PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36197}
7,5 5,5 tys. ocen
7,5 10 1 5541
Pogranicze w ogniu
powrót do forum serialu Pogranicze w ogniu

Zdziwiło mnie trochę tych kilka całkiem pozytywnych wypowiedzi na temat "Pogranicza". Wg mnie dziełko to jest dość słabe. Owszem, są sceny grające na emocjach widzów, Olaf Lubaszenko ma dobre wejścia jako schwarzcharakter, ale ogólnie serial jest dość naciągany i kiepski technicznie (do dziś chce mi się śmiać ze sceny gdy okręt wpływa do portu).
Najlepiej wspominam odcinek z Arturem Barcisiem - nawet interesujący i trzymający w napięciu. Poza tym jednym odcinkiem trudno mi jednak przypomnieć sobie jakieś pozytywne emocje, a oglądałam ten serial z trzy razy. Aha, Jacek Mikołajaczak chyba tam grał, a jego akurat lubię. Nie potrafię nawet bardziej zagłębić się w krytykę. Za każdym razem, gdy widzę sceny z "Pogranicza..." coś mi nie pasuje. Aktorzy są jacyś drętwi a wizji dwudziestolecia międzywojennego brakuje rozmachu (już "Kariera Nikodema Dyzmy" z Wilhelmim jest o dwa nieba lepsza pod tym względem). Charakteryzacja mająca pokazywać starzenie się bohaterów jest ledwo poprawna. A po obejrzeniu Pazury w tylu komediach zawsze mam wrażenie, że za moment przestanie się patriotycznie nadymać i zacznie robić głupowate miny.
Hough.

ocenił(a) serial na 10
Jorjan

No to ja popolemizuję trochę - ponieważ widzę w Twoim tekście kilka wewnętrznych sprzeczności.
Obejrzałaś ten serial trzy razy,jak piszesz, wiec jednak jest w nim coś co Cie zainteresowało - kto ogląda serial trzy razy jeśli go nie lubi? Masochista? Serial jest kiepski technicznie? Owszem ,jeśli ktoś oczekuje fajerwerków a'la "Skazany.." to może się zawieść. Nie szybka akcja i technologia jest atutem tego serialu. Jak na przaśną końcowkę lat 80 tych jest zrobiony całkiem całkiem i z odpowiednim klimatem.Mnóstwo dobrych aktorów i to nawe w drugich planach. Rola Pazury świetna wg mnie. No i największa zaleta serialu - zmusza widza do poruszenia szarych komórek.

ocenił(a) serial na 6
mkk_mar

A mnie się ten serial nawet podoba.

Dobrze to ujął mój przedmówca "jak na przaśną końcówkę lat.80" jest dobry.

I to ze względu na Pazurę go oglądam, bo mogę go zobaczyć w roli nie wymagającej strojenia głupich min.

Dodatkowo w tym serialu przyzwoicie gra Lubaszenko, który wg mnie dobrym aktorem nie jest.

Brakuje mi obecnie takich seriali :( szczególnie, że bardzo interesująca jest dla mnie tematyka szpiegowska, jakieś tajne gry wywiadu.
Tajemnica twierdzy szyfrów, to znacznie gorsza produkcja, mimo większego budżetu.
"Aktorstwo" Małaszyńskiego :/ słaby Szyc, przeciętny Peszek, bezpretensjonalna Dereszowska... Żenua

ocenił(a) serial na 9
southmilpitas

Wg mnie jest to jeden z najlepszych polskich seriali.. efekty ? a czego mogłeś się spodziewać po serialu robionym przez TVP na początku lat 90ych ? Za to fabułą bije wszystkie inne produkcje naszej publicznej .. Od tego czasu chyba tylko Ekstradycja była równie mocno warta obejrzenia.. Gra aktorska wg mnie na b dobrym jak na polskie seriale poziomie.. Odległa pozycja na Top 100 polskich seriali jest wg mnie nieporozumieniem, szczególnie gdy widzi się na 4 pozycji "4 pancernych .. ";/

ocenił(a) serial na 9
Jorjan

Serial może być nudnawy dla tych, którzy może nie interesują się historią, nie chcą popatrzeć sobie na lata międzywojnia.

Ja go uwielbiam, jest w nim coś tajemniczego, i właśnie ciesze się, że był robiony jeszcze w niekapitalistycznej telewizji.

Czarek jest niesamowity, rola zagrana brawurowo (podobnie jak w Pierścionku...). 9/10

Jorjan

niestety mozliwości produkcyjne telewizji nie były zbyt wielkie w tamtych czasach więc nie ma co ocenieć tych parametrów filmu. Natomisat co do scenariusza i gry aktorskiej moim skromnym zadniem to jeden z najlepszych seriali wyprodukowanych w Polsce. Tak jak koledzy mówili film który zmusza do uruchomnienia szarych komórek a szczególnie wyobraźni.
To co mnie "podniena" w tym filmie to przedewszystkim czasy które opisuje, czyli dwudziestolecie między wojenne. Film wprowadza nas w atmosfere tamtych lat a w tle przedstawia wyrywkowo wydarzenia historycznych jakie miały wtedy mijsce (walka o Polskę, zmiany rządów, walka wywiadów, rodzenie się nazizmu itp). Tak więc serial jest wielkim dziłem szczególnie dla ludzi kochających historię tamtych lat.
Ktoś powinien wziąść się za nakręcenie dalszych losów Czarka i Franka sam nie wiem na
jakim tle (wojennym czy powojennym). Chyba jakaś walka z komunizmem, emigracja, współpraca Czarka i Franka????
Sami napiszcie jak byście to widzieli???

ocenił(a) serial na 10
jimmy29

Ja myślę że sama kontynuacja losów Czarka i Franza byłaby trochę niepotrzebna, tak jak kręcenie przeróżnych słabych sequeli do dobrych oryginałów. Ten serial miał jakąś magię (może z uwagi na czasy w których był kręcony - nie było takiej "komercji" jak dziś), której dzisiejsze masowo produkowane przez TVP tasiemce nie mają i raczej nie będą miały. Oceniam go całościowo, nie chcę go krytykować jak co niektórzy za tak naprawdę mało istotne detale jak np. słaby rozmach (ok - jest słaby technicznie, ale to nie powinno być miarą dobrego serialu) czy charakteryzacja bohaterów. Nie miał budżetu tak jak dzisiejsze seriale, ale miał za to świetny scenariusz i reżyserię, świetne aktorstwo i muzykę. Dziś byłoby pewnie zupełnie odwrotnie, budżet i rozmach wielki, a reszta do bani. Pewnie Czarka zagrałby Mroczek albo Zakoscielny, Franza np. Kuba Wesołowski, a scenariusz pisałaby Ilona Łepkowska z Bogusławem Wołoszańskim. No i byłoby wiadomo co:)

A sama kontynuacja tematyki serialu jak najbardziej godna uwagi, chętnie obejrzałbym serial o polskim wywiadzie wojskowym np w latach II wojny światowej. Tylko niech to będzie serial kręcony dla ludzi dorosłych i wymagający myślenia, tak jak Pogranicze w Ogniu.

ocenił(a) serial na 10
Jorjan

Myślę że jednak nie warto robić żadnych dokrętek bo pewnie wyszłoby to słabiutko. Może dobrym pomysłem byłoby napisanie po prostu jakiejś książki kontynuującej losy Czarka i Franka..Kiedyś nawet sam o tym myslałem i miałem parę pomysłów na jakąs nowelkę