Ciekawi mnie czy King pisząć powieść wiedział, że taka kopuła już była wymyślona dawno temu
przez producentów gry Gothic :)
Ja ciągle czekam, aż zrobią film na podstawie Gothica. Ile bym dał, żeby go obejrzeć.
O! ja też. Mniej, więc jednak dzięki Gothicowi (mojej ulubionej grze) zacząłem czytać książkę, a później gdy już skończę, zacznę i serial.
King zaczął pisać pierwszą wersję "Po Kopułą" w 1976 roku. Raczej po prostu twórcy gry wymyślili podobny motyw.
A co to znaczy "dawno temu" tak dokładnie? :) Bo w książce zdaje się w posłowiu King napisał, że zabierał się za tę powieść już w latach '70 :)
Zgadza się , ktoś tu chciał zabłysnąć jakoś zdyskredytować pomysł Kinga .
Widać g... wie na temat tego pisarza
Motyw kopuły pojawia się wielokrotnie (nawet w polskich filmach z lat 80 tych) w kinematografii.
Już we wczesnych latach powojennych psychologowie badali to, jak zmienia się zachowanie ludzkie, gdy tych ludzi odizoluje się od świata zewnętrznego.
Zatem motyw "stary jak świat". King piszą książkę miał do dyspozycji szczegółowy opis zachowań ludzkich w takich sytuacjach.
Jeśli komuś wydają się (te zachowania) przejaskrawione, bo to dopiero początek serialu, to niestety ale tak jest naprawdę. Na początku ludzie zawsze panikują.
Od razu jak zobaczyłem tą barierę to skojarzyło mi się z moją ulubiona grą - Gothic. Gra była naprawdę zarąbista. Może grafiką nie powalała, ale fabuła, klasa sama w sobie !!! Aż strach pomyśleć co to by było gdyby powstała rok temu, czy w tym roku ;) To byłby hicior !!! A film byłby czymś wspaniałym. Trzeba mieć nadzieję że ktoś wpadnie na taki pomysł ;) W końcu nie jedna grę z ekranizowali :) Wracając do serialu, jestem ciekaw jak się rozwinie dalej? Na razie się wstrzymuje z oceną.
Otóż to.. dziś robią remaki i inne wtórne produkcje.. zamiast sięgnąć do świata gier i wykorzystać pomysły, które były użyte w grach komputerowych.
obawiam się, że temat egranizacji "Gothic" maglowany był, jest i będzie nawet przez najlepszych, a jednak nikt z nich i tak nie podejmie się takiego wyzwania. film o "Gothic" to delikatna sprawa. przy takiej kultowej produkcji łatwo coś spi****ć. ewentualnie, ktoś się w końcu wyłamie, nakręci ten film... i świat fanów gry się podzieli. ;)
Ja byłbym ostrożny z wypowiadaniem na głos takich życzeń. To jak wywoływanie wilka z lasu. Kultowa gra? W świecie fantasy? Toż to świetny materiał dla Uwe Bolla!
Dla Uwe Bolla?! Chyba żartujesz?! W życiu !!! Jego filmy to praktycznie same porażki !!! Ja osobiście widział bym Peter'a Jackson'a ( mój kandydat nr 1), James'a Cameron'a, Ridley'a Scott'a, czy nawet Mike'a Newell'a. Reszta by chyba już nie pasował, np. taki Michael Bay, Guillermo del Toro, Zack Snyder, Steven Spielberg czy Christopher Nolan, nadają się bardziej do samego widowiskowego kina !
Wiem że to byłby film na podstawie gry, ale myślę, że każdy dobry reżyser nie miałby wielkiego problemu z nakręceniem dobrego filmu. Jak się ma umiejętności to można wszystko. A nie taka łajza jak Uwe Boll. Powinien zmienić branżę!
Sugerowałbym wziąć do ręki książkę i przeczytać ostatnią część, nazwaną "Od Autora". Pierwsze szkice powieści, pomysł na nią powstał daaaawno temu.
Nie przyszłoby mi to do głowy. :))) Ale nie sądzę, żeby King inspirował się Gothikiem wymyślając kopułę. ;)
PS. Świetna gra! Mogliby ją odświeżyć tak jak zrobili z Morrowindem, bo ta grafika na dzisiaj niestety już nie daje rady, ale fabuła i miodność - rewelacja. :)
U kinga to już kolejne podejście do wyizolowanej grupy .To czy jest to kopuła czy supermarket nie ma znaczenia .Liczy się to w jaki sposób pokazuje reakcje ludzi.
Ja bym była ostrożna z tekstami o zrzynaniu pomysłów. W końcu radio też zostało wymyślone przez dwóch ludzi jednocześnie na dwóch krańcach świata więc jest to możliwe, ze ktoś wpadł na ten sam pomysł.
Na przykład ja wpadłam na jedno anime, które miało fabulę tego co wymysliłam kiedyś w liceum... Innymi słowy ja i ta japonka-autorka wpadłysmy na ten sam pomysł.