PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=555086}

Pod kopułą

Under the Dome
2013 - 2015
6,6 26 tys. ocen
6,6 10 1 26371
4,3 3 krytyków
Pod kopułą
powrót do forum serialu Pod kopułą

Nie czytałem książki, i zastanawia mnie w jakim punkcie powieści jest teraz serial? Zbliża się do końca, można spodziewać się kolejnego sezonu? I tak ogólnie, czy jest on zgodny z powieścią?

ocenił(a) serial na 5
jarekxzzz

NIE JEST

ocenił(a) serial na 6
jarekxzzz

Książkę i serial łączy niewiele rzeczy, głównie kopuła i imiona głównych bohaterów. O ile w pierwszym sezonie jeszcze można było dopatrzyć jakieś ścisłości, to w drugim sezonie twórcy odbiegli już całkiem od literackiego pierwowzoru. Ale to dobrze, bo serial trwałby bardzo krótko, akcja książki działa się, z tego co dobrze pamiętam, tylko przez kilka dni(do tygodnia). Ale dawno temu to czytałem, także mogę się mylić. Zakończenie będzie raczej na pewno inne, chociaż to w książce za bardzo nie zadowalało, Stephen King chyba za bardzo się zagalopował, a potem nie wiedział jak to zakończyć. Mimo wszystko, warto książkę przeczytać.

ocenił(a) serial na 6
jarekxzzz

Sęk w tym, że w drugim sezonie totalnie odjechali od książki, co jest moim zdaniem dobrym posunięciem, bo teraz nikt nie wie, czego się spodziewać. A i sam King mógł rozwinąć skrzydła pisząc pierwszy odcinek drugiego sezonu i wskazując drogę do alternatywnej wersji tej historii, której nie zawarł w książce.

ocenił(a) serial na 3
jarekxzzz

ABSOLUTNIE NIE JEST. To chyba najgorsza adaptacja Kinga jaką dane mi było oglądać. Jedyny wspólny wątek to kopuła. Nie zrozum mnie źle, sam serial jest całkiem niezły i dobrze wykonany, tyle że jest "na podstawie" powieści, z którą ma niewiele wspólnego.

ocenił(a) serial na 6
theMedicalDoctor

całkiem niezły i dobrze wykonany a dajesz 2 ?

ocenił(a) serial na 3
Vangelis7

Za schrzanienie książki. Dobra, podwyższę do 3

ocenił(a) serial na 7
theMedicalDoctor

Sam sobie przeczysz. Przeczytaj co to znaczy adaptacja.

ocenił(a) serial na 3
volker92

Wiem, co to znaczy. Ale w tym serialu wspólne z książką są imiona bohaterów (niektórych) i kopuła.

ocenił(a) serial na 7
theMedicalDoctor

no i właśnie to oznacza, że nie wiesz, co to znaczy. Wpisz w google: ekranizacja. A później: adaptacja. Porównaj i znajdź różnice, bo widzę,że podajesz charakterystyki adaptacji a nie ekranizacji i nie wiem, czy w ogóle czujesz ta różnicę.

ocenił(a) serial na 5
jarekxzzz

Proszę, zapoznaj się z tymi tematami, jeśli chcesz wiedzieć więcej o książce:

http://www.filmweb.pl/serial/Pod+kopu%C5%82%C4%85-2013-555086/discussion/Serial+ a+ksi%C4%85%C5%BCka.+Prosz%C4%99+bez+spoiler%C3%B3w+%29,2460674
http://www.filmweb.pl/serial/Pod+kopu%C5%82%C4%85-2013-555086/discussion/Po+4.+o dcinku,2480331

I pewnie jeszcze w kilku innych. :P Pozdrawiam! :)