PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=555086}

Pod kopułą

Under the Dome
2013 - 2015
6,6 26 tys. ocen
6,6 10 1 26371
4,3 3 krytyków
Pod kopułą
powrót do forum serialu Pod kopułą

Zauważyliście że w 1x08 gdy rzucały dziewczynki miastami w kopułę nagle za nią było zielono
zupełnie jakby parę odcinków temu nie wybuchła bombka?

ocenił(a) serial na 5
patryk_skorup

Bomba wybuchła po innej stronie miasta, więc można założyć, że nie wypaliła wszystkiego wokół kopuły.

ocenił(a) serial na 4
patryk_skorup

I nie była to atomówka, tylko MOAB - najsilniejszy, NIEATOMOWY ładunek wybuchowy. W książce w kopułę przypierniczył Cruise co wiązało się z ewakuacją całego miasta, bo fala uderzeniowa (przynajmniej w książce) przez kopułę przechodziła bez problemu.

ocenił(a) serial na 1
patryk_skorup

Co ty tu za pierdoły opowiadasz ? Przecież ''bombka atomowa'' nie została użyta ,kolejny który nie czytał książki ,a serialu nie oglądał dokładnie ...

ocenił(a) serial na 6
StephenKing19802013

Jeśli to nie była bomba to co? Przecież były pokazane jak wszystko było zniszczone poza kopułą po wybuchu.
Ps. Też się zdziwiłam jak pokazali piękną trawkę za barierą. Stwierdziłam, że to pewnie jakieś niedopatrzenie.

ocenił(a) serial na 5
aria

Bardzo Cię proszę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/GBU-43/B_MOAB

Leothyr

To dziwne bo Wiki podaje, że MOAB to bomba paliwowa, podczas gdy Barbie wspomina o ładunku termobarycznym

ocenił(a) serial na 5
spectralheaven

To są pojęcia wymienne:)

ocenił(a) serial na 1
aria

Zatkało kakao ?
Leothyr ,dziękuję .
Kolejna osoba która nie czytała książki ,a serialu nie oglądała dokładnie ...

ocenił(a) serial na 6
StephenKing19802013

"Zatkało kakao?" proszę ile ty masz lat, 6? Przynajmniej się pośmiałam.
Super, dowiedziałam się że to jednak była bombą, co już wiedziałam. MOAB - to matka wszystkich BOMB.
W całym w swoim poprzednim poście chodziło mi o to, że parę następnych odcinków dalej trawa im wyrosła w magiczny sposób.
Przyznaję jednak, że nie dosłyszałam jaka to była bomba w serialu.

ocenił(a) serial na 1
aria

Mówisz o trawie ,że ''wyrosła'' ,ale to co widziałaś ''parę następnych odcinków dalej'' to była pokazana inna część miasta .
O tamtej zniszczonej części krajobrazu jakby zapomnieli . Za specjalnie jej nie pokazywali :\ .
Bomba ? Pocisk ,a nie bomba ...Nie uwierzysz ale to dwie różne rzeczy .
''Zatkało kakao'' chyba nie wzięłaś tego na poważnie ?

ocenił(a) serial na 7
StephenKing19802013

Mother of all Bomb(nieatomowych, niejądrowych, niewodorowych). Moab, Coggins nawet wspominał.

StephenKing19802013

Przecież było mówione, że to bomba termojądrowa
2 kwestia co niektórzy wspominają, że wiatr wieje, bo są drobne szczeliny, tylko że po takim wybuchu to nawet przez szczeliny miasto, by się położyło jak domek z kart.
Brak mi w tym serialu logiki

patryk_skorup

BOMBA oczywiście wybuchła, ale nie atomowa.
Jak już wcześniej wskazano była to najsilniejsza nieatomowa bomba jaką stworzono.
A co do wypalonej/niewypalonej zieleni myślę, że screen z ostatniego odcinka wyjaśnia wszystko:

http://www.bankfotek.pl/image/1690601

Po lewej widzimy skutek wybuchu owej bomby.

bizard88

Najsilniejsza bomba nie atomowa która nie wydziela promieniowania(jeśli wydziela to ci w środku powinni już nie żyć)?
Do tego fala uderzeniowa powinna zniszczyć całą nawierzchnie pod kopułą (domy,drzewa,itd),jeśli przez nią przechodzi powietrze,woda.
Fala uderzeniowa-powstaje wyniku wzrostu ciśnienia(jest bardzo cienka