1. Dziesięciu Murzynków
2. Śmierć na Nilu
3. Pora Przypływu
4. Karty na stół
5. Po pogrzebie
6. 4.50 z Paddington
7.A.B.C
8, Rendez vous ze śmiercią
9. Morderstwo to nic trudnego
10. Tajemnica bladego konia \ Godzina zero
kolejność przypadkowa
No i najgorsze
1. Tajemnica Wawrzynów
2. Hotel Bertram
Top.
1. Morderstwo w Orient Expressie
2. I nie było już nikogo
3.Nemizis
4.A.B.C
5.Kurtyna
6.Śmierć na Nilu
7.Karty na stół
8. Morderstwo odbędzie się
9.Wigilia wszystkich świętych
10.Śmierć Lorda Edgware'a
Kolejność jak wyżej oprócz dwóch pierwszych miejsc.
Najgorszych książek ta autorka nie ma, nie wiem po co ten drugi człon w temacie :)
1. Uśpione morderstwo
2. Trzecia Lokatorka
3. 10 Murzynków
4. ABC
5. Godzina zero
6. Śmierć na Nilu
7. Noc w bibliotece
Tajemnica Wawrzynów - zgadzam się, że najgorsza, ale Hotel Bertram mi się podobał. Najgorsza jeszcze była, gdzie narratorem jest mężczyzna, o cygańskiej klątwie, to było słabe.
1. Pięć małych świnek
2. I nie było już nikogo
3. Zabójstwo Rogera Ackroyda
4. Karty na stół
5. Tajemnicza historia w Styles
6. Śmierć na Nilu
7. Morderstwo w Orient Expressie
8. Morderstwo odbędzie się...
9. Wigilia Wszystkich Świętych
10. Po pogrzebie
Z książek, które do tej pory przeczytałam te uważam za najlepsze. Podzielam zdanie co do 'Tajemnicy Wawrzynów'; mnie osobiście trochę rozczarowała 'Śmierć w chmurach', ale i tak Agatha Christie jest moją ulubioną autorką kryminałów ;)
1. Wigilia Wszystkich Świętych
2. Trzecia lokatorka
3. Uśpione morderstwo
4. Morderstwo w Orient Expressie
5. 12 prac Herkulesa
6. Po pogrzebie
7. Karty na stół
8. Dziesięciu murzynków
9. śmierć w chmurach
10. Nemezis
kolejność przypadkowa
Najmniej podobał mi się Hotel Bertram
Najlepsze 10 (chronologicznie)
1. Mężczyzna w brązowym garniturze
2. Wielka czwórka
3. Śmierć lorda Edgware'a
4. Morderstwo w Orient Expressie
5. Tragedia w trzech aktach
6. Śmierć na Nilu
7. N czy M?
8. Pięć małych świnek
9. Podroż w nieznane
10. Trzecia lokatorka
Najsłabsze 10 (chronologicznie)
1. Zabójstwo Rogera Ackroyda
2. Morderstwo na plegani
3. Tajemnica Sittaford
4. Niemy świadek
5. Zatrute pióro
6. Dom zbrodni
7. Pani McGinty nie żyje
8. Dom nad kanałem
9. Tajemnica Wawrzynów
10. Kurtyna
Top The best:
Nemezis
Morderstwo w Orient Expresie
Zabójstwo Rogera Ackroyda
Tajemnica Wawrzynów
10 Murzynków
Opowiadania z Panem Quin
I parę innych
Top the worst:
Wielka czwórka
Pasażer do Frankfurtu
Chodzi o te najgorsze? Moim zdaniem Ani Agatha nie była najlepsza w próbach sensacyjnych, bo nie mogła tam pokazać ludzi w zwykłym życiu.
Z książek większość mi się podoba ;) Trudno wybrać, ale jakbym musiała to mój top 10:
I nie było już nikogo
Samotny Dom
Entliczek Pentliczek
Tajemnicza historia w Styles
Dom zbrodni
Śmierć lorda Edgware'a
Morderstwo to nic trudnego
A.B.C.
resztę lubię na podobnym poziomie, zatem trudno wybrać.
Co do najsłabszych:
dla mnie słaba była Tajemnica wawrzynów. Poza tym Niedziela na wsi ( za dużo powieści obyczajowej, psychologicznej, mało kryminału). Mniej podobają mi się zagadki z przeszłości typu Nemezis, Uśpione morderstwo, Słonie mają dobrą pamięć, 5 małych świnek ( w tej ostatniej ekranizacja była wg mnie lepsza niż książka).
Top 10 książek:
Nie liczę 10 malych murzynków, bo powiedzmy, że wcześniej już dano mi do zrozumienia jak to się skończy, więc nie mialem tej uciechy z próby rozwiązania sprawy. Ciut też zabrakło "Domowi nad kanałem" - bardzo polecam, to jeden z najlepszych późnych kryminałów Christie.
