Wiadomo już, że zakończenie serialu będzie inne niż to w książce, więc podaję niżej moje domysły o pochodzeniu kopuły. Jakie są wasze opinie na ten temat?
1. Kosmici wysłali jakiś organizm (czarne jajo pod mini-kopułą) aby dostosować go do ziemskich warunków - dlatego też stworzyli mu dwie warstwy ochronne. Mniejsza kopuła będzie aktywna do momentu wyklucia a większa będzie chronić istotę przed wojskiem i pozwalać na bezpieczne polowanie na sporym obszarze.
2. Kopułę stworzyła Angie siłą umysłu a Junior podświadomie o tym wie. Czarne jajo to w rezultacie te rejony aktywności mózgu Angie, do których ona sama nie ma dostępu (jeszcze). Z jaja wykluje się smok i będzie jej służył jak królowej "Monarcha zostanie koronowany". Możliwe, że to sen.
3. Kopuła to ogromna komórka z jądrem lub jakaś ogromna cząsteczka - anomalia w świecie fizyki.
4. Kopuła to mechanizm do tworzenia wszechświatów, który przez pomyłkę trafił w nieodpowiednie miejsce lub nie rozrósł się do odpowiednich rozmiarów. Powstał mini wszechświat z zamkniętą w środku częścią planety.
5. Kopuła to mechanizm ochronny stworzony przez jakąś cywilizację pozaziemską (lub taką, która żyła kiedyś na ziemi i chce powrócić) do ochrony wymierających gatunków - może ludzkości grozi apokalipsa (tylko wtedy kopuła mogłaby być większa).
Żadne rozwiązanie do końca mi nie pasuje ale każde z nich można by odpowiednio rozbudować...
pierwsze zdanie z 2 akapitu brzmi dosc prawdopodobnie po faktach przedstawionych w ostatnim odcinku
Pierwsze brzmi nieźle :D W sumie bardzo Kingowsko, byłaby dobra jazda pod kopułą jakby faktycznie coś się z tego wykluło :D
Owszem mogła by być niezła jazda :) ... tylko jak pojawiły się na tym jaju różowe gwiazdki to prędzej można stwierdzić że to jakieś urządzenie, które weszło w kolejny etap, np. wysyłania jakiejś energii.
Najbardziej prawdopodobne, że to urządzenie jest zaprogramowane i będziemy doświadczać różnych generowanych/prowokowanych przez nie wydarzeń aż dojdzie do punktu kulminacyjnego i zakończenia serialu.
Czyli taki Cube ale kulisty ;).
a jakie zakończenie było w ksiażce? bo nie chcialem wiedziec, ale skoro teraz dowiaduje sie ze w serialu i tak bedzie inne...
Książki nie czytałem. Z wypowiedzi na forum wiem niewiele: kopuła powstała w wyniku zabawy dzieci kosmitów i znikła gdy ktoś błagał aby przestali.
Czytałam książkowy pierwowzór. Kopuła powstała w wyniku "zabawy" obcej cywilizacji, jak wspomniał anhro. King porównał całą sytuację do przypiekania mrówek przy pomocy lupy, co pozwala mniej więcej pojąć poziom rozwoju ludzkości oraz owych obcych.
Kopuła zniknęła, gdy obcy zrozumieli, że ludzie są żyjącymi i czującymi organizmami (tutaj przy pomocy kamienia/głazu, w serialu zastąpionego jajem) - ale już w momencie, gdy praktycznie wszyscy pod kopułą zginęli.
Kilku osobom udaje się przeżyć, ale nie wiadomo, co stało się z nimi po opadnięciu kopuły (poza tym, że zostali uwolnieni).
Jeszcze taka mała ciekawostka - obcy w książce zostali opisani jako wielkie głowy, podobne do tych na Wyspach Wielkanocnych. Prawdopodobnie więc, istoty miały kontakt z ludzkością dawniej.
łeee, myślałem że było ciekawiej w książce... wielkie głowy? omg, miałem nadzieje, że obcy będą jakimiś drapieżnikami a 'la Obcy (Scott'a) i zapolują na ludzi z Chester Mill...