PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=555086}

Pod kopułą

Under the Dome
2013 - 2015
6,6 26 tys. ocen
6,6 10 1 26371
4,3 3 krytyków
Pod kopułą
powrót do forum serialu Pod kopułą

Tyle odcinków i żadnego tematu o pochodzeniu kopuły? Jako, że scenarzyści zapowiedzieli inne zakończenie niż w książce można popuścić wodze fantazji.

Mi najbardziej odpowiada wersja rządowa. Jeśli jutro wyskoczyłaby gdzieś podobna kopuła, to pomyślałbym 2 rzeczy
1) Wojskowy/rządowy eksperyment, żeby sprawdzić jak zachowają się ludzie odcięci od świata.
2) Jesteśmy bliżsi podboju kosmosu niż myśleliśmy.

Misja na Marsa, której celem będzie założenie bazy będzie misją w jedną stronę. Zresztą jak każda. Są już robione eksperymenty z zamykaniem ochotników na jakiś czas, żeby sprawdzić czy się nie pozabijają :) Np. niedawny eksperyment w Rosji, o którym było w swoim czasie dość głośno. Bodajże dali się zamknąć na 500 dni. Chester's Mill byłoby czymś takim tylko w większej skali. Pomysł wystarczająco absurdalny, żeby pasował do serialu. Taka odcięta od Ziemi kolonia kosmiczna może mieć problemy z autorytetem władzy. Może wojskowi chcą sprawdzić jak zapobiegać buntom i powstawaniu lokalnych watażków. Albo czy sama społeczność zapobiegnie przejęciu władzy przez wioskowego Hitlera. W końcu na Marsa nie wyślą plutonu kosmicznych marines w tydzień, jeśli już taką placówkę stracą.

ocenił(a) serial na 5
Wina_Woltera

To na bank nie wojsko, no bo gdyby tak bylo, to dlaczego chcieli ją rozpierdzielić tą mega bombą?
No chyba,że to był pic,bo wiedzieli, że kopuły nie przebiją... albo chcieli sprawdzić ile wytrzyma.

ocenił(a) serial na 7
Gabrielle_de_Lioncourt

Zauważ, że twórcy zapowiedzieli inne zakończenie serialu, lecz nie powiedzieli, że będzie inne pochodzenie kopuły. Oglądałeś odcinek, gdy Joe'y ze swoją laską odkryli drugą kopułę w centrum tej większej ? No właśnie. Wg mnie na 100 % jest to przyczyna kopuły. Możliwe że na koniec Julia (lub ktoś inny) nie porozumie się z kosmitami i wszyscy umrą z powodu braku tlenu ? Tylko Ciekawe, kto teraz wysadzi gaz, skoro książkowy "Ćpun" jest DJ'em w radiu zamiast bycia szalonym narkomanem-chrześcijaninem (bo w ten sposób zabrakło powietrza, jeżeli dobrze pamiętam...)?

ocenił(a) serial na 5
Tpicasso

Ja sobie przez moment pomyślałam, że ksiądz coś wysadzi na koniec, ale księdza rozsadziło, więc lipa. Poczekamy,zobaczymy.

Gabrielle_de_Lioncourt

Dla zachowania pozorów. Albo wojsko może nie wiedzieć, że to eksperyment jakiejś supertajnej specsłużby, która przechwyciła technologię kosmitów i teraz testuje jej możliwości. Tak se tylko pitole dla pitolenia.

Zastanawia mnie, że jeszcze nie wprowadzili jakiegoś pułkownika Coxa.