10. Zabójstwo Rogera Acroyda;
9. Po pogrzebie;
8. Zatrute pióro;
7.Tajemnicza Historia w Styles;
6. Morderstwo w Orient Ekspressie;
5. Śmierć na Nilu,
4. Morderstwo na plebanii;
3. Kurtyna i Tajemnicza historia w Styles (niech będą na tym samym miejscu pierwsza i ostatnia książka :) )
2. Boże Narodzenie Herculesa Poirot;
1. A.B.C.
Generalnie najbardziej cenię te książki, gdzie najciężej rozwikłać zagadkę, ale cenię też dobrze napisane postaci i ciekawy pomysł (dlatego np. lubię "Morderstwo odbędzie się..." choć poziom intrygi jest żenująco łatwy).
Natomiast uważam za słabe:
1. Tajemnica Wawrzynów - nie mam pojęcia o co w ogóle tam chodzi;
2. Zwierciadło pęka w odłamków stos, Karaibska Tajemnica i Strzały w Stonygates - przewidywalne do bólu, nie dają nam też nic nowego, czego A. Christie nie zrobiłaby już wcześniej (dobrze, że adaptacje trochę podkręcili);
3. Słonie mają dobrą pamięć - rozwiązałem jako 9 latek, intryga za łatwa i schematyczna, czuć też znudzenie Porotem;
4. Entliczek pentliczek - czegoś mi zabrakło, zakończenie słabe;
5.Rendez-vous ze śmiercią - schematyczne i miejscami nudnawe;
6. Tajemniczy przeciwnik - widać, że Agatha się dopiero rozkręcała :)
Ach, zapomniałam jeszcze dodać Rogera Ackroyda- też jedna z moich ulubionych ;) No i Mord. w Mezopotamii- też szalenie mi się podobało. Ale już wykraczam poza 10, a wybrać jedną znich, ulubieńszą nie umiem- jak mówiłam, lubię wiele jej książek.
Orient Express- bardzo oryginalne rozwiązanie, niestety jako dziecko widziałam film przez co książka nie była już tak ciekawa dla mnie. Poza tym czytając książkę chwilami nie wiedziałam,o co chodzi ( choć znałam rozwiązanie), bardzo duża ilość szczegółów i postaci trochę mnie przytłaczała- jak dla mnie było tam za dużo postaci, przez co niektóre myliły mi się już ze sobą, w trakcie czytania ( zwłaszcze te mniej wyraziste postaci, słabiej przedstawione). Książka jest dobra, na pewno unikatowa jeśli chodzi o intrygę i jej rozwiązanie.
Kurtyna- też jest ciekawa i oryginalna, ale nie zalicza się do moich ulubionych, wręcz przeciwnie. Wiem, że brzmi to jak paradoks, ale tak jest. Po pierwsze nie ma w niej humoru, ma jak dla mnie zbyt smutny, melancholijny nastrój, taki ogólny klimat schyłku, nostalgii itd. Wolę te książki, gdzie jest obok intrygi niezły humor, śmieszne dialogi i taka pewna ruchliwość, żywotność w akcji i w postaciach. Po drugie: nie podoba mi się, co Christie zrobiła z Poirotem i Hastingsem w tej książce. Nie mogę powiedzieć, że jest słaba, nudna czy schematyczna, bo nie jest, ale nie jest też w moim guście.
Co do słabszych książek, to jeszcze dodam te z Parkerem Pyne.
O przyznaję, "Morderstwo w Mezopotamii" jest super, ale niestety film (obok "Rendez-vous ze śmiercią") moim zdaniem najsłabszy w całym cyklu, niestety.
I pełna zgoda co do Parkera Pyne'a - kolejny nieudany eksperyment, dobrze, że pisarka nie poświęciła mu zbyt wielkiej uwagi. :)
Lubię też opowiadanie Morderstwo w zaułku, Świadek oskarżenia i Lustro nieboszczyka, z opowiadań te chyba najbardziej.
A co do słabych to jeszcze dla mnie takie są opowiadania fantastyczno- niewyjaśnione , takie jak to o nawiedzonej lalce, czy Ogar śmierci, Ten czwarty.
Jeśli jesteś zainteresowany, to zbiór Świadek oskarżenia zawiera takie opowiadania. A to o lalce nie pamiętam z jakiego zbioru.
Tylko pierwsze tytułowe opowiadanie z tego zbioru jest kryminalne, zreszta byl film na jego podstawie, taki stary.
Popieram. Moje ulubione to ABC, Wielka Czwórka (trochę w stylu Holmesa), Dziesięcioro Murzynków, Orient Express i Boże Narodzenie. Zdecydowany TOP 5.