2.21: What Could Have Been
2.22: The Tide That Left And Never Came Back
Właśnie obejrzałam te odcinki i muszę się podzielić rewelacjami. To streszczenie dla będących w miarę na bierząco z OTH:
Andy ( chłopak Karen) musi wracać do Nowej Zelandi, bo coś sie stało jego matce, a dodatkowo Dan może spowodować, że Andy nie będzie już mógł wrócić do USA. Po wyjeździe Andy'ego Karen postanawia pojechać za nim do Nowej Zelandii. Jeszcze przed wyjazdem Andy daje Lucas'owi nagranie, gdzie widać sejf Dan'a (znajduje się on w pracy za obrazem). Lucas się tam zakrada, kradnie materiały, które mogą "udupić" Dan'a. Z odwyku wraca Deb, pomaga Nathan'owi w przeprowadzce z powrotem do domu, ale jest zła na Dan'a, który wmawiał Nath'owi, że przez jego odejście matka się uzależniła. Lucas i Brooke jadą do Nowego Jorku odwiedzić Haley .. Lucas troszkę się kłóci z Haley, ona nie chce wracać, oddaje mu papiery rozwodowe, które dostała od Nath'a i prosi Lucas'a by je przekazał jej byłemu mężowi. Lucas daje Deb te informacje, które mają zniszczyć Dan'a jednak Dan grozi Deb i ona oddaje mu dokumenty. Nath jest zły, że Lucas próbuje zniszczyć jego ojca, w mońcu znajduje w plecaku Lucas'a papiery rozwodowe. Potem Nath spotyka się z Lucas'em i mówi mu, że nie są ani braćmi ani przyjaciółmi. Brooke musi jechać na wakacje z rodzicami, boi się, że nie wróci do Tree Hill, w ostatniej chwili przed wyjazdem wpada do niej Lucas i namiętnie całuje w usta .. Lucas się trochę boi, bo ostatnio Brooke ciągle mu mówi, że się cieszy, że są przyjaciółmi i że taki układ jej odpowiada (ona mówi tak, bo się boi, że jej uczucie do Lucas'a się wyda). Lucas wyznaje Brooke, że ją kocha, wtem za oknem słychać klakson taksówki, która ma zawieść Brooke na lotnisko .. Brooke zaczyna płakać i wychodzi, zostawia Lucas'a samego. Jake wychodzi z wiezięnia, ale jeszcze przed wyjściem odwiedza go Niki. Mówi, że to okrutne nie móc widzieć jak własne dziecko dorasta, mówi Jake'owi, że już wyjeżdża z Tree Hill .. Nagle mówi, mu też, że i tym razem nie udało mi się ukryć przed nią Jenny .. Widać jak Niki bierze Jenny na ręce i wychodzi z nią z komisariatu. Jake po wyjściu z paki idzie do Peyton, opowiada jej o wszystkim i postanawia ruszyć w pogoń za Niki i Jenny. Oboje mówią sobie jak bardzo się kochają .. Dan dostaje w biurze butelkę wisky z karteczką "Za wszystko co uczyniłeś" .. Pije ją powoli przez wiekszość wieczoru w biurze, potem zostaje w pracy sam i nagle po wypiciu kieliszka zaczyna czuć się bardzo źle, odnajduje na butelce ślady białego proszku i mdleje strącając ręką butelkę .. Nagle "ktoś" (widać tylko rękę tej postaci) wchodzi do biura, zapala zapalniczkę, rzuca ją na ziemię i całe biuro płonie. Nathan zanosi ostatnie rzeczy do domu, została mu tylko jedna torba w aucie, otwiera drzwi wejściowe i widzi .. Haley, która wróciła z Nowego Jorku. Dziewczyna płacze. I UWAGA TERAZ NAJLEPSZE: Peyton spotyka w klubie jakąś babkę, która przedstawia się jako Eli - dziennikarka z jakiegoś tam magazynu. Potem Peyton spotyka się z nią w "Karen's Cafe" i udziela wywiadu (opowiada o swoim zyciu, to bardzo interesuje Eli). Potem w domu dostaje na komuter jakieś dziwne wiadomości w stylu: "Widzę cie" itp. Nastepnie w jakiejs sprawie dzwoni do Eli - wybiera numer magazynu w ktorym ona pracuje, ale okazuje się, że tam nie ma takiej osoby. Potem Eli dzwoni do Peyton, która jest przerażona - nie wie skąd Eli ma jej numer domowy, oraz dlaczegpo pisze takie rzeczy przez internet. Nagle do drzwi ktoś dzwoni, Peyton otwiera - to nie Jake, to Eli. Peyton chce ją wyrzucić. Ona przyznaje, że nie jest z tego magazynu, ale że NIE pisała nic na kompa. Potem przedstawia się (tu przytoczę dialog):
- Jestem Elizabeth.
- Taaak, i ??
- Elizabeth, nic ci to nie mówi.
- Nie ..
- Elizabeth to twoje drugie imię, wiesz po kim je masz .. Jestem twoją matką.
Ostatnia scena to Peyton na plaży, siedzi i płacze, przychodzi Lucas i mówi: to początek naszych letnich wakacji, tak .. I przytulają się bardzo smutni.
(wydażenia nie są pzedstawione chronologicznie, wiecie jak to jest, były jeszcze sceny z trenerem i Dan'em, ale nie przysłuchiwałam się nim, wiem tylko, że Dan mówił Durham'owi okropne rzeczy i ten prawie się popłakał)
ja niedawno skończyłam oglądać. I muszę przyznać, że nie bardzo mi się podobało, ale tylko dlatego, że nie prędko będą następne ;) odcinek (odcinki) był super! Szkoda, że Brook i Lucas rozstali się w taki sposób, a Nikki znalazła Jenny. Nie wiem po co pokazuja matkę Peyton, nie podoba mi się ten wątek. Ale za to super jest to, co spotkała Dana! Myślę, że Andy za tym stoi, no bo niby czemu Karen nie może go znaleźć w hotelu? Chociaż te tabletki Deb, ona nie wzięłaby więcej prochów według mnie. Zastanawiam się, co będzie z Haley i Natanem... Mam nadzieję, że on pojedzie na obóz a ona będzie na niego czekać - lubię ją, ale należy jej się nauczka za to, co zrobiła. Aha, mam nadzieję, że pierwsza scena pierwszego odcinka trzeciej serii to będą Lucas i Brook całujący się (i to ma nie być sen!)... Nie mogę się doczekać, kiedy pojawią się kolejne odcinki!