...to fakt, że targetem są ludzie inteligentni ORAZ zainteresowani tematem fizyki i kosmologii. Wśród polskich krytyków takich ludzi po prostu nie ma, stąd niskie oceny. Serial jest wierną adaptacją książki, a bzdurne argumenty dotyczące zmiany płci czy rasy głównego bohatera (książka nie ma jednego) są totalnym niezrozumieniem celu książki czy serialu. Przecież zespołu fizyków właśnie tak wyglądają (no ok, może trochę mniej kobiet)! Przeniesienie akcji do Londynu jest nawet bardziej wiarygodne niż w książce (UK jako centrum rozwoju fizyki teoretycznej, nie Chiny).
Ogólnie serial jak i książka stoją dużo wyżej intelektualnie niż współczesna popkultura typu Gra o Tron, ale są podane w brzydszej formie, przez co "krytycy", nie mający pojęcia o sci-fi czy literaturze Chińskiej (idea ponad jednostką), zaniżają oceny.
Zobaczymy, czy to co napisałeś to prawda...jestem świeżo po takich lekturach jak Fiasko oraz Cyberiada, Na razie sobie robię przerwę od Lema i szukam serialu który mnie zmiażdży intelektualnie. Napisałeś że jest on dla ludzi inteligentnych. Zaraz odpalam i zobaczymy, z jakiej gliny to jest zrobione. Obejrzałem The Expanse, Altered Carbon, Black Mirror, Battlestar Galactica, Love, Death & Robots, Sense8, Westworld, przy każdym z tych seriali usypiałem, jedynie BG dałbym może 7 za pierwszy sezon. I Westworld, tylko że to wszystko to sci-fi dla dzieci i młodzieży, wszystkie seriale poniżej ocen 7 to dla mnie wysryw, dla jakiś półgłówków albo ogólnie szeroko pojętego matołectwa.
Muszę się nie zgodzić ten serial nie jest skierowany do ludzi zainteresowanych fizyką i astronomią, może trochę dla fanów kosmologii. Ten serial jest dla fanów sci-fi, którzy albo nie rozumieją albo po prostu mają gdzieś, te wszystkie bzdury naukowe jakie są w tym serialu.
Czymś popierasz swoją tezę? Czy po prostu masz wiedzę na poziomie matury z fizyki czyli żadną?
Jestem po prostu fanem fizyki. A w tym wszystkim najzabawniejsze jest to, że wiedza na poziomie licealnym wystarczy, dokładniej wystarczy znać zasadę zachowania pędu, którą na pewno znasz więc nie będę jej przytaczał. W serialu mamy scenę z wystrzeleniem sondy, która w wyniku uszkodzeń nagle zmienia kierunek lotu choć nie działa na nią żadna siła zewnętrzna. Zabawniej jest z sofonami, w którymś odcinku mamy podane, że są to potężne komputery wystrzelone na ziemie ze znaczną prędkością światła. I tu pojawia się problem. Gdyby były to naprawdę komputery to zgodnie z zasadą zachowanie pędu te protony powinny minąć ziemie i polecieć w siną dal. Więc muszą to być statki kosmiczne o potężnym napędzie i gargantuicznej ilości energii, która umożliwia im latanie po ziemi z jakimś procentem prędkości światła.