PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36197}
7,5 5,6 tys. ocen
7,5 10 1 5565
Pogranicze w ogniu
powrót do forum serialu Pogranicze w ogniu

Tak naprawdę nie rozumiem do końca jego postępowania. Najpierw walczy z powstańcami
wielkopolskimi a potem przechodzi na stronę Niemców. Nie łapię co tak bardzo go zmieniło? To
czego dowiedział się o śmierci ojca? Czy zazdrość o to że Czarek brylował w organizacji i to jego
pokochała Dorota? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że zawsze był zły. Ktoś mi to wyjaśni?

christinearron

No właśnie o to chodzi. Jego ojciec zginął, bo został zdradzony przez Polaków-dezerterów na froncie. Do tego matka okłamała go mówiąc, że został siłą wcielony, a tak naprawdę zgłosił się na ochotnika. Do tego mniejsza rola w drużynie od Czarka i przegrana Dorota.

ocenił(a) serial na 7
razgrad

Jednak wciąż ciężko mi uwierzyć, że z tego powodu wbił nóż w plecy swoim kolegom, ludziom z którymi wychowywał się od dziecka. Co oni mu zawinili?

ocenił(a) serial na 10
christinearron

Oni byli Polakami. Polacy "zabili" jego ojca bo zdezerterowali i zginął broniąc okopu samotnie. Polaka pokochała Dorota - nie jego, ten Polak (Pazura) był we wszystkim lepszy, pierwszy itd. Po stronie Niemców mógł On być lepszy - był "specjalistą" od Polaków. To skomplikowane: Pogranicze "w ogniu" - tak jest na pograniczach - + mieszane małżeństwa. Może zbyt prymitywnie pokazano motywy jego "przejścia" ale tak bywało. Było mnóstwo "Relków", którzy uważali się za Polaków. Przypomnij sobie odcinek Klossa "Genialny plan pułkownika Kraffta i bliźniaków z d. Getting: jeden się uważał za Niemca - drugi za Polaka. Straszna choroba nienawiści, nacjonalizmów ("patriotyzmów") wśród niby chrześcijan. Co oni mu zawinili? Nic ale poczekaj do dalszych odcinków niż 3. Hej!!

ocenił(a) serial na 7
kkutz

Jestem po ostatnim odcinku. Jestem zdumiona postawą Czarka. Ja na jego miejscu rozwaliła bym Frankowi łeb przy pierwszej okazji a on? Nie dość, że tak cacka się z Relke, to jeszcze załatwia mu spotkanie z matką. Nawet współczuje mu tego, że się go wyrzekła. Pamiętam z wcześniejszych odcinków jak dowiedział się, czy usłyszał że jest tam Relka, zareagował tak jak by się ucieszył i to szczerze. Faktycznie to skomplikowane, bo niby z jednej strony ma żal o to co Franek zrobił Dorocie a z drugiej jakoś nie umie się na niego strasznie gniewać. I nie ma znaczenia, że minęło 20 lat, normalny człowiek takiej krzywdy, tak łatwo się nie wybacza. Przez caly czas mialam wrażenie, że Franek był dla Czarka kimś więcej, niż kolegą z drużyny harcerskiej. Może to dla tego?

A Franek wyszła z niego taka zwykła gnida w ostatnim odcinku. Jak padł temat Doroty....zero emocji z jego strony. Powiedział od tak, że celował w Czarka a może i w nią. Ale była wojna i na wojnie są ofiary i tyle. Nie padło ani jedno słowo przepraszam, ani że jest mu przykro, że nie chciał, że to był wypadek czy coś. Ani odrobiny żalu, brak jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Dziwię się, że Czarek zachowywał się w taki sposób wobec niego.

ocenił(a) serial na 10
christinearron

Szczerze? sam nie wiem czemu się tak "cacka" z Franzem Relke w okresie m-wojennym = przecież mógł go "skasować" kilka razy - a raz gdy go widział narąbanego jak sz... w nocy, pusto - był Relke niebezpiecznym wrogiem. Teraz oglądałem spokojnie - wyraźnie było widać, że Relke zabija Dorotę celowo żeby wstrzymać pościg. I udało mu się! To stara sztuczka. Hiszpanie uciekający w Am Płd. przed Indianami - co jakiś czas podrzynali kolejnym porwanym kobietom (żonom, córkom ścigających) gardła i wstrzymywali pościg. Przypatrywałem się uważnie: na chłodno strzelił w Dorotę, którą wcześniej trzymał. Gdyby nawet zabił Czarka to inni by go dorwali - zastrzelenie dziewczyny było skuteczne. Film kręcono przez 3 lata. Gdyby ściśle trzymać się od 1-ego do końca - byłby gorszy w odbiorze poszczególnych odcinków. To jest JEDYNY film, który pokazuje tyle prawdziwych działań polskiego wywiadu na szerokim tle ówczesnych wydarzeń historycznych w skali globalnej (ZSRR nie zaatakował by Polski 17IX1939 gdyby nie zrobili tego wcześniej 1IX Niemcy. Trudno spokojnie niektóre rzeczy oglądać - ale to jest film sensacyjny = nie dokumentalny. Teraz, tyle lat po tych wydarzeniach dobrze byłoby podejść do współczesnych sąsiadów inaczej, w innych kategoriach a o przeszłych rzeczach warto wiedzieć ale nie warto i jest źle żywić nienawiść do wnuków czy prawnuków Relków itp. Pozdrawiam!! -:)))) Make Tea Not War! -:)

