Przesmyk (2025)
Przesmyk: Sezon 1 Przesmyk sezon 1, odcinek 1
odcinek Przesmyk (2025)

Przesmyk | odcinek 1

48m
6,3 604  oceny
6,3 10 1 604
Przesmyk
powrót do forum s1e1

Serial ów już w pierwszym odcinku przedstawia masę słabości w fabule. Myślę , że żyjemy w czasach , w których oczekujemy realistycznego przedstawienia pracy np. służb wywiadowczych. W końcu to o nich ten serial jest. Wątek wysłania spalonej agentki do dalszej pracy wywiadowczej? Błagam ! Totalnie nieprawdopodobne, a nawet jeśli coś takiego by miało realnie miejsce świadczyło by jedynie o całkowitej bezmyślności. Początek odcinka: co to w ogole miało być ? Misje prowadzi agentka i jej kochanek na codzien stanowiący parę ? No na pewno nie . Masa zmyśleń i niedociągnięć. Nie trzeba się znać na pracy służb ani na relacjach międzyludzkich żeby się połapać, że ten serial jest mocno niedopracowany. Pewnie obejrzę dalej ale już jestem rozczarowany i wiem, że hitu z tego nie będzie. Spodziewam się dalszych potknięć jeśli nie upadków

ocenił(a) serial na 3
Lxd2

Bzdura goni bzdurę, niestety.

ocenił(a) serial na 7
Lxd2

No i ta akcja z laptopem-najpierw go uszkodzili a potem beztrosko wyrzucili na drogę. Zacząłem oglądać ten serial może dotrwam do końca,ale po tych wpadkach to pewnie dlatego że był kręcony w okolicach gdzie mieszkam.

ocenił(a) serial na 7
dekowit

Albo jak inny szpieg szedł uratować siostrę bohaterki w chatce i debil idzie środkiem bez osłony drzew, które są obok, a szczególnie, że wie, że wróg też już tam jest... no to nawet ja wiem takie rzeczy, że trzeba się kitrać bo osłonach.
Albo jak bohaterka przekazywała siostrzeńcowi przez telefon wiadomość o śmierci matki, rozumiem, że chciała zyskać jego uwagę i skupienie - drastyczne ale nawet wyrafinowane, no tylko powiedzenie mu zaraz, że to przez nią to wszystko zupełnie było nielogiczne bo od razu straciła ten atut uwagi i jeszcze pozdrowiła go, żeby tam uważał na granicy, mimo, że wiedziała że tam ma coś się stać. Kto pisze te teksty, przecież to jest zupełnie nielogiczne.

Lxd2

Jak ktoś lubi filmy szpiegowskie to jest chyba tylko jeden konkretny film i jest to "Szpieg" z 2011 r., a nie jakieś bajeczki o jakimś tam agencie, który ratuje świat w niemożliwej do wykonania misji, który rozbraja głowicę jądrową na 1 sekundę przed wybuchem. Nie krytykuję tu serialu "Przesmyk", bo nie widziałem, ale zwiastun serialu mnie nie przekonuje i nie będę oglądał

Duch_Puszczy

Dziwne, oceniasz zwiastun... Zwiastun to nie film, to nie serial.

Wydmin

Przecież nie oceniłem. Napisałem tylko, że nie mam ochoty oglądać serialu, bo nie przekonuje mnie to, co zobaczyłem w zwiastunie. Nigdzie nie napisałem, że jest to kiczowaty serial

Duch_Puszczy

No ale podejmujesz decyzję o nieoglądaniu SERIALU na podstawie zwiastuna, czyli oceniłeś, że nie tylko zwiastun, ale i serial jest nic nie wart (skoro zwiastun jest zły).

Wydmin

żeby ci żyłka nie pykła od tego wysiłku ętelektualnego.... ;)

Duch_Puszczy

A ja myślę, że dobrym, realistycznym serialem szpiegowskim było "Pogranicze w ogniu". Wiele przedstawionych w nim wydarzeń i postaci miało swoje odpowiedniki w rzeczywistości.

