PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=673273}

Powracający

Les Revenants
2012 - 2015
7,6 2,7 tys. ocen
7,6 10 1 2651
Powracający
powrót do forum serialu Powracający

dobry serial

ocenił(a) serial na 7

Choć niestety pierwszy sezon pozostawia całą masę znaków zapytania.

SPOILERY

Nie wiadomo dokładnie kim są umarli, którzy powrócili. Nie wiadomo dlaczego akurat oni powrócili. Nie wiadomo dokładnie dlaczego w ogóle powrócili. Nie wiadomo dokładnie o co chodzi z tym zalanym miasteczkiem. Nie wiadomo dlaczego umarlaki gniją niczym ghule. Nie wiadomo dokładnie dlaczego gnije Lena, która podobno nie należy do wskrzeszonych. Nie wiadomo czy przypadkiem WSZYSCY bohaterowie nie należą do umarłych. Nie wiadomo dokładnie kim jest wróżka Lucy i jaką pełni rolę. Nie wiadomo dokładnie dlaczego całe miasteczko jest jakby odcięte i nie da się go opuścić (przynajmniej gdy się ma w samochodzie umarlaka). Nie wiadomo dokładnie dlaczego dziecko-umarlak spowodowało wypadek autobusu. Nie wiadomo po co i dlaczego umarlak-Wiktor spłodził dziecko żyjącej rzekomo kobiecie Adeli. Nie wiadomo kto dokładnie był odpowiedzialny za zatopienie miasteczka i śmierć wielu jego mieszkańców. Nie wiadomo dlaczego akurat dziecko-umarlak posiada moc wywoływania halucynacji, podczas gdy inne umarlaki takimi zdolnościami się nie wykazują. Nie wiadomo dlaczego wróżka została zaatakowana w tunelu przez umarlaka-psychopatę, skoro ma ogólnie nad umarlakami kontrolę.

Pytań jest tak wiele, że rodzi się podstawowa wątpliwość czy scenarzyści w ogóle znają na nie odpowiedzi i czy mają w głowie zakończenie tej historii wraz z wyjaśnieniem wszystkich wątków.
Wiele wskazuje na to, że scenarzyści popuścili wodze fantazji niespecjalnie martwiąc się o przyszłość i nie martwiąc się na razie jak te wszystkie elementy później poukładać w całość, tak by opowieść zachowała jakąś spójność.
Plotki głoszą, że scenariusz do drugiego sezonu napisany został dopiero po nakręceniu pierwszego. Czyli nie było nawet konspektu z zarysowaniem całej fabuły, motywów przewodnich, zakończenia i puenty. A to źle wróży.

ocenił(a) serial na 5
per333

Kilka sprostowań i uwag:
- Lena już chyba nie gnije, po tym jak pomógł jej Serge ze swoją "maścią", nikt inny takich problemów nie miał, więc może faktycznie to odnowiona, nie do końca zagojona rana sprzed roku
- Adele, jak się okazało na końcu, też jest umarlakiem
- pierwsze zatopienie miasteczka nie jest wyjaśnione, ale było kilka scen sugerujących, że władze nie poinformowały mieszkańców o zagrożeniu, więc prawdopodobny jest zwykły wypadek albo problem konstrukcyjny i przerwanie tamy
- wróżka (Julie) nie ma kontroli nad umarlakami, chyba chodzi Ci o Lucy, ale ta przed śmiercią nie miała tak naprawdę kontroli nad umarłymi, potrafiła jedynie rozmawiać z duchami ;) Może musiała zginąć, by rozwinął się jej talent ;)

Mnie bardziej zdziwił wątek Pierra, który wyczekiwał umarłych z otwartymi ramionami, miał nawet spory arsenał, żeby w razie czego bronić ich przed atakami zwykłych ludzi, a jak przyszło co do czego, to ten wątek kompletnie się nie rozwinął a Pierre bez słowa pozwolił żandarmom najpierw wyciągnać z ośrodka tych "swoich" umarlaków, a potem strzelać do hordy. Również wątek Serge'a i Toniego był trochę dziwny, najpierw jeden znikł pod wodą, potem drugiego Victor wmanewrował w samobójstwo, a na końcu Serge próbuje ratować życie Toniemu i czuwa z matkiem-umarlakiem przy zwłokach. Gdzie znikł Toni w jeziorze i skąd się na nowo pojawił? Czy będzie się mścił na Victorze za brata? Czemu się tak zmartwił śmiercią brata, skoro wie, że "stamtąd" się wraca?

ocenił(a) serial na 7
Piotrekk

Adela też umarlakiem? Przepraszam, może nieuważnie oglądałem ostatni odcinek, ale w którym miejscu i jak zostało to "potwierdzone", że ona też wcześniej zmarła?

ocenił(a) serial na 5
per333

Chodziło mi o końcówkę, gdzie Lucy z Simonem żądają wydania wszystkich umarlaków, a na koniec mówią, że kogoś brakuje - i żądają wydania Adele. Adele ok. rok wcześniej popełniła samobójstwo, więc pomyślałem, że pewnie wtedy faktycznie umarła i zmartwychwstała w szpitalu, podobnie do Lucy. Kolejna wskazówka to, moim zdaniem rysunki jej córki - narysowała Adele w podobny sposób do Simona. Z tego co widzę na sieci, większą popularnością cieszy się teoria, że umarlaki zażądały Adele ze względu na jej dziecko z Simonem, ale ja nie jestem do końca przekonany. Zobaczymy jak się to rozwinie.

ocenił(a) serial na 7
Piotrekk

Zażądała Adeli, bo ta nosiła dziecko umarlaka, a nie dlatego, że Adela sama była umarlakiem. To dziecko może być jak ten mityczny Chosen One znany z gier komputerowych.

Piotrekk

To nie jest teoria. Córka sama jej szepcze na ucho: "chcą Twojego dziecka"

użytkownik usunięty
per333

eeew.... umarlak Simon splodzil dziecko, nie Wiktor (ten dzieciaczek). Reszte czesciowo wyjasnili inni powyzej ;) mam tylko jeszcze takie cos a propos Leny, slyszeliscie o "magicznych zdolnosciach" blizniakow;) skoro Camile odczuwala "przyjemnosci z seksu" Leny (sceny w autobusie) to byc moze Lena w jakis sposob odczuwala skutki zombie siostry?

nie ogladalam jeszcze drugiego sezonu, ale moja teoria co do powrotu umarlakow jest w odcinku, gdzie pokazuja jak miasteczko zostalo zalane po raz pierwszy. Jedna z kobiet mowi, ze zmarli dostana "revenge". Takze mysle, ze ich powrot jest z ty zwiazany. Zwlaszcza, ze w grobie Camile byla woda zamiast jej ciala. W zwiazku z tym, moja teoria jest, ze opadajacy poziom wody jest polaczony z pojawiajacymi sie umarlakami, im wiecej ich, ty mniej wody. A na koncu oni znikneli, a miasteczko zostalo w tym miejscu zalane. Nie wiem tylko o co chodzi z potopionymi zwierzakami

Ale czy to prawda, zobacze niedlugo, wlasnie sie zabiera za drugi sezon :)