Mianowicie skąd bierzecie informacje jaką książke przeczytaliście i w ogóle. Z góry dzięki.
legendy arturiańskie są tak naprawdę wszechobecne. Jest mnóstwo filmów, sztuk, seriali a same poszczególne wersje tak się od siebie różnią ze ciężko już powiedzieć jak było w pierwotnej wersji. Mogę ci polecić ewentualnie książkę "mgły Avalonu"
No właśnie to samo widziałem w internecie co teraz mi powiedziałeś. Myślałem ze poprostu jest cos głównego na czym wszyscy sie opierają. Dzięki napewno przeczytam.
Ciężko tu mówić o jednej kanonicznej wersji co zostało wspomniane przez Ipo.Wszystko bierze się z mitologii celtyckiej, która potem została powielana m.in przez chrześcijan. Ciekawy wywód na ten temat ma Sapkowski w "Świecie króla Artura" co szczerze polecam, z filmów to "Excalibur" bardzo przyjemny film co do książek to polecam również "Trylogię arturianską" Bernarda Cornwella, historical fiction opisujące czasy Artura i jego samego.
Większość twórców opiera swoje fabuły na średniowiecznym poemacie Thomasa Malory'ego "Le Morte d'Arthur"(najpopularniejszej wersji dziejów króla Artura)
"mgły avalonu" zdecydowanie warte przeczytania, ale jak dla mnie to jest raczej interpretacja autorki niż źródło informacji. Ja jeszcze mogę polecić stronę http://www.timelessmyths.com/arthurian/index.html
W dość przestępny sposób zebrali tu to, co można dowiedzieć się o legendach arturiańskich z różnych wersji.. No, ale niestety po angielsku :P
Trylogia Cornwella jest niezła, natomiast Sapkowskiego bym nie poleciła. To zdecydowanie jego interpretacja bardzo daleko posunięta:) niestety jak zauważyłeś mgły Avalonu również jest to tylko interpretacja.
Niestety przynajmniej u mnie "Mgły..." dość ciężko dostać ale nieważne, właściwie wszystko co dzisiaj mamy o Arturze jest zaledwie interpretacją autora, każdy go modeluje i przedstawia tak jak on by to widział.
nie bardzo mi się podobała, ale ukazuje totalnie inny Camelot i bohaterów legend arturiańskich książka "Jankes na dworze króla Artura" Marka Twain'a
znalazłem jedną legende :
Jakiś rycerz był zazdrosny i oskarżył Merlina o uszustwa i wyzwał go na pojedynek aby wystawił swego mistrza do walki Merlin wysłał czarnego rycerza i wygrał
Z tego co ja czytałam, a jeszcze nikt nie wymienił: "Prawdziwa historia Morgan le Fay i Rycerzy Okrągłego Stołu" Krystyny Kwiatkowskiej, "Liceum Avalon" Meg Cabot, na podstawie tego jest też film, ale zarówno książka jaki i film jedynie luźno nawiązują do legendy arturiańskiej. Niemniej, książka jest bardzo fajna :)
http://members.fortunecity.com/aurelius222/lesser.html#Agravaine
Na tej stronie są opisy rycerzy okrągłego stołu i innych postaci i nie tylko polecam wszystkim tą stronę
Ja czytałam "Opowieści Okrągłego Stołu", niestety nie pamiętam autora. Książka przedstawia legendy dokładnie i wiernie, tylko jest to chyba średniowieczna książka, bo język jest dość trudny. Dla miłośników to pikuś :)
Opowieści okrągłego stołu to mocne skrucenie Wulgaty -która składa się z 10 tomów
Tekst "Opowieści Okrągłego Stołu" ma długą historię. Jej początki sięgają - rzeczywiście - epoki średniowiecza. Polski czytelnik ma dziś do dyspozycji przekład Tadeusza Komundanta. Jest to tłumaczenie francuskiego wydania Jacque’a Boulenger z lat 40. XX wieku.
Język nie powinien być trudny, ponieważ Jacque Boulenger przełożył tekst na język współczesny.
Mam zatem kilka pytań do gegoistki. Czytałaś ten tekst po francusku, po polsku a może po łacinie? Jeśli po francusku to czy to był współczesny francuski czy starofrancuski? Czy ten tekst był w formie wirtualnej np. na PDF'ie czy w formie książkowej (namacalnej)? Jeśli w formie książkowej to czy musiałaś używać przy tym bawełnianyh/lateksowych rękawiczek czy nie? Druki z epoki średniowiecza tylko w ten sposób się ogląda, jeśli już się je ogląda.
książkę tą znalazłam kiedyś w domowej biblioteczce. Czytałam ją w języku polskim, a język nie należał do najłatwiejszych. Było to jakieś 5-7 lat temu i od tamtej pory zaczęła się moja fascynacja tymi legendami. :)