ani kolejnego sezonu.

ocenił(a) serial na 5
rafib1975

A nie, nie mam. :) Ponieważ skończył się cliffhangerem, to założyłem automatycznie, że będzie. No i rozmawiamy w wątku o 3 sezonie. :)

ocenił(a) serial na 6
ankess

A masz jakieś potwierdzone informacje, że trzeci sezon w ogóle będzie? Ja w wiadomości z 23 września przeczytałem, że CBS nie potwierdza powstania kolejnego sezonu. Na FB także nie ma żadnych informacji, tylko ludzie proszą aby taki powstał.

ocenił(a) serial na 6
rafib1975

Myślę że powstanie ponieważ mieli niezłą oglądalność i nie pozamykali wątków :)

ocenił(a) serial na 3
ankess

będzie 3 sezon??? załamka.

ankess

Takie zdawkowe opisy się pojawiły:

The residents of Chester's Mill appear both inside and outside the Dome following their mysterious encounter in the tunnels beneath the town. As the Dome begins to reveal its ultimate agenda, the townspeople are forced to question what and whom they can trust as fresh threats appear, new residents emerge and surprising alliances form.

The Dome begins to reveal its ultimate goal as it transports some of the residents outside of the town.

New alliances among the townspeople form as the Done unleashes the next stage of its plan.

Big Jim suspects new residents Eva and Christine of plotting against the town, while the other townspeople try to return to their lives.

While Christine manipulates the townspeople, Big Jim and Julia learn of a new threat.