http://www.wisevid.com/view_video.php?viewkey=kolwhzojidernek10101
odcinek rzeczywiście świetny :) zastanawia mnie tylko jedna rzecz... kim właściwie była Morgause? no bo jak przyrodną siostrą Morgiany to znaczy, że była córką Gorloisa, więc dlaczego urodziła się w Camelocie, a nie Kornwalii i dlaczego Uther tak się przejął tym, że przeżyła? w ogole wszystko mi sie pomieszało, bo nastawiłam się, że będzie po prostu starszą siostrą Morgany, ewentualnie jej ciotką tak jak w "mgłach avalonu".
A i jeszcze jedno pytanie... Wiadomo, kto jest matką Morgiany? Bo od początku założyłam, że to Igraine, ale jak pomyśle to chyba nic o tym wcześniej nie wspominali w serialu...
Nie, nie matka Morgany nie jest Igraine. Nie mówili nigdy (chyba) o jej matce... a co do Morgause to jest siostrą przyrodnią Morgany, ale moim zdaniem nie jest córką Gorloisa tylko matki Morgany (kimkolwiek by ona nie była) i Uthera ;) ale to tylko taka moja teoria. Wyjaśniało by to czemu się urodziła w Camelot i czemu Uther kazał się pozbyć dziecka. Czyli Arthur miałby siostrę ;) przyrodnią...
to by wszystko wyjaśniało... tylko w takim razie dlaczego nosiła branzoletkę ze znakiem rodu Gorloisa? :p
może od matki dostała zanim Gajus oddał dziecko tej wiedźmie (czy komu tam). No wiesz... jako taką pamiątkę czy coś... nie wiem, to tylko moje teorie.
moja teoria jest następująca: Morgause jest córką Gorloisa ( z tąd ta branzoleta ) i kogoś z Camelotu( może być ktoś z rodziny Igraine ). Morgana jest córką Gorloisa i Igraine.
Uther zabił Gorloisa aby poslubić Igraine. Poniewż bał się zemsty ze strony Morgause ( w przyszłości ) kazał ją zabić (ale nie pasuje mi trochę w takim razie, że Gajus się przyznał, iż to on oddał ją pod opiekę kapłanki starej religii ). Uther nie chciał zabić Morgany, ponieważ jest ona córką Igraine, którą kochał ( ciekawe, że nie wspomnieli o matce Morgany; może chcą mieć wątek na następny sezon. W końcu Uther coś mówił dla Gajusza, że Morgana nie może się dowiedzieć, iż ma przyrodnią siostrę aby nie wystawiać jej lojalności na próbę ).
Trochę zawiła ta teoria, ale kto wie... ^^
A odcinek był super jeden z najlepszych w tym sezonie, a następny też się ciekawie zapowiada. ;)