Miałem obawy, że to będzie powtórka z najgorszej serii czyli Black & White. Seria XY była bardzo dorosła i pod koniec ton był poważny. Po pierwszych zapowiedziach Sun & Moon zobaczyłem wesoły i kolorowy klimat co nie do końca mi się spodobało. Jednak po obejrzeniu już kilku odcinków wsiąkłem w klimat regionu Alola. Pomysł ze szkołą jest genialny. Postacie ? Kiawe czy Lillie ? Super. Bardzo mi się podoba ta seria. Do tego mamy trochę odmiany bo nie ma typowej ligi pokemon, sal i zdobywania odznak. Polecam
Po ponad 30 odcinkach tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że to bardzo dobra seria. Postacie robią tu dobrą robotę. I humor też mniej dziecinny niż Black & White czyli też tej bardziej kolorowej i średniej serii według mnie.
Podsumowując wszystkie oceny:
- Pierwsza seria Pokemon 9/10
- Advanced Generation 8/10
- Diamond & Pearl 10/10
- Black & White 6/10
- XY 9/10
- Sun & Moon 8/10
D&P nadal niedoścignione a do 8 generacji pewnie jeszcze z kilka lat. Gra na Switcha ma wyjść nie przed końcem 2018 bodajże więc pewnie 2019 jak nie 2020. I dobrze bo Sun & Moon ogląda się fajnie. Czekam na mroczniejszy arc z Aether Foundation i Ultra Bestiami z gier