Osobiście uważam że to najlepszy odcinek jaki do tej pory wyemitowano. Wzruszający, pełen trudnych wyborów, mroczny. Najbardziej rozdzierającą serce sceną było kiedy Merlin otruł Morganę... Sposób w jaki na niego patrzyła kiedy zrozumiała, że została otruta... I później jak trzymał ja w ramionach, a ona się na początku wyrywała... Na pewno bardzo smutny odcinek :( Oczywiście jasnym wydaje się być, ze Morgana wróci, choc w 13 obsadzie 13 odcinka nie została wymieniona. Podejrzewam, ze albo wróci w następnej serii, albo pokaża ja na końcu 13 odcinka zeby podgrzac atmosferę przed 3 serią. W odcinku zaskoczyło mnie głównie to jak szybko Morgana zaufała kolejnej osobie, której niemal nie zna. Uważam, że gdyby Morgause powiedziała jej ze jest jej siostrą to wszystko nabrałoby więcej sensu. Nie rozumiem również zachowania Merlina, który w ogóle się nie zdziwił tym jak Morgause wpadła do sali i chwyciła Morganę w ramiona. Ja na jego miejscu zastanowiłabym się dlaczego chce ją tak desperacko uratować. No ale poza tym świetny odcinek, dużo akcji... Szkoda tylko że kiedy Morgana wróci nie pozostanie w niej już pewnie ani odrobina dobra. teraz ma powód aby nienawidzić również Merlina.
tak, szkoda mi Merlina. Biedak, wplątał się w poważne kłopoty - Morgana nie będzie już dobra, Morgause o to zatroszczy się. Poza tym bycie otrutym przez przyjaciela nie daje powodów do czynienia dobra... A szkoda, bo wyjątkowo ta Morgana pasuje mi jako postać pozytywna.
Mam nadzieję, że w ostatnim odcinku Artur dowie się o Merlinie. W końcu ile można nas trzymać w niepewności!?xD Poza tym dziwi mnie to, że Artur nie usłyszał jak Merlin wypowiada zaklęcie (stał przed nim, więc Melin wręcz krzyczał mu do ucha xD) jak byli w Idirsholas.
Ale odcinek świetny! I ten wyraz twarzy Merlina jak wypowiadał zaklęcie niszczące łańcuchy....:)
Podpisuję się rękami i nogami pod twoją wypowiedzią:) Co do Merlina i Morgany to on wyciągnął wnioski po tym jak Morgana nie zdziwiła się na wieść, że Morgause dowodzi rycerzami. I jeśli się nie mylę to Gajus opowiadał Merlinowi o Morgause.
świetny odcinek, a następny zapowiada sie jeszcze lepiej :) no i wreszcie smok został uwolniony! :D Szkoda tylko, że raczej nie przeżyje interwecji Dragonlorda :( Zaskoczyło mnie, że Merlin zdecydował się otruć Morganę. Myślałam, że jak zwykle znajdzie jakieś lepsze wyjście z sytuacji. Aż się wystraszyłam, że naprawdę zamierzają uśmiercić tą postać, ale pewnie zostanie uzdrowiona przez Morgause i powróci w trzecim sezonie zupełnie odmieniona ;)
Odcinek był fenomenalny :D Ja już nie mogę doczekać się następnego :) Mam takie pytanie czy na 100% będzie sezon 3 ? Ma ktoś jakieś przecieki czy coś takiego :P
Nie chodzi mi o to, że Morgause tam w oólge była czy coś. Chodzi mi o fakt, że tak bardzo zależało jej na ratowaniu Morgany. Gaius na pewno opwiadał mu o Morgause, ale wątpie żeby Merlin wiedział że jest ona siostrą Morgany - ta wiadomość jest zbyt ważna żeby nie pokazali jak Gaius mu to mówi!
myślę, że w tamtej chwili Merlin nie przejmował się kim dla Morgany jest Morgause - Camelot upadał, Artur mógł wkrótce umrzeć, a Uther byłby pokonany, Morgana umierała... Miał ważniejsze sprawy na głowie:) Sądzę, że jednak w przyszłym sezonie zacznie się nad tym głębiej zastanawiać.
Najlepszy odcinek to bd. 2x13. Camelot atakowany przez smoka, desperacka obrona zamku poszukiwania Dragonlorda. Oraz zakończenie sezonu, jak się skończy odcinek zapewne w niespodziewany sposób.
