Na początku zaznaczę, że bardzo lubię oglądać seriale(różnego typu). Oglądam ich sporo,
co jednak nie czyni mnie krytykiem. Moja opinia, którą wyrażam tu, czy w innych postach jest
więc czysto subiektywna. Przechodząc do sedna, uważam, że Ten serial, jest na prawdę
"fajny". Wiadomo, dla większości realia serialu są nierealne(bogaci, piękni mieszkańcy
wielkiego miasta), mnie też to wkurza. Ale pomijając ten fakt, obraz jest ciekawy. Ciekawe
historie (sprawy sądowe), postacie, które nie są identyczne, ładne zdjęcia, muzyka, no i
dialogi, które sprawiają wrażenie, że nie są wymuszone. Uważam, że "Prawo Agaty " jak i
"Przepis na życie" mogą dać nadzieję, na to, że w naszej telewizji nie będą pojawiać się
tylko nudne tasiemce. Nie jest to Ameryka gdzie jest milion seriali, każdy o innej tematyce,
dla różnych widzów. Dlatego pytanie do Was, jak oceniacie ten serial na tle innych
rodzimych produkcji? ;)
PA niewątpliwie jest lepsze od wszelkiej maści telenowel TVP i innych stacji. "Klan" czy "Plebania" to są soap opery, które nigdy mają się nie skończyć i są nudne jak flaki z olejem - dlaczego? Właśnie dlatego, że są tak do bólu przyziemne, o szarej rzeczywistości. W związku z tym mnie nie wkurza - tak jak Ciebie, Violencia - to, że formaty TVN-u typu "once a week" (Przepis na życie, Usta usta, Prawo Agaty czy Magda M) są nierealne - dzięki temu chętniej się je oglada w przeciwieństwie do tych wszystkich innych polskich tasiemców.
Wobec tego PA na tle seriali innych stacji jest - moim skromnym zdaniem - o wiele lepszych. Teraz pozostaje więc pytanie, jak PA odnosi się do seriali TVN-u. Myślę, że - choć PA jest warte zwrócenia uwagi - to jednak "Magdy M" nie przebije, jest natomiast lepsze od "Przepisu na życie", którego od dawna nie oglądam, bo wkurza mnie to, że tak dużo scen poświęconych jest tym smarkaczom - córce Anki i jej koleżankom, chłopakom.
O, fajnie, że ktoś odpowiedział ;) Temat założyłam po przeczytaniu innych komentarzy, które jadą po tej produkcji, a ja uważam, że zupełnie niepotrzebnie. Jesteśmy widzami i w serialach szukamy głównie rozrywki, ale cieszę się, że producenci, scenarzyści itp w końcu zauważają, że nie jesteśmy bezmózgimi masami śliniącymi się do ekranu, i zapewniają nam rozrywkę na coraz wyższym poziomie. Jeśli chodzi o seriale naturalnie ;) Ja staram się patrzeć świeżo na nowe produkcje, nie przez pryzmat innych, przykładowo: trudno będzie przebić fenomen wspomnianej przez Ciebie "Magdy M." ;)
To prawda. Co wcale nie oznacza, że "Prawo Agaty" też nie może się stać fenomenem, ale nawet jeśli, to ciężko będzie je porównać, bo to są jednak różne seriale z nieco innej kategorii...
Racja - "w serialach szukamy głównie rozrywki"! ;p
Ostatni odcinek genialny! Główna bohaterkę już polubiłem:) Aktorzy świetni. A co do tego,że bohaterzy są nierealny. Przecież w stolicy jest pełno bogatych, wykształconych,świetnie ubranych ludzi,którzy mieszkają w jakiś luksusowych apartamentach na Mokotowie:)Też bym chciał tak żyć:)Tak się zastanawiam czy będzie druga seria...
myślę, że Ci, którzy lubią "Przepis na życie' polubią też ten serial, więc raczej druga seria będzie :) Bo dla mnie są podobne trochę, nie wiem dlaczego, chyba to pozytywne wrażenie po zakończonym odcinku ;)
Też uważam, że ten serial jest dobry, na miarę polskich seriali nawet bardzo dobry. Przyjemnie się go ogląda i to jest właśnie w tym świetne, że odbiega od codziennej szarej rzeczywistości przedstawianej w innych serialach. Inni (całe szczęście nie wszyscy, lecz ogrom nieprzychylnych komentarzy stanowi o dodaniu tej uwagi) to uznają za wadę, ale według mnie filmy i seriale muszą mieć w sobie trochę fikcji, tym bardziej seriale. Człowiek po całym tygodniu pracy zasiada przed telewizorem, ma ochotę się oderwać od codzienności, więc dlaczego nie popatrzeć na "Prawo Agaty". Poza tym, tak jak filmaniak twierdzi: przeca są i ludzie możniejsi na świecie. Serial czysto relaksacyjny.
Musze napisać małe sprostowanie ;) Mi nie przeszkadzaja realia serialu i jak najbardziej zgadzam się z Wami :) Ja mam z reguły problem z głownymi bohaterami, bo np denerwuje mnie to, ze cała akcja kreci sie w okół nich :D No po to są ;D Tak samo tu, ich zycie jest ciekawe, bardzo dobrze, że nie pokazuja życia rodem z Klanu czy czegos podobnego :P Napisalam o tym, bo zetknęłam się parę razy z tym, że przeszkadza to niektórym, że w filmach/serialach ukazane są dla niektorych rzeczy totalnie abstrakcyjne :P I dlatego, napisalam, ze pomimo to, serial jest fajny ;)