Zauważyłam, że wiele osób, którym podobają się te seriale, co mi (np "Dr Who", "Sherlock", "Supernatural") lubi też "Merlina" więc postanowiłam zacząć go oglądać, zwłaszcza że lubię klimaty fantasy. Niestety, za mną 5 odcinków i jestem trochę rozczarowana, serial nie powala. Zazwyczaj po prostu bym go porzuciła, ale chciałabym dać mu szansę. Dlatego mam prośbę: czy moglibyście powiedzieć czy dalej serial trochę się zmienia, jak rozwija się akcja i bohaterowie itd (tylko ogólnie, bez spoilerów poproszę)?
Żeby było do czego się odnieść, napiszę co mi się na razie nie podoba: widać, że twórcy mocno oszczędzali na stronie wizualnej - na przykład efekty są marne, nawet jak na serial. Bohaterowie są jacyś tacy płytcy, póki co nikt nie pokazał prawdziwego, głębokiego charakteru (no może Uther, ale też tylko momentami), postaci często zachowują się irracjonalnie. Może dlatego aktorzy nie mają szansy się wykazać, bo grają raczej średnio. Fabuła wydaje mi się dość naiwna, trochę razi mnie schematyczność i te ciągłe gadki o przeznaczeniu. Więcej grzechów nie pamiętam ;)
Ja miałam tak samo,na pierwszych kilku odcinkach się nudziłam,i już miałam rezygnować ale poźniej serial mnie bardzo zainteresował i dobrze że wtedy nie skończylam go oglądać;)
Tak ''ogólnie'' nie pisze bo w końcu wyjdą spoliery xD
Może na początku wydawać się naiwny, lecz to w sumie serial też familijny. Jednak już od drugiej serii i dalej zaczyna się robić ciekawiej, pojawiają się zaczątki różnych wątków z legendy. Efekty specjalne też z sezonu na sezon coraz lepsze, nie powalające, ale jednak dobre. Warto oglądać dla Merlina i Artura, tworzą rozbrajający duet ;)
Też miałam opory przy pierwszym sezonie, ale od drugiego bardzo go polubiłam. Nie ma drugiego takiego serialu, który tak pozytywnie, by mnie nastrajał. I choć nie da się uniknąć pewnych uproszczeń, właściwych serialom familijnym, to naprawdę bawię się przy nim znakomicie.
Mogę cię zapewnić, że w dalszych odcinkach i sezonach będzie dużo się działo. Pierwsze odcinki są wstępem, rozgrzewką do tego , co czeka Cię dalej :-) Merlin będzie używał magii częściej, ratowanie życia księcia będzie u niego na porządku dziennym. Co więcej, by nie zdradzić fabuły ? Po prostu obejrzyj cały sezon pierwszy i zastanów się czy Ci się podoba :D
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, obejrzałam jeszcze parę odcinków i doszłam do wniosku, że nie jest tak źle jak z początku myślałam. Chyba po prostu miałam za duże oczekiwania co do serialu i podchodziłam do niego zbyt krytycznie. A skoro jeszcze twierdzicie, że później robi się ciekawiej, to tym bardziej go nie porzucę :)