ocenił(a) serial na 7
kkutz

Spodziewałam się normalnej odpowiedzi a nie jakiegoś wzniosłego manifestu pod koniec. Sorry, ale takie teksty to ty mogłeś sobie wypisywać w latach 40-stych i 50-tych świeżo po wojnie a nie teraz. Ludzie patrza na Niemców i Rosjan już nie przez pryzmat wojny, tylko ich osobistych doświadczeń z nimi (w przypadku Niemców) i tego co obecnie wyprawiają na świecie ( w przypadku Rosjan).

A co do Franka, to ta akcja z zastrzeleniem Doroty działa się szybko. Sądziłam, że Franek po prostu nie zdaje sobie sprawy z tego że ona przez niego zginęła. A tu wygląda na to, że przez 20 lat żył jak gdyby nigdy nic.

A Czarek wyglądał jak by łudził się, że jego kolega z lat powstania wielkopolskiego powróci.

ocenił(a) serial na 10
christinearron

))) "Przykro mi" )))), że mój tekst nie spełnił twoich antyniemieckich i antyrosyjskich oczekiwań. Sorry ale co ty możesz wiedzieć o tekstach z lat 40. i 50.? A Polska, takie "imperium militarne, gospodarcza potęga i ośrodek światowej kultury i nauki" szczególnie właśnie TERAZ powinna zachowywać się rozsądnie jak nigdy dotąd w historii. Droga pani, w sierpniu 100 lat temu wybuchła I WŚ. II WŚ była jej kontynuacją. Chciałabyś III??? Wątpię (mimo wszystko). Zostaw wielkomocarstwowe fochy politykierom i popatrz na to ze zdrowym rozsądkiem. Trzeba wiedzieć - niezdrowo jest wciąż żywić w sobie i w innych nienawiść.

Teraz specjalnie zwróciłem uwagę na mom. zastrzelenia Doroty. Myślałem, (widziałem już dawno poprzednio), że została zastrzelona przypadkiem, i że to ich tak poróżniło. Relke celowo strzelił w nią (zresztą wcześniej na chłodno "spalił za sobą mosty" współpracując z Niemcami przeciw swoim przyjaciołom i .."rodakom". Tak, tak - on się opowiedział po stronie Niemiec inni z małżeństw mieszanych inaczej.) Czarek jest w filmie postacią pozytywną, a Relke zdecydowanie negatywną. Jednocześnie rozgrywa się między nimi swego rodzaju wojna/pojedynek - taka konwencja filmu - wyobraź sobie film bez Relkego po "drugiej stronie".
Czarek j.w. Poza tym serial uczy bawiąc - jest mnóstwo faktów autentycznych od atmosfery Powstania Wlkp. począwszy. Nie wiadomo jak dobrze się znali - chyba od małego. Prawdopodobnie wszyscy byli dwujęzyczni. Przypomnij też sobie fotografię: Czarek Dorota Relke. To nie Kloss czy serial "zemsty" - rzetelny jak na warunki serial o pracy wywiadu - bez żadnych fajerwerków. Czarek wygrywa z Relkem szlachetnością (czy ci się to podoba czy nie) i umiejętnościami pracy w wywiadzie. Nie wiem czy to jest wg. ciebie "normalna odpowiedź" i nie wiem co to w ogóle wg ciebie znaczy. Nienawiść do Niemców i nieuzasadnione poczucie wyższości w stos. do Rosjan trzeba wyrzucić chociażby wyciągając wnioski z serialu. No chyba, że się ma -naście lat i jest się "prawdziwym patryjotom" ))) - Hej Christino Neron!

ocenił(a) serial na 7
kkutz

Nawiedzony czub.

ocenił(a) serial na 10
christinearron

-:))) - Czarek? Czy Relke? Ok - powodzenia. A wojny są chyba największym złem, które człowiek wywołuje a nie musi. Hej Christino!!

