Tutaj można obejrzeć orginalną wersję po angielsku :)
http://tv-junky.com/2011/10/02/merlin-season-4-episode-1-the-darkest-hour
Napisy powinny być już wieczorem. Ewentualnie jutro. Kurczę, fajny ten odcinek, chyba nie tak emocjonujący jak początek 3 sezonu, ale trzyma poziom. :)
Od razu jak zobaczyłam tego wujka "nie wiem skąd" to wiedziałam, że coś z nim nie tak. Złe postacie w tym serialu są takie charakterystyczne. :P
Ciekawe co będzie z Merlinem. Na pewno przeżyje. Tylko nie wiem, czy nie w ogóle nie umrze czy umrze i powróci. xD W każdym razie ktoś się poświęci, bo ktoś płonął na stosie.
Zauważyliście, że niby Gwen ładniej wygląda, ale włosy i tak ma zniszczone, jakieś takie sianowate. Morgana nigdy tak nie miała wcześniej. xD
Gwen wydaje się ze zrobiła coś z nosem. Morgana wygląda najlepiej ze wszystkich serii. a gdzie będzie można obejrzeć z napisami, na jakiej stronie?
Pewnie na iitv, albo polecam ściągnąć odcinek z torrentów - ja tak robię i wtedy napisy są na hatak.
BTW, nie zauważyłam żeby Gwen zrobiła coś z nosem...
patrzyłam tylko pok kątem na jej nos wiec mogłam przeoczyć. Może wykopią ją za romans z Lancelotem
Hah, można pomarzyć... Ciekawe jak to rozwiążą. Ale nie lubię tego wątku romansu z Lancelotem. Wiem, że będzie mnie wkurzać niemiłosiernie. ;P
Chce już drugi odcinek!
Aaa, fajna jeszcze była ta scena z Gwainem i jabłkiem. Jak chrupnęło, a wszyscy na niego. ;D
Odcinek przecudowny! Matko nawet nie wiedziałam kiedy caly minął! Merlin jak zawsze świetny, Artur taki kochany <3 Gwain , ta scena na samym początku, w kuchni super! Lancelot cud-miód! A Morgana... cudowna!
Nie mogę się doczekać następnego odcinka! Zakończyli w takim momencie, że teraz przez caly tydzień nie będe myśleć o niczym innym, niż o tym co bedzie w następnym odcinku!
Merlin już jest mężczyzną! Przynajmniej wg czołówki, gdyż teraz brzmi ona "In a land of myth and a time of magic the destiny of a great kingdom rests on the shoulders of a young MAN. His name - Merlin". Teraz jest "MAN", nie "BOY" :P Wiem, taka głupotka, ale śmiałam się przez nią długo :P
Poza tym odcinek naprawdę świetny :)
Własnie też zwróciłam uwagę... Przez całe 3 sezony był chłopcem, a tu nagle taka zmiana! Aż za pierwszym razem musiałam przewinąć bo myślałam, że źle usłyszałam ;D
O kurczę! Nie zauważyłam, bo za późno założyłam słuchawki, a potem już do tego nie wracałam. Ale jazz. xD
szkoda, że nie ma kolejnego odcinka z tym tytułem już, zwłaszcza że np housea puszczali od razu cały odcinek o tym samym tytule
nie rozczarowałam się odcienkiem, super klimat i te efekty ;)
spojler ! na serio nie ma już Morgause pod koniec 4x1??? dobrze, że Morgana rośnie w siłę, bo wtedy to lepsza przeciwniczka dla całego Camelot i Merlina oczywiście
oglądam raz jeszcze tak mi się podoba
Też sobie planuje jeszcze raz oglądnąć. :P Agravaine w ogóle mnie nie zaskoczył właśnie. Tylko na niego spojrzałam i pomyślałam, że coś z nim nie teges.
Ale nie rozumiem dlaczego jest po stronie Morgany, przecież jest wujem Artura. Dziwne to jakieś.
pewnie potem się dowiemy czemu tak jest
ja już bym chciała, by nie było Uthera - wolę Arthura na króla
Prawda? Spojrzałam na niego i od razu "Oho, widać, że zdrajca!". Mogliby go przynajmniej ucharakteryzować tak, żeby nie wyglądał, jak ten zły. Chociaż może to ze względu na dzieci, żeby nie miały wątpliwości? Tak jak było z Morganą - dobra, dobra, dobra i nagle - buch! - prawie że z odcinka na odcinek zła i bez skrupułów.
A tak ogólnie to mam dziwne wrażenie, że ten odcinek miał nieco niższy poziom. Co prawda nie wiem, co oni by mi tu musieli pokazać, bym nie chciała oglądać, bom kompletnie zakochana, ale jednak wolałabym, żeby poziom szedł w górę, a nie w dół, hmm. No ale tak z każdym serialem jest niestety.
