Tyle mówimy o Poirotach, a nikt jeszcze nie poruszył tego tematu... Który łotr zaimponował Wam
determinacją, przebiegłością, okrucieństwem, wieloznacznością, grą aktorską? Kto najmocniej
utkwił Wam w pamięci?
Moje Top 10 (podaję tylko tytuły, by nie zdradzić fabuły):
10. "Wigilia wszystkich świętych"
9. "Śmierć lorda Edgware'a"
8. "Bombonierka"
7. "Samotny dom"
6. "A.B.C."
5. "Niedziela na wsi"
4. "Zerwane zaręczyny"
3. "Morderstwo w Orient Ekspresie"
2. "Kurtyna"
1. "Po pogrzebie" (jeden z nielicznych przypadków, gdzie ktoś jest w stanie ukraść Suchetowi
show)
1. Tragedia w trzech aktach
2. Morderstwo w Orient Expresie
3.Pięć małych świnek
4.Kurtyna
5. Dwanaście prac Herkulesa
6.Śmierć na nilu
7.Wigilia wszystkich świętych
8.Po pogrzebie
9.Pani McGhinty (nie wiem jak to się pisze)nie żyje
10.Zabójstwo Rogera Acroyda
To według mnie najlepsze odcinki :)
Grą aktorską to 5 małych świnek, zresztą wszyscy rewelacyjnie tam zagrali. Poza tym Samotny Dom- zarowno książka i film bardzo mi się podobały, a zakończenie mnie powaliło. Podobała mi sie zarówno intryga, jak i gra aktorska. No i mordercy byli jak dla mnie niejednoznaczni tam, tzn w tych książkach/ filmach, ale to może moje odczucia.
Z książkowych to super był dla mnie morderca z Entliczka-Pentliczka, niestety w wersji filmowej popsuli tę postać.
A intrygą i przebiegłością to postać ze ŚmIerci lorda Edgware'a- i książka, i film super.
Tu mam akurat problem, bo to książka tego typu, że jak człowiek nie da się zwieść na początku (a mi się akurat udało uniknąć tej pułapki), to łatwo rozgryźć sprawę i niestety przez całą książkę wiedziałem, kto jest winny :)
1. Samotny dom.
2. Boże Narodzenie Herkulesa Poirot.
3. Dom nad kanałem.
4. Noc i ciemność.
5. Tajemnica bladego konia.
6. Zwierciadło pęka w odłamków stos.
Tytuły te nie są w kolejności wg ulubionych. Po prostu ci mordercy najbardziej mnie zaskoczyli.
Ja też nie, ale nie jest dostępne w mojej biblio, a wersji elektro nie lubię. Ale jak kiedyś trafię, to chętnie przeczytam.
Boże Narodzenie Herkulesa Poirot.
Po pogrzebie
Śmierć lorda Edgware'a
Pięć małych świnek
Zbrodnia na festynie
Dwanaście prac Herkulesa
1. Zło,które żyje pod Słońcem
2. Po pogrzebie
3. Pięć małych świnek
4. Morderstwo w Orient Ekspresie
5. Żółty irys
6. A.B.C.