ocenił(a) serial na 10
christinearron

Trzeba na spojrzeć tak Czarek się przyjaźnił z Frankiem od dzieciństwa, i ciężko było by mu rozwalić przyjaciela. Sam się zastanawiam jak ja bym się zachował na miejscu Czarka, myślę że ja bym postawił Ojczyznę na pierwszy miejscu i bym rozwalił kumpla gdyby on zdradził mój kraj. Myślę ze Franek poniósł i tak już wystarczającą karę, przecież matka potraktowała go jak obcego a Czarka jak swego syna.

ocenił(a) serial na 7
maciekd_filmweb

Ja myślę, że Franek był dla Czarka kimś więcej, niż kolegą z dzieciństwa.

ocenił(a) serial na 8
christinearron

weźcie pod uwagę to że Czarek me ledwo 18 lat....W tym wieku wiele rzeczy dzieje się w głowach....
dodatkowo to był jego przyjaciel - Kaleta musi wręcz wrzaskiem wymusić aby aresztował Franka (Czarek ma świadomość dowodów obciążających Franka - ale nie chce w nie wierzyć)....

ocenił(a) serial na 10
christinearron

Witaj!!!
Oglądnąłem ostatni odcinek. Oglądałem celowo codziennie na TVP Historia tylko raz nie mogłem to w internecie żeby mieć lepszą perspektywę i żeby móc przegryźć każdy odcinek oddzielnie. Ostatni - gorzki. Nie MATKA ale MACOCHA - a mimo to oni chcą o nią walczyć. Nie rozumiesz czemu Relke był taki okrutny? A całe narody? A w czasie pokoju? Zobacz co się w Polsce dzieje teraz czy kiedykolwiek w historii. A w każdym innym kraju??? Podobnie. Nie wierz w to, że Polacy są jacyś wyjątkowo "nieudani". Tak jest wszędzie i tak było zawsze od Starożytności. Wojna jest ZŁEM i nie ma wojen SPRAWIEDLIWYCH. Zastanów się nad tym. W latach 40. i 50-tych nie mogłem nic pisać bo... ))))) Aha - ten polski super-agent w Niemczech - rotmistrz Sosnowski! Jest o nim kilka książek - dobra była o tytule bodajże "Polski jeździec" czy jakoś tak. W filmie zmienili mu nazwisko na Osnowski a był postacią autentyczną. Czytałaś o Katyniu? (coś poważnego i wyważonego - polecam "Zbrodnia katyńska" Józefa Mackiewicza , choć wydana anonimowo). W czasie odkopywania Niemcy a potem Radzieccy znaleźli groby tysięcy zabitych wcześniej, począwszy od lat 20-tych. To byli obywatele Rosji/ZSRR - długo przed Katyniem... Czytałem wczoraj o "targach" pomiędzy ZSRR i polskim rządem po wojnie 1920 r. Polska wydała swoich sojuszników!!! Rosjan, Białorusinów, Ukraińców!!!
I co? Nic. Tak jest w naszym wspaniałym świecie. Nie zrażaj się i patrz na ludzi - nie na flagi i języki (co nie znaczy, że masz "olać" swój kraj). Pozdrawiam - "kkutz".

ocenił(a) serial na 7
kkutz

Walnięty czub. To forum o serialu a nie wiec polityczny! Chcesz wygłaszać takie suche, górnolotne teksty to idź na inną stronę.

kkutz

Czytałem wczoraj o "targach" pomiędzy ZSRR i polskim rządem po wojnie 1920 r.
o czym ty mówisz?

ocenił(a) serial na 10
dobrybitj3

To nie film - to historia. W wielkim skrócie: po polskiej stronie w wojnie 1920 walczyli Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie itd. Polska robiła im nadzieje na niepodległość. Jak się nie udało to ich olali. "Radzieccy" większość członków tych oddziałów wymordowali (niektórych dopiero w 1939 i później. W polskich źródłach typu wikipedia jest to przedstawiane "bardzo oględnie" i wytyka im się ich straszne postępowanie (np. gen. Stanisław Bułak-Bałachowicz, 1 Dywizja litewsko-białoruska itd..) . "Te targi o ile pamiętam to może nie była zdrada ale polityka w związku z niemożnością pokonania Rosji Radzieckiej. W każdym razie tych ludzi "zostawiono" samym sobie... Od dawna już w tym nie siedzę - mało jest materiałów dot. tematu udziału tych narodowości w wojnie 1920 roku po stronie Polski i planów z nimi związanych (u Józefa Mackiewicza coś będzie, Sergiusz Piasecki, a literatura naukowa...? Może gdzieś wzmianki u Sołżenicyna?). Epizod historyczny skazany na zapomnienie (bo z pkt. widz. historii "drobny") i praktycznie już zapomniany.

ocenił(a) serial na 10
christinearron

Bo to młody głąb.