Jak myślicie jak Artur zostanie królem i mianuje Merlina magiem Camelotu to Merlin weźnie ślub z Freją przed jeziorem Avalon ? Ja myślę że tak a wy jak sdądzicie ?
w ogóle jakoś dziwnie sobie to wymyślili, moim zdaniem chwilami za bardzo odbiegają od legend. Pani Jeziora niby mogla być celtycką boginią, a Freja byla nordycką http://pl.wikipedia.org/wiki/Freja, ale zazwyczaj Pani Jeziora w legendach byla nazywana Morganą, Nimue, Nimueh, Niniae, Nimiana, Viviana. W takim razie Freja jest bognią, zresztą Pani Jeziora jest tylko przyjaciółką Merlina z tego, co wiem, wiec chyba nie wezma slubu, ale az zaczynam sie bac tego serialu.
ciężko powiedziec czy to będzie możliwe, skoro Freya jest duchem tak naprawdę teraz, jej ciało umarło
bynajmniej nalezy się Merlinowi trochę szczęścia ;-)
może Merlin przywróci Frei ciało przy pomocy kielicha życia wkońcu jest strażnikiem kielicha życia i moc kielicha jest poddana Merlinowi
Kielich Życia to nie Swiety Graal? nie powinien teraz zniknąc, żeby mogli go szukac :d?
Możliwe, że zniknie, tak jak miecz w końcu wylądował tam, gdzie jego miejsce, czyli w skale;P A co do Freyi... Szczerze wątpię, bo nawet gdyby jakimś cudem Merlin mógł ją ożywić, to musiałby mieć ciało, w którym umieściłby jej duszę, a ciało Freyi... No cóż, spłonęło, nieprawdaż?;P Poza tym, Freya jest teraz Panią Jeziora i, że tak to ujmę, mieszka w jeziorze;P No i jest kimś w rodzaju boginki(?), więc, reasumując, wątpię, by dało się ją jeszcze jakoś wskrzesić;P
raczej jej nie wskrzeszą Freja będzie przez cały serial Panią Jeziora
jak waszym zdaniem Merlin zejdzie się z Morganą czy Nimue jeśli by powróciła z zaświatów
chyba już zniknął ten kielich pod gruzami co Morgana tak jęczała po stracie Morgause ;p
więc może to jest święty graal
bardzo możliwe ;)
wątpie by kielich życia był świętym graalem bo graal niszczy złych w tym wypadku zniszczył by Morganę i Morgose na graala jeszcze nie czas nie pojawił się nawet jeszcze w serialu Galahad
powiedzmy, ze miecz wyladowal tam, gdzie sobie wymyslili scenarzysci. ja tam jestem ciekawa, jak rozwina watek z mordredem.
a kielich zniknal, ale pewnie nie mogli go zniszczyc, tak mysle..
co do freji, to raczej nie poslubi merlina, pewnie bedzie przeprowadzac w 50 sezonie umierajacego artura do avalonu..
bylo powiedzianie w serialu czyim synem jest mordred? bo nie moge sobie przypomniec.
michal, no i co z tego, że sie nie pojawił? ten serial odbiega od legend, moga go rownie dobrze spotkac, szukajac kielicha
jakiegoś druida i ta wersia zgadza się z pewną legendą w której Mordred nie był synem Artura tylko druidem
50 sezonów to psesada serial mógby się składać z 12 sezonów 5 sezonuw opowiadających o przygodach młodego Merlina a 7 sezonuw o przygodach merlina maga Camelotu . serial by się szkończył na tym że Merlin z kapłankami Avalonu pochował Merlina na wyspie Avalon potem wzuciłby miecz do jeziora Avalon i stoczył ostateczną bitwę z Morganą a serial szkończył by się na tym że Merlin odszedł by do jeziora Avalon do frei ale to tylko moja teoria a wy jak sądzicie jak się szkończy się serial ?
gdzie wyczytales wersje tej legendy? i co mialoby go wtedy uczynic zlym i zdolnym do zabicia artura, jakie doswiadczenia? ja wiem jedynie, ze byl ze zwiazku morgany i artura, kazirodczego swoja droga. albo lota i morgause, w 'mglach avalonu' jest to ladnie przedstawione, jakoby morgana porzuca mordreda i oddaje na wychowanie morgause na dwor lota. chyba ze ten serial zbiera najmniej znane wersje zdarzen.. zreszta co to za gadanie ze nie byl synem artura tylko druidem? czy na druida nie mozna sie bylo wyczuczyc? to nie lud, to kaplanie w koncu..
skonczy sie smiercia wszystkich pokolei, to pewne i odejsciem niektorych do avalonu.
