PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=849106}

Przeznaczenie: Saga Winx

Fate: The Winx Saga
2021 - 2022
6,3 16 tys. ocen
6,3 10 1 15824
Przeznaczenie: Saga Winx
powrót do forum serialu Przeznaczenie: Saga Winx

Rozumiem, że zagorzali fani mogli być rozczarowani, kiedy zobaczyli zwiastun i okazało się, że to zupełnie inna historia, ale moim zdaniem to bardzo dobrze, że Netflix zrobił coś nowego i - jeżeli powstaną kolejne sezony - to tych nawiązań do pierwowzoru powinno być więcej. A przynajmniej wszystko na to wskazuje! Też początkowo byłam trochę sceptycznie nastawiona, ale serial jest naprawdę miłym zaskoczeniem. Tylko trzeba dać mu szansę.

Historia jest bardzo dynamiczna, bohaterowie dobrze wykreowani (również ci drugoplanowi) i każdy ma swoje unikalne cechy, które pozwalają nam zrozumieć ich zachowania. Sam rys Winx, czyli siła kobiet/dziewcząt, został zachowany - dobrze to widać na przykładzie Terry, która wychodzi z cienia czy Stelli, która stara się znaleźć swoją własną drogę, zupełnie inną od tej, którą jej narzucono.

I okej, nie ma tutaj jakiejś pogłębionej analizy psychologicznej, ale porównując tę produkcję z innymi tego typu można spokojnie powiedzieć, że Netfliksowi wyszedł dobry serial. Podoba mi się, że na wszystko jest miejsce - i na rozwój głównej linii fabularnej, i perypetie bohaterów, i jeszcze na uniwersalne problemy. Niczego nie jest za dużo, niczego za mało.

Więcej opowiadam tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=O0Pvpi6lPYM

ocenił(a) serial na 3
Alexandraaa

I według Ciebie ten serial zasługuje na 8? Jest to jeden z gorszych seriali jakie widziałem i kompletnie nie mam pojęcia na jakiej bajce jest wzorowany. To jest odgrzewany kotlet z tematem dziewczyny, która nagle odkrywa swoje moce. Bohaterowie są dobrze wykreowani? Którzy?

ocenił(a) serial na 7
Adam1Kluska

Nie no, palec mi się omsknął. ;) Oceniam tę produkcję w odniesieniu do podobnych tego typu i moim zdaniem wypada naprawdę dobrze. Nawet pomimo schematu z odkrywaniem mocy. Dobrze mi się oglądało ten serial, jest lekki, ale przy tym przemyślany i fajnie realizuje swoją funkcję rozrywkową.

Co do aktorów, to według mnie dają radę - nie są drewniani, wczuli się w rolę i nawet pomimo tego, że różnią się od tych "bajkowych", to dla mnie pasują do tego świata. No ale nikt nie mówi, że masz się z tym zgadzać :)

Alexandraaa

Ci dobrze wykreowani drugoplanowi postacie to które? - Chyba nie nauczyciele które są bezużyteczni co idealnie pokazuje 3 odcinek, ani też Terra, której rola sprowadza się do słowotoku, nie jest to też Stella której rola odgrywa się do sztampowej roli ważniaczki. Wyjaśni z jakiego powodu mam ocenić ten gniot wyżej niż na jeden?

Alexandraaa

Brakuje im nieco konsekwencji w robieniu tego nowego. Parsknęłam śmiechem, jak do bohaterki granej przez aktorkę, która wygląda w wielu scenach na 30+ dyrektorka mówiła, że ma 16 lat. Łatwo można było robiąc już serial nie trzymający się wiernie książki dostosować scenariusz i historię do odczucia wieku aktorów. Serialowi w niektórych kwestiach trochę brakuje ale z drugiej strony ogląda się przyjemnie, efekty są na poziomie, ale to co głównie poraża i zniechęca, to brak konsekwencji
.