PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37868
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina
Lellandra

Moim zdaniem był to jeden z tych lepszych odcinków trzeciej serii. Morgana, niegdyś będąca moją ulubioną bohaterką, coraz bardziej zaczyna mnie irytować z tymi swoimi planami zabicia Uthera. A najgorsze jest to, że król tak ją kocha, wszystko dla niej robi, oddałby za nią życie, a ona jest dla niego tak okrutna. No i czekam na więcej scen pomiędzy Gwen i Arturem. ^^

ocenił(a) serial na 9
Neff

Ten odcinek taki sobie :P Chociaż nigdy bym nie przypuszczała, że Morgana jest córką Uthera ... Już się nie mogę doczekać kolejnego odcinka :P Na pewno będzie zabawnie xd

justyna1568

własnie fakt, że jest córką Uthera jest oczywisty:P w legendach tez często tak jest^^

Morgana znów mnie wkurza, jak od początku 3 sezonu... Chyba nawet Morgause zauważyła, że jest siostra jest zła (Morgause zależy raczej tylko na pozbyciu sie Uthera i przywróceniu magii, natomiast Morgana chce tylko zemsty).
Czyżbyśmy w jaskini zobaczyli starego Merlina?:D na 99% jestem pewna, że to on^^
No i Artur jak zwykle uwierzył w swe cudowne szczęście... xD to już tradycja:P

Luelle

macie może napisy pl do tego odcinka bo nie mogę znaleźć ??

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Kurka jeszcze nie ma tłumaczenia, ale i tak obejrzałam.
Właśnie, ten gostek w jaskini był tak uderzająco podobny do Merlina! Te oczy, uszy, włosy no po prostu wszystko! Ale przedstawił się inaczej. Pewnie żeby nie wystraszyć młodego. :P
To, że Morgana jest córką Uthera już podejrzewaliśmy od dawna. Ależ mnie ona wkurza! A taka była fajna... Myślałam, że jak się dowie, że Uther jest jej ojcem to się trochę opamięta, ale całkiem jej odbiło.
Merlin jest taki kochany, zawsze chce dla wszystkich jak najlepiej. Jednak to smok ma racje... ;/ Gdyby go posłuchał, oddalił by zagrożenie, ze strony Morgany, no i jest jeszcze ten mały, wredny, co nie pamiętam jak się nazywa. Z drugiej strony nie warto upodabniać się do nich.
A Morgana usłyszała jak Uther mówi, że jest jego córką, a jak Merlin ją ratował to już nie. ^^ Nie wspominając o Arturze, który stracił znów przytomność. xD
No i jak to jest, że nikt nie widzi z zamku smoka na polanie? Wystarczyłoby wyjrzeć przez okno. :P Niedobrze, że smok się wkurza na Merlina. I tak musi go słuchać, ale jakoś mniej się martwię, gdy są w dobrej komitywie. ^^

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
gryzeldunia

"Właśnie, ten gostek w jaskini był tak uderzająco podobny do Merlina! Te oczy, uszy, włosy no po prostu wszystko! Ale przedstawił się inaczej. Pewnie żeby nie wystraszyć młodego. :P"
Nie, nie chodziło mi o Taliesena tylko o starszego gościa z brodą w jednej z wizji w kryształach. Na samym początku jak tam wszedł zobaczył Morganę w koronie i jakiegoś starca (to pewnie stary Merlin^^)

moje pytanie brzmi - jak Morgana mogła usłyszeć słowa Uthera skoro miała rozwaloną czaszkę i wylew do mózgu? xD powinna być nieprzytomna;P

Merlinie, Merlinie, uwierz w końcu, że Morgany nie da się uratować, jest zła i chcę zabić Artura!:P
Nawiasem mówiąc, podobało mi się jak Merlin uzdrawiał Morganę. Jego głos brzmiał tak, jak powinien brzmieć głos prawdziwego maga:) Oczywiście wiem, że przemawiała przez niego magia smoka, ale... xD Ja chcę już Merlina z prawdziwego zdarzenia! Bo jednak brakuje mi tej prawdziwej magii:( Zamykanie drzwi to jak dla mnie za małe czary:P

Luelle

aha, no i zapowiadają się coraz bardziej nudne wątki Artur/Gwen... Rany, naprawdę coraz bardziej nie lubię Gwen... W 1 sezonie jeszcze była nawet fajna, a teraz zrobili z niej takie ciepłe kluchy, gadające w kółko to samo zdanie: "Wierzę w ciebie Arturze", a potem liczy na uścisk....... No comment...