50 to takie moje wyolbrzymienie, bo wszyscy widza, jak to sie ciagnie i ze sie w sumie nic nie zaczelo.
czytaj to, co napiszesz najpierw, bo wychodzi z tego, ze merlina najpierw pochowaja w jego obecnosci, a potem jeszcze zdazy wrzucic miecz do jeziora.
po prostu mam wrazenie, ze glownie chodzi wszystkim o jakies glupie watki milosne i o nic wiecej, sa wazne, ale juz bez przesady
Chodzi mi o to że Merlin zabierze artura na Avalon i tam razem z kapłankami Avalonu pochowa Artura
a jeśli chodzi o Ginevrę to ona według legendy po śmierci Artura udała się do krasztolu i pozostała tam do śmierci
Lancelot natomiastzostał pustelnikiem i po śmierci został pochowany w swoim zamku
Gawin zginał podczas wojny Artura i Mordreda
Persiwal i Galahad zmarli na wyprawie po świętego Grala
Po śmierci Artura Merlin oddał Pani Jeziora miecz po czym stoczył ostateczną bitwę z Morganą i odebrał jej moc i w końcu się pogodzili i rok później Morgana umarła a Merlin sprawił jej królewski pogrzeb i pochował ją na Avalonie obok Artura
Nie wiadomo co się stało z Merlinem mogli by zrobić że po śmierci Morgany i zniszczeniu raz na zawsze Nimue Merlin udał się na spoczynek do jeziora Avalon do Frei .
tak? nie musisz mi tego pisac, bo mam wrazenie, ze chcesz sie pochwalic jedynie, ze to wiesz, bo niewiele wnosi to do naszej dyskusji.
co do tej Twojej historyjki o Morganie i Merlinie, to Twoje alternatywne zakonczenie, wersja legendy, ktorej mozesz podac zrodlo czy ten film 'merlin'(ktorego btw nie widzialam jeszcze) czy jeszcze cos innego?
właśnie powiedz czy to co piszesz to z tej książki 'mgły Avalonu'?
tak w ogóle film 'merlin' polecam!
napewno to dobre wyobrazenie, dobre zakończenie, że po jego śmierci będą razem w Avalonie
mgly dokladnie bazuja na legendach, to nie jest jakas historia znikąd, jak ten serial np. no, ale znam tez inne wersje legend, wiec nie pisze to z tej ksiazki, pisze ogolnie.
dzieki za strone, michał
nie ma za co jak myślicie zrobią sezony opowiadające o przygodach Merlina maga Camelotu ? Bo jakby serial szkończył się na koronacji artura to było to bez sensu to było bytylko początek historii Merlina jęsli zrobią oprucz 4 i 5 kolejne 5 sezonów to w tych sezonach byłoby pokazane jak Merlin i artur zjednoczą ziemie Albionu i walka Merlina i Morgany a w jak sądzicie ?
wydaje mi sie, ze nie skoncza na ich mlodosci, raczej na pewno nakreca wiecej, chociazby dla forsy
mam nadz ze nakręcą dużo więcej
kupilam sobie kalendarz z merlinem na cały rok 2011 i zameirzam go jeszcze miec na scianie nim wyswietlą nowy sezon
na allegro
mozna kupic wersję oryginalna ale ma kiepskie obrazki w tym roku;p
ja swoj wlasny kalendarz zaprojektowalam ze zdjeciami z merlina jakie sobie wybralam ze strony bbc merlin (taka byla aukcja na allegro, zamowilam i mam ulubione zdjecia, polecam kazdemu;-)
w którym sezonie artur wyciągnie miecz z kamienia ?
Jak sądzicie w którym sezonie Wielki smok zostanie mentorem Merlina ?