PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684445}

Pozostawieni

The Leftovers
2014 - 2017
7,4 23 tys. ocen
7,4 10 1 22731
8,4 18 krytyków
Pozostawieni
powrót do forum serialu Pozostawieni

W jednym z odcinków był wypadek i wysypały się z przyczepy tira sztucznie zrobione ciała zaginionych osób, gdyby to była część tych osób które zaginęły (w postaci zwłok lub ludzi w hibernacji).
Nadałoby to serialowi ciekawej tajemniczości i u kadego z widza pojawiłoby się zapewne nie małe WTF na twarzy :)

Wtedy moim zdaniem serial przyciągnąłby na pewno nowych widzów jak i sprawił, że dotychczasowi widzowie oglądaliby ten serial z zaciekawieniem, z tajemniczością której narazie niestety brak a JUŻ powoli kończy się pierwszy sezon:(

Narazie JEDYNYM ciekawym odcinkiem był ten w którym charyzmatyczny ksiądz próbuje ratować kościół zdobywając bardzo ciekawie pieniądze, wtedy w myślach pojawiło się "no! w końcu się rozkręcił" i jak się okazuje, gdy oglądam dalej rozkręcił się tlyko w tym odcinku, potem obroty zwolniły i niczym ciekawym nie wieje juz z tego serialu.
Nie kupuje tej całej udawanej inności tego serialu, jak dla mnie jest to nie wykorzystany potenciał, niestety.

Sezon 1 powoli się kończy i jak nie będzie czegoś naprawdę spektakularnego w przyszłym lub ostatnim odcinku to dla mnie ten serial będzie skończonym, a HBO pierwszy raz zawiedzie moje oczekiwania, oczekiwania szyte na miarę HBO.

Czy ktoś ma podobne wrażenia po obejrzeniu 8 z 10 odcinków?

(będąc szczerym jedyne co do tej pory trzyma mnie przy tym serialu to piękne aktorki, rzadko zdarza się tak, by było w filmie sporo naprawdę pięknych kobiet:P)

ocenił(a) serial na 7
kowal1528

No, o księdzy wspomniałem, ale zapomniałem o wspaniałej grze aktorskiej Jill.
Dwaj bohaterzy w filmie, których się dobrze ogląda :)

ocenił(a) serial na 8
kowal1528

No Dobra, przyciągnęło by widzów i co dalej ? Taki wątek musiałby by być rozwinięty bo Ci widzowie po kolejnych dwóch odcinkach wściekli by się że pokazali coś takiego i dalej nic. Moim zdaniem serial (nie czytałem książki) ma za zadanie ukazywać dramaty ludzi PO wielkiej tragedii jaką był zniknięcie, to jak ów wydarzenie zmieniło świat i każdego z bohaterów. Przypuszczam że twórcy nie wyjaśnią a na pewno nie jednoznacznie co stało się z ludźmi.. Ale jak dla mnie serial ma tak specyficzny klimat że porwania przez obcych, rządowe spiski czy coś w tym stylu nie pasowały by do tego serialu. Ale takie jest moje zdanie :)

ocenił(a) serial na 7
AAAXXAAA

Oczywiście, że musieliby to rozwinąć, co zmieniłoby cała fabułę ale wyszło by ciekawie, interesująco, a nie jak teraz, mało maślane;/
I nie mówiłem tu by na szybko pokazali wyjaśnienie do tych domniemanych ciał z tira, ale kiedyś tam :) Po prostu byłboy interesująco a tak widzę, że chyba zmarnowałem swój czas.

Jeżeli chodzi o mnie to chyba skończy się na 10 odcinku dla mnie ten serial ;p

ocenił(a) serial na 6
kowal1528

Ja mam podobnie. Czekam cały czas, aż coś się wydarzy. Na razie jednak mam takie poczucie, że relatywnie niezbrukany koncept - zniknięcie 2% ludzkości - jest z braku pomysłu na poprowadzenie fabuły, coraz bardziej poutykany ogranymi schematami. Łącznie z wiodącym obecnie rozdwojeniem jaźni głównego bohatera, który jest niczym Tyler Durden z Fight Clubu. Idea ze zniknięciem ludzi jest ciekawa, dopóki utrzymuje się w sferze s-f, i istnieje szansa na jakieś choćby najmniej prawdopodobne, ale jednak naukowe wyjaśnienie. Nieudany backup ludzkości, przeniesienie się do równoległego wymiaru części ludzi, testy jakiejś kosmicznej broni - cokolwiek co pozostawi widzowi miejsce na rozważania. W momencie, gdy okaże się, że to jednak Jezus Chrystus zabrał ludzi z ziemi i chodziło jedynie o boski test, serial będzie dla mnie sporym zawodem. Zakładam też, że podobnie jak w Lost, spora część tajemnic, okaże się ślepymi zaułkami - np. pieniądze księdza, strzelanie do laski w kamizelce, archiwalny national geographic, strzelanie do psów, goście z toyoty, którzy zachowują się jak kosmici itp.

YourNick

Mi się serial bardzo podoba. Ocena zależy od gustu. Serial jest zwyczajną obyczajówką z wątkiem fantastycznym w tle. Porwał mnie wątek zmagań ludzi zwyczajnych, żyjących swoim nudnym, monotonnym życiem z sektą która nagle wtapia się w ich codzienność.

ocenił(a) serial na 7
SuperWho

Nie chce Cię urazić kązdy ma swój gust filmowy, ale:P "wątkiem fantastycznym w tle" oglądając 8 odinków takiego momentu ani jednego nie zobacyzłem :P
Po prostu zniknęło 2% ludzkiej populacji, a teraz pewnie nic się więcej nie wydarze, żadnego spektakularnego wydarzenia czy jakieś kosmicznej broni czy cokolwiek:P jak to napisał YourNick.

Oczywiście Tobie ma prawo się to podobać, jednak ja za 2 odcinki sie nie zdziwie to wystawiam 4/10 za liczne piekne aktorki i ich gre i to by było na tyle;p Bo statystyczny serial rozkręca się max do połowy liczby odcinków, z przymróżeniem oka można uznać, że do ostatniego odcinka, no ale nie ma sensu oglądać dalej jak nic się nei wydarzy:P Bo narazie ten serial robi u mnie za zabijake czasu i niestety nic więcej:(

kowal1528

Właśnie o to mi chodziło z tym wątkiem fantastycznym w tle. Że nie jest na pierwszym planie. Ludzie "wyparowują" nagle i to jest właśnie te tło na którym utkany jest cały serial. Na głównym planie mamy wydarzenia, które są konsekwencją tego tajemniczego zniknięcia. Po za tym skoro 8 odcinków cię nie przekonało, to te dwa ostatnie dużo już chyba nie zmienią. Czasem trzeba po prostu pozwolić serialowi odejść ;D

ocenił(a) serial na 10
kowal1528

Cóż za bezsensowny temat. Twórcy mają swoją wizję tego serialu, trzymają się jej i bardzo dobrze. Wprowadzenie motywu o którym mówisz zniszczyłoby cały koncept na jakim serial do tego momentu się trzyma, zupełnie bez sensu. Wam to nie przypadło do gustu, trudno. Jest masa innych seriali czy filmów którymi możecie nakarmić swój głód akcji :P. O, np. Wojownicze żółwie ninja od Baya chyba weszły niedawno do kin.