W sumie gdyby nie ten nieszczęsny wuj to odcinek byłby naprawdę bardzo fajny :) Rozumiem, że to serial familijny, ale BBC mogłoby wrzucić tu więcej niejednoznacznych bohaterów (jak w "Doktorze Who").
Ale to było do przewidzenia, że wujos Arturos będzie negatiwus. W końcu ktoś musi być zły. Mnie tylko ciekawi jak on się z Morganą spiknął. Możecie mnie uznać za świra, ale prawie się popłakałam podczas oglądania pierwszej minuty, tak się za tym serialem stęskniłam
Ja byłam ciągle zszokowana tym, że Merlin już jest mężczyzną wg czołówki, więc nie miałam czasu na łzy :P (choć poczułam się nostalgicznie - w końcu serial oglądam od samego początku). Kilka razy obejrzałam czołówkę by się upewnić, że się nie przesłyszałam ^^
nostalgicznie to mało powiedziane - tak długo się czekało na nowy odcinek, że wspaniale się czułam mogąc obejrzeć kolejny odcinek, czekam aż dojdzie do końca Uthera i jak Arthur się dowie co Merlin dla niego zrobił do tej pory.......
A Wy co byście chcieli jeszcze w tym serialu zobaczyć?
Chciałabym by Arthur przestał cierpieć na chroniczną ślepotę i nagłe omdlenia i w końcu zauważył, ze Merlin ciągle ratuje mu cztery litery, używając przy tym magii :P
Ale chyba za dużo wymagam :P
Gwen, która nie jojczy. No i jeszcze w scenie między nią a Lancelotem brakowało mi takiego "oczywiście że obronię Artura. Och nie martw się, ja, Merlin i cała reszta też będziemy o siebie dbać". Ja chciałabym jeszcze zobaczyć coś takiego jak zjednoczenie Morgany, Morgouse, Nimueh i Wielkiego Smoka przeciwko jakiemuś hiper potężnemu wrogowi. Ale ja mam wyobraźnię
Akurat czołówki nie oglądałam z dźwiękiem, ale skoro tak twierdzisz to obejrzę. Jak dla mnie było za mało Gwaina w odcinku, uwielbiam tego kolesia. No i oczywiście głos Wielkiego Smoka - cudo.
Nom, mogłoby być więcej Gwaina. Ale przynajmniej mamy pewność, że w następnych odcinkach będzie pojawiał się regularnie. ;)
Myślę, że powolutku zbliżamy się do odkrycia przez Artura prawdy. W każdym razie tym razem nie mógł nie zauważyć że Merlin uratował mu życie. :P
Oj, ale i tak pewnie uzna ten heroiczny czyn za głupotę. Chociaż założę się że gdyby Artur zrobił to samo rycerze zaczęliby bić mu brawo
Arthur miał się już dowiedzieć, że Merlin go ratuje i w głównym trailerze było to widać, tylko pytanie kiedy;)
aj napewno jeszcze dużo fajnej akcji będzie do końca sezonu - choć czeka się na każdy kolejny aż tydzień;/
On tylko tak gada, a tak naprawdę będzie mu wdzięczny. :P
W każdym razie na zwiastunie wyglądał na przygnębionego i to jak wynosił go na rękach...
tak, ale w końcu widać Merlina przy ołtarzu, więc wyzdrowiał od czasu tego spotkania z duchem - napewno przetrwa; w końcu kto miałby przeżyć jak nie on?
Ja miałam taką teorię, że to przy ołtarzu to jest po drugiej stronie zasłony, pewnie jakoś Merlin coś tam wykombinuje, ale nie wiem, tak sobie gdybam. :)
Ciekawa jestem kogo palili na stosie. :P
Dobre rozpoczęcie sezonu :D Zapowiada się tak troche mniej familijnie. Spodobała mi się Wyspa Błogosłwionych. Bardziej odpowiada moim wyobrażeniom o Avalonie. No może nie sama wyspa
(mniej zamków i mroczności,więcej jabłoni i słońca),
ale jezioro w środku lasu, mgły i czółno z przewoźnikiem jak najbardziej na miejscu :) Oczywiście nie obyło się bez starego dobrego biadolenia o poświęcaniu się dla królestwa, dla Albionu, dla(albo raczej za) Artura.
W ogóle Merlin jest gotowy na śmieć 24 godziny na dobe.
Gwen rzeczywiście jakaś podrasowana(cyc, włos, make-up, co za efekt :P). Za to Artur ma chyba jakąś nową grzywkę. Kurde jak pomyśle, że jeszcze cały sezon przed nami to aż sie ciesze :D
Nie wiem czy tylko ja odniosłam takie wrażenie alwe wydaje mi się że w 24 minucie Merlin ma zapałkie była bym wdzięczna jeśli ktoś napisze co to jest albo potwierdzi moje podejrzenia. :)