Jonadab

Nie widziałem. Może kiedyś obejrzę

Jonadab

Dobre seriale szpiegowskie wg mnie: Podwójna Gra, Teheran, Fauda czy francuskie Biuro szpiegów. Obecnie leci historia z Biura szpiegów kręcona chyba przez brytyjczyków The Agency

ocenił(a) serial na 5
Lxd2

Pełna zgoda, myślę, że Chat GPT albo Deep Seek wymyśliłby lepszy scenariusz. Masa błędów merytorycznych i rzeczowych. Liczyłem na coś więcej, ale póki co każdy kolejny odcinek mnie zawodzi.

ocenił(a) serial na 7
Lxd2

Bardzo dobry serial, a to że to sci-fi A nie oparte na faktach w ogóle mi nie przeszkadza.

Bartoosh21

Seriale sf w sposób szczególny powinny trzymać się logiki, realizmu i praw fizyki, w końcu sf to przeciwieństwo fantasy. Może to jest jednak serial fantasy a nie sf?

ocenił(a) serial na 9
Lxd2

widać że chyba obejrzałeś tylko zwiastun bo gdybyś obejrzał więcej to wiedziałbyś że bycie parą było częścią misji, a celem - właśnie jej chłopak... a później idzie taki do urny i głosuje na metzena bo usłyszał że jak wygra to zrobi niskie podatki XDD albo lepiej, na byłego alfonsa - nawrockiego

fvrgo

I jak zwykle lewacki zjeb musi tu wcisnąć swoje polityczne wysrywy. Tym koalicyjnym idiotom muszą gówno płacić bo idą na ilość i wysrywają te swoje grosikowe poliwysrywy wszędzie nawet tu zarażając nas swoją gangreną.

ocenił(a) serial na 9
fvrgo

Dokładnie, bardzo dobry serial a oglądam od dawna dużo i jestem mega wybredny. Co do pary w służbach to jest na porządku dziennym, sam służyłem więc znam temat. Niedociągnięcia znajdziemy w każdym serialu a ten jest naprawdę klasa , mocna 9 - tka

Stox

To, że się pierd,olicie w tym wojsku bardziej niż w burdelach to wiedzą wszyscy od dawna.

ocenił(a) serial na 4
Stox

jeśli służyłeś i oceniasz serial na 9 to oby twoja służba nie była na poziomie bzdur w serialu

fvrgo

filmweb - kopia wyborczej + na forach ludzie o mentalności starych komuchów :)

ocenił(a) serial na 7
Lxd2

Nie oglądajcie Bonda bo się obalicie od nieścisłości

mrozer

Ej no ale Bond już po 3 czy 4 części uchodził społecznie za wesołe kino akcji xd

mrozer

mrozer - co za riposta, aż obora za twoimi plecami trzeszczy w posadach... ten rodzaj ętelektu jest najlepszy, taki gminny cwaniaczek...

ocenił(a) serial na 4
Lxd2

To prawda. Komiczne było to domaganie się wypowiedzenia "hasła" do pomocy przez główną bohaterkę (w pierwszym odcinku). Tak się zastanawiałem; gdyby powiedziała to hasło, to co oni by niby zrobili, żeby jej pomóc - jak oni tam we dwóch siedzieli w busiku...

ocenił(a) serial na 9
Lxd2

Sugeruję obejrzeć cały serial, a właściwie pierwszy sezon i na końcu wyrażać opinie. Twoje uwagi, że oczekujemy realistycznego przedstawiania pracy służb specjalnych już w swoim brzmieniu są naiwne i niedorzeczne. Po za tym agentka w pierwszym odcinku nie jest wcale ani spalona ani wypalona - oglądać z rozumem i pisać mądrzej komentarze - proponuję.

ocenił(a) serial na 6
Lxd2

Kobieta w ciązy, młotkująca ruskiego zbira tłuczkiem do mięsa- chociażby ten fragment dyskwalifikuje ten serial jako wiarygodny. Ale mi to zupełnie nie przeszkadzało, obejrzałem wszystkie 6 odcinków i rzeczywiście: wiarygodność pozostawia wiele do życzenia, ale serial zrobiony sprawnie, bez zarzutów. A że w scenariuszu sporo dałoby się poprawić, to już zupełnie inna bajka. Serial ogląda si3 dobrze, ale rewelacja to to nie jest.