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Ale i tak ten Talisen wyglądał tak jak powinien wyglądać stary Merlin. Bardzo podobny. :P
Obejrzałam jeszcze raz tę scenę i faktycznie ten z długą brodą i włosami to Merlin. Tylko nie wiem dlaczego go pokazali. :P Co to miało do rzeczy?
Też mi się podobało jak Merlin rzucał zaklęcie. Fajnie to wyszło. Bardziej realistycznie.
A w przyszłym odcinku znowu swatają Artura. Heh.
Też nie lubię Gwen, a scena w której się przytulali z Arturem jakoś w ogóle do mnie nie przemówiła. W ogóle nie podoba mi się ten wątek.

PS. Co oni sobie robią żarty z tymi napisami? ^^ Na początku 3 sezonu były bardzo szybko. A teraz jak sprawdzałam na gr. hatak to nawet nie są w produkcji. :P :(

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

Na taki odcinek właśnie czekałam. Powinno ich być zdecydowanie więcej:)
O tak podobało mi się jak pokazał jaja w rozmowie ze smokiem oraz w jaki sposób uzdrowił Morganę:) Wkurzyło mnie natomiast, że ta "magiczna nowicjuszka" tak go załatwiła. Co jak co ale mogłaby się dowiedzieć razem ze swoją siostrzyczką, że on również jest magiem i to bardzo potężnym:P
Dokładnie;/ strasznie późno dali tłumaczenie o.O
zapowiedz kolejnego odcinka może być ale ja czekam na takie jak ten:P
Nie wiecie może czy przymierzają się do nakręcenia 4sezonu?

ocenił(a) serial na 7
gryzeldunia

Widzę, że tutaj wszyscy są stanowczo przeciwko Morganie :D A ja ją nawet lubię. A już na pewno lubię j ą bardziej od Uthera, zacofanego fanatyka. Już miałem tak ogromną nadzieję, że zginie a tutaj znowu Merlin musiał go uratować -.-
No cóż ale to w końcu serial dla młodszych widzów

kinga45

Tohma, my wszyscy uwielbialiśmy Morganę, ale po prostu w tym sezonie te jej złowrogie uśmieszki, które rzuca w tłumie ludzi i nikt tego nie zauważył (!) są bardziej niż dzwne... No i ta NAGŁA przemiana z dobrej Morgany w złą zupełnie nas nie przekonuje...

Gdzieś słyszałam, że Nimueh ma w 3 sezonie wrócić (tak, tak tak!! uwielbiam ją!! i na pewno Merlin tak łatwo jej nie mógł zabić:P)

4 sezon ma być, zdecydowanie:) nawet 5 ma być:)

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Ja też się zgadzam Nimueh jest świętna jak wam się wydaje jak Nimueh wróci to będzie chciała się zemscić na Merlinie ?
A co do Fryey to w 3 sezonie wróci jako pani jeziora podobno w 10 dc. i odda Merlinowi ekskalibur
Czytałem również gdzieś że Marli w 3 sezonie się postarzeje po wipiciu jakiegoś eliksiru
według pewnych plotek Morgana na koniec 3 sezonu zostanie władczyniom Camelotu ale to raczaj plotki
o o tym myślicie

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Oj to ja też np wolę bardziej Morgane od super słodkiej Gwen:P o no to super że tyle sezonów będzie;) ciekawe tylko w którym Arcio się dowie że Merlin jest magiem:P Nimueh wraca? No to ładne zapewne powitanie zrobi Merlinowi:D a skąd w ogóle macie takie info?:)

ocenił(a) serial na 10
gryzeldunia

w 3 sezonie wrócą :
Nimueh
Fryey jako Pani jeziora
Lanselot

Nowi bochaterowie w 3 sezonie :
Król Cendred
Si , która przybrała postać księżniczki i będzie próbowała się ożenić z Arturem w 6 odcinku
Merlin w 6 odcinku będzie walczył z wodzem Si.
Pojawi się również brat Głen
Morgana dowie się że jest córką Utera
Gawin rycez okrągłego stołu

michal_12_filmweb

to że morgana zostanie władczynią Camelotu w ostatnim odcinku to prawda .co nie oglądacie Pierrefonds jak Merlina kręcą na youtube jest filmik gdzie morgana z koroną na głowie stoi na balkonie wraz z morgause a tam wydziera sie na nich sir leon wraz z innymi rycerzami camelotu a na przeciwko ich stoją żołnierze z kuszami z czerwonym drzewem na zbroi (ten herb jest porozwieszany na całym Camelocie morgana z morgause przejęły camelot ale nie wiem czyj to jest herb) w tym odcinku cały camelot dowie sie o zdradzie morgany.

