Nie wiem dlaczego MAX ma zwyczaj puszczania serialu po jednym odcinku w tygodniu. O co to chodzi? Żebyś zapomniał po miesiącu co było w piewszych odcinkach. No trzeba będzie czekać do marca żeby oglądnąć w całości. Debilny pomysł. Apple TV robi to samo.
HBO zawsze tak wypuszczało i przynajmniej dla mnie ten model sie sprawdza. Przypomnij sobie Gre o tron, i co tygodniowe odciniki. Ile bylo dyskusji, artykułów prasowych, calego zamieszania pomiedzy odcinkami. Generalnie swietny model, znacznie lepszy niz Netflix który wypusci cały serial na raz, o którym bedą mowić przez tydzień a potem zapomną.
Jak jest dobry serial to po tygodnu ani nawet po 10 się o nim nie zapomni. Ale biznes jest najważniejszy. Szkoda. U mnie ten model się nie sprawdza.
Jest to model czysto biznesowy. Nie ma za bardzo co się zastanawiać i rozkminiać.
Żebyś czekał i płacił. Kończą się czasy zaliczania paru serii w tydzień i cyk.
Kiedyś to był standard że seriale wychodziły co tydzień po odcinku... czy to pl czy zagraniczne. Netflix rozpiescil z całymi sezonami
Załozeniem strimingu bylo to ze wszystko jest dostepne. Wszystkie odcinki itp. aktualnie czuje sie jakbym ogladal normalna tv. Netflix nie rozpiescil tylko tak to wlasnie mialo wyglądać
Wskaż gdzie te "założenie" było sformułowane i przez kogo. Dlaczego "tak to miało wyglądać" ? To są normalne firmy i robią tak by było im optymalnie. A założenia i "tak to miało wyglądać" robią konsumenci. Firmy się dostosują. Część nigdy nie puści nic w całości z powodów jakie są opisane tu w innych komentarzach - biznesowych. To że ktoś kiedyś zrobił inaczej (np netflix z jakimś serialem) to jego wybór.
Ale Ty bronisz tej stacji czy co robisz bo nie rozumiem. Nie po to kupuję dostep do platformy aby czekać co tydzien na odcinek. Ja rozumiem, ze to model biznesowy i ze stacja chce jak najwiecej zarobić ale nie tak mialo byc.
Znów to samo. "Nie tak miało być" - według kogo ? Ja Ci tylko wskazuję że zafiksowałeś się na swoich oczekiwaniach. Ja się np nigdy i nigdzie nie spotkałem że platformy obiecywały wrzucanie produkcji od razu w całości. Jeśli jakaś to zrobiła - nie oznacza że inne muszą zrobić to samo. NIe ma to nic wspólnego z ideą streamingu. Co więcej - rozwiązanie jest proste. Nie płacić a wrócić do płacenia gdy będzie cały sezon wypuszczony (i tak, są tacy klienci...) Nikogo tu nie bronię - urzekła mnie jedynie mocno roszczeniowa postawa bez PODSTAW. Szczęścia życzę.
Pierwsze słyszę o takim założeniu alee jeden kolega dobrze Ci wyjaśnił... jeśli za produkcję odpowiada np HBO to mają wypuścić wszystkie odcinki w jeden dzień w tv ??
wcześniej też to był standard (przed netflixem) że NOWE seriale były odcinek co jakiś czas - w dowolnej standardowej telewizji. Dopiero gdy serial został cały wyemitowany - mogłeś sobie go gdzieś zorganizować (np kupić na DVD) w całości. Obecny model jest w większości identyczny - serial po wyemitowaniu jest dostępny w całości w danym streamingu.
Odpowiedź jest prosta. HBO to nie tylko platforma streamingowa, ale także TV. Odcinki są w TV puszczane co tydzień. Dzięki temu można kasować za abonament tej stacji a nawet za reklamy. Jakby puścili całość to nikt by nie oglądał TV.