serial jest bardzo dobry z wieloma błędami przy produkcji jak to bywało w latach 70. Najbardziej mi utkwiła scena śmierci Kaczora oraz absurdalność jednej ze scen w których Niemcy ostrzeliwali i palili jakąś wieś i strzelono do kobiety " z chlebem" - ten moment kuriozalny podczas którego przez chleb /gruby/ i poziomo trzymany wylatuje krew tej kobiety spowodował śmiech u mnie i żal ,że rezyser to takij kpiny dopuscił.
Bardzo dobre aktorstwo: Talar, Fronczewski, Kaczor, Seweryn, Bardini, Zaczyk- tylko wyobrażnia teraz może taką obsadę zebrać:).
Kuriozalny? A oglądałeś Apocalypto tam to dopiero krew tryska strumieniami. Taki chleb, taka struga krwi przepołowiła by chyba na wylot, a w tamtej scenie kobieta wbija palce w chleb i wtedy dopiero pojawia się krew.
Trochę nad wyraz porównanie... "Apocalypto" oglądałem w kinie i bardzo się zawiodłem. Gibson czerpie filmy z cierpienia...a "Polskie drogi" to serial ukazujący normalne życie w czasie wojny co nie zmienia faktu ,że ta scena była głupio pokazana:). Najbardziej się uśmiałem jak w odcinku kiedy zmarł tancerz na lekcji tańca kolega mówi do Kurasia ,że bał się tak ,że aż mu się "skóra na dupie marszczyła" - to tak prosta a jednoczesnie prawdziwa scena mająca tyle samo tragizmu co komizmu. Ogólnie serial bardzo dobry !!!
super serial mogę go oglądać godzinami najbardziej podobał mi się I odcinek i jak Władek uderza Justynę. Władek,Kuraś, Justyna,Basia to moje ulubione postacie przypomni mi się ktoś to dopiszę bo nie pamiętam za bardzo bohaterów.