ocenił(a) serial na 10
kinga45

też się zgadzam przecież Merlin w swojej wizji widział jak Morgana siedziała na tronie i to ona władała Camelotem
a co się stanie z Merlinem na koniec 3 sezonu ?

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Oj, widzę, że będzie się działo. :P Ciekawe... ^^

Lellandra

a więc... może Uther umrze, a Artur dowie się o Merlinie!!! (wiem, wiem, marzę xD)
w sumie to od początku serialu dziwiłam się czemu z Nimueh zrobili niby "tą złą" (chociaż tak naprawdę nie była zła, tylko Uther ją wykorzystał, a potem chciał zabić...), podczas gdy w legendzie była kochanką Merlina^^

nie moge doczekać się starego Merlina xD czyżby to była ta scena, która zobaczył w kryształach?:>

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Gawin był fajny;) mam nadzieję że jeszcze wróci;) Fryey? to ta co była tym zwierzęciem? Fajnie:d już nie mogę się doczekać:)
Morgana z Morgause zdobędą Camelot? A co z Merlinem i Arturem? wiecie może coś;)?

ocenił(a) serial na 10
gryzeldunia

Jak Nimueh wróci w 3 sezonie to powinni zrobić tak że będzie z Merlinem tak jak jest w legendzie bo według legendy Nimueh była ukochaną Marlina

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Jak się wam wydaje czy Merlin razem z Nimueh będzie walczył z Morganą i Morgusą po przejęciu Camelotu przez Morganę ?
Nimueh przecież jest o wiele potężniejsza od Morgusy bo była jej mętorką i to ona uczyła Morguse magii
Nimueh jest kapłankom starej rerigii a Morgusa tylko strażniczką krwi

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

hmm najpierw będzie musiała się z Merlinem dogadać w końcu on ją "zabił" xP coś mi się raczej wydaje że ona się sprzymierzy z ciemną stroną czyli Morguse:P Nimueh miałby być kochanką Merlina? oj to raczej nie w tym serialu;P chociaż nic nie wiadomo;P Niepozorna Morgana przestała być milusia:P Hmm skoro mają przejąć Camelot to może Uther umrze?

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Fajnie by było gdyby Nimueh się nawróciła. Nawet pasują do siebie z Merlinem. :)
Jak będziecie mieć jakieś ważne dla fabuły informacje, (nie takie dywagacje) to dajcie spoiler, tak na wszelki wypadek. :P

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Oboje do siebie pasują Merlin i Nimueh powstali z Dawnej rerigii i tylko oni mają władzę nad życiem i śmiercią , według mnie Nimueh nie była całkiem zła chciała tylko obalić Utera i przywrócić magię do Camelotu

michal_12_filmweb

Niestety, w tej wersji Nimueh i Merlin raczej nie będą razem^^ Za duża różnica wieku, poza tym to serial familijny^^ Plus - Merlin kocha Freyę^^

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Pewnie Fryea wystąpi tylko w jednym odcinku i w tym odcinku odda Merlinowio ekskaribór z dna jeziora
Fryea nie wróci do Camalotu ponieważ jak Pani jeziora nie będzie mogła opuścić jeziora

michal_12_filmweb

Potwierdza się, że Freya jest już w ep 13 http://twitter.com/Caroline9512/status/27051813975
i odpowiedz http://twitter.com/PaulDJCripps/statuses/27069276631#

ocenił(a) serial na 10
kinga45

weszłem na tą stronę i nic nie wyświetliło o przygodach merlina tylko jskaś maskotka i angielski napis

ocenił(a) serial na 10
kinga45

mi się wydaje, że w 13 odcinku Morgana zdobędzie władzę w Kamelocie. Merlin wtedy dostanie od Pani Jeziora Excalibur dla Artura, aby odzyskał koronę. A co do Nimueh. mam nadzieję, że będzie jednak po stronie Merlina i nauczy go paru rzeczy ( czy są już do obejrzenia filmiki zza kulis 3 sezonu Merlina?)

