PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=555086}

Pod kopułą

Under the Dome
2013 - 2015
6,6 26 tys. ocen
6,6 10 1 26164
4,3 3 krytyków
Pod kopułą
powrót do forum serialu Pod kopułą

Powiedzcie mi czy w dalszych wydarzeniach serial będzie bardziej nawiązywał do książki? Póki co, po przeczytaniu książki, obejrzałem 2 pierwsze odcinki i jestem trochę załamany. Nie chcę być z tych, co narzekają na film po przeczytaniu książki, ale niestety w tym wypadku chyba muszę... Efekty jakieś szałowe nie są, aktorzy dobrani dziwnie, dużo nowych wątków, inne zaś pominięte.

Najbardziej irytujące są zmiany w fabule. Od kiedy Dale kogoś zabił? Gdzie jest "Ryży" (zastąpiony strażakiem po drugiej stronie kopuły)? Skąd się nagle okazało, że Julia ma (miała) męża? Duke Perkins zamieszany w produkcję narkotyków? Gdzie jest pani Perkins? Co to za romans i pseudozazdrość Juniora? Phil jako murzyn? Itd...

Po przeczytaniu książki bardzo chciałem zobaczyć jak to widział King (w końcu współtworzył scenariusz do serialu), ale to co widzę to prawie zupełnie inna historia... Mam nadzieję, że im dalej, tym będzie lepiej, bo na razie coraz gorzej.

mr_kozimierz

Będzie gorzej, serialik zamienia się w film familijny, głównie dla nastolatków. Taka Hannah Montana under the dome... Przykro mi, że sam Król brał udział w tworzeniu tej koopy.

ocenił(a) serial na 7
mr_kozimierz

Szczerze - "konkretne" nawiązanie do książki pojawia się wg. mnie dopiero w 12 odcinku - Barbie jest poszukiwany (chęć go aresztowania, lecz nie ma to nic wspólnego z Juniorem, ale zawsze coś). Oraz "prawdziwe" oblicze Big Jim'a - chce przejąć kontrolę, niszczy wszystkich, którzy stoją/mogą stać na drodze do władzy itp. Czyli jak zwykle, serial zaczyna być interesujący pod koniec sezonu...