Dla mnie odcinek przeciętny. Było parę dobrych scen, ale kilka rzeczy po prostu odpycha. Jak np scena, w której z tego pałacu, gdzie walczył Artur i banda, uratowali się tylko Artur i Merlin (czy Merlin nie zasługuje na zbroję i miecz?). Wątpię, że Camelot ma taaak dużą armię rycerzy a w całym 2 sezonie zginęła ich masa. Skąd oni ich biorą? W ogóle brak współczucia dla poległych rycerzy, przeżył Artur i Merlin, Merlin się zadrapał, wielka krzywda, parę uśmiechów i wracamy do Camelotu. To w końcu też jest serial dla dzieci, jakieś współczucie musi być. I oczywiście Artur i jego głuchota na zaklęcia wypowiadane przez Merlina. Radzę aby nauczyć Merlina wypowiadać zaklęcia w myślach albo wysłać Artura do nadwornego laryngologa (chociaż okulista też by się przydał). Pozdrawiam
Dokładnie. Szczerze mówiąc miałam nadzieję, że okaże się, że Artur to
jednak usłyszał, tylko udawał, że nie i że pod koniec się to jakoś
rozwinie. Niestety, myliłam się, bo Artur chyba rzeczywiście jest
zwyczajnie głuchy o.O
Dobry pomysł, złóżmy się też dla niego na okulary, bo najwidoczniej jest i głuchy i ślepy na magię Merlina :)
a może on chce być slepy i głuchy na magię Merlina...? xD no bo w końcu MERLIN miałby być wielkim magiem? MERLIN!? TEN MERLIN? xD
No w sumie xD No cóż taki urok chyba już Artura :P A nie wiecie może czy Artur się dowie w ostatnim odcinku prawdy o Merlinie ? Czy trzeba będzie jeszcze nadal czekać na tę wiekopomną chwilę :P
nie wiemy.... cóż, okaże się to już w sobotę!! ostatni odcinek!!:( mam szczerą nadzieję, że Arty w końcu uświadomi sobie prawdę xD bo chyba umrę ze zgryzoty i frustracji xD
odcinek się zapowiadał super ale był taki sobie. Kilka fajnych scen, a reszta raczej nudna, niestety. To bieganie po zamku i ciągnie za sobą Uthera było jak dla mnie bardzo nudne i nic nie wnosiło do fabuły. Głuchy Arthur itd. no kilka dziwactw było... ci rycerze fajni - jak Upiory Pierścienia z Władcy Pierścieni ;)
Merlin który otruł Morgane (i pewnie przyczynił sie też do jej ostatecznego przejścia na złą stronę mocy) i uwolnienie Smoka fajne :) a reszta niestety nie :/ trochę się rozczarowałam. Zapowiadało się super a wyszło średnio. Oby następny był genialny :) bo tak się zapowiada. Ciekawe czemu smok zaatakuje camelot?! Przecież chciał żeby Arthur był królem ale jak zniszczy camelot to Arthur nie będzie miał gdzie być tym królem. Dziwne...
a z zapowiedzi i tak najbardziej mi się podobało jak Arthur krzyczy: Ginewro! :) hehehe :P ostatnio straaasznie polubiłam tą parę :)
z tego, co czytałam na brytyjskich forach to sam Bradley James mówił jakby chciał, żeby Artur dowiedział się prawdy o Merlinie. Wywiad był kręcony po nakręceniu ostatniego odcinka więc raczej Artur się jeszcze nie dowie w tym sezonie. Czyli głuchoty i ślepoty Artura ciąg dalszy :) pozdrawiam
Swoją drogą, ciekawe co Artur zrobi, kiedy się dowie... I czy na to, ile
razy Merlin ratował mu życie też okaże się ślepy i głuchy :|
Ja wolę, żeby się dowiedział i my wiemy,że on wie, ale nie wie tego Merlin. Artur na pewno by baczniej zwracał wtedy uwagę na Merlina i w końcu zrozumiał jak wiele zawdzięcza jego magii i ile sam mu jest winien.
Zgadzam się z wami;) Super odcinek ale ta frustracja jest przerażająca ponieważ mogłby Arti si wysilić i zauważyć magię Merlina! Kiedy w końcu on się o tym dowie! To mnie tak denerwuje;P Albo chociaż gdyby ktoś jeszcze się dowiedział o tym;P Mówicie że będzie 3sezon! Jestem wniebowzięta;D Uwielbiam ten serial;) Już nie mogę się doczekać 13odcinka!
kontynuację* ;) Mała pomyłka wybaczcie;) Bardzo lubię ten serial więc na prawdę już nie mogę się doczekać;D