ocenił(a) serial na 10
Fantastic

mie ciekawi jedna rzecz w zwiastunie 3 serli było pokazane ja Morgusa z podniesioną ręką używa magii w obecności króla i wszystkich zebranych w sali
jak myślicie próbuje zabić Merlina czy ujawnić go jako czarownika wobec króla i dworzan ?

ocenił(a) serial na 8
Luelle

A dlaczego nie? Freya już raczej do żywych nie wróci, a wiek Nimeueh, nie jest taki istotny, bo na swój wiek nie wygląda. ^^

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Jeśli ktoś ma jakieś pytania podaje muj nur. GG
28432190

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Odcinek taki sobie. Tak jak Was zaczyna irytować mnie Gwen. Ale nie mogę się doczekać następnego odcinku - widać, że będzie można się pośmiać.

ocenił(a) serial na 10
Karolina_24

A co do fryei to skumali ją z Marlinem i zrobili z niej dziewczyne Merlina a w 3 sezonie Panią jeziora bo jest pewna legenda w które pani jeziora był ukochaną Merlina tylko że nazywała się Vivian i była boginią

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

podobno ma się rozegrać romans między Merlinem i Morganom

michal_12_filmweb

Morgana i Merlin? Niee, teraz tego nie widzę...
Michał, proszę cię, staraj się chociaż pisać bez błędów ortograficznych, ok?^^ jak robisz błąd to jest to podkreślona czerwoną kursywą, tak więc możesz to poprawić:P

Lellandra, gdybym była facetem już dawno poleciałabym na Nimueh^^

ocenił(a) serial na 9
Luelle

A mnie zaskoczyło, że Morgana jest córką Uthera. O ile mi się dobrze wydaje to w większości wersji jej rodzicami byli jednak Gorlois i Irgaine. Właściwie to nigdy nie spotkałam się z takim rozwiązaniem.
W ogóle była chyba książka "Merlin and crystal cave", czy coś takiego, bo skądś kojarze ten tytuł :p
Odcinek nawet, nawet...ale wciąż nie rozumiem jak Morgana podsłuchała cokolwiek skoro była umierająca.

ocenił(a) serial na 8
purrie

Mogłaby by go w końcu ujawnić przed wszystkimi:D wtedy by się dopiero działo:P już sobie wyobrażam bezcenny widok miny Artura na to :D Pewnie tak będzie czyli koniec sezonu, Morgana objęła władzę a Merlin dostanie excalibur:P Cóż musimy czekać:)

ocenił(a) serial na 10
gryzeldunia

Morgusa będzie chciała zabić Merlina uzywając magii w obecności Cendreda i Morgany .

w 4 sezonie dojdzie do romansu między Merlinem i Morganom zostało to potwierdzone przez producęta serialu

w 3 sezonie wróci Nimueh
odc 11-13 będzie trylogiom Morgusa wskrzesi Nimueh
Morgusa i Morgana przejmą Camelot
od. 13 Morgana zostanie władczynią Camelotu a Merlin otrzyma Eskaribur od Fryei z dna jeziora

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

O proszę będzie się działo;)
Merlin i Morgana? nie:p jakoś ich nie widzę w roli kochanków:P hmm a wiecie może kiedy zaczną się zdjęcia lub ogólnie kiedy ma się pojawiać 4 sezon?

ocenił(a) serial na 10
gryzeldunia

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o serialu to podaje ci swuj nómer GG 28432190

oto link jak producent i Coolin Morgan potwierdzają ze w 4 sezonie dojdzie do romansu między Merlinem i Morganom

http://www.youtube.com/watch?v=hE4bo19uJLg&feature=related

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

4 sezon pojawi się na stacji BBC pewnie za rok tak jak było z pozostałymi sezonami
pojawi się na BBC we wrześniu wtedy to też będzie puszczany 3 sezon na polsacie

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Ale nie spoileruj Michał, ok? To nieładnie.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

gdzie można ściągnąć napisy do 5 od. 3 sezomu

michal_12_filmweb

tam tylko jest mowa,że Morgana będzie próbowała uwieść Merlina (nie wiadomo w jakich celach, ale pewnie złych...)

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Pewnie dowie się że Merlin jest najpotężniejszym czarownikiem i będzie chciała go mieć po swojej stronie

michal_12_filmweb

albo będzie chciała go zabić, udając miłą...