PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37806
6,3 6 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Spoiler 3x07

ocenił(a) serial na 10

Gwen stoi przed niemożliwym dylematem, kiedy jest zmuszona do wyboru między uratowaniem życia jej obcego brata - Elyan lub Artura. W niektórych z nich na śmierć z rąk Cenreda, kogo wybierze Gwen - miłość swojego życia, czy rodzeństwo? Lojalność i przyjaźń są testowane do granic kiedy Artur, Merlin i Gwen będą pracować razem, aby spróbować znaleźć wyjście. Ale Morgana i Morgause robią wszystko, aby zniszczyć ich plany , czy w walce dobra ze złem , Gwen straci kogoś kogo kocha jeszcze raz?

ocenił(a) serial na 9
Fantastic

Świetny odcinek się zapowiada, już się nie mogę doczekać :) boje się że wybierze swojego brata :( oby tego nie zrobiła.

ocenił(a) serial na 10
justyna1568

Pewnie będzie tak,że obaj przeżyją;D

Piratka16_2

kolejna nielogiczność... po co Morganie śmierć brata Gwen?! Co ona ma do Gwen! ona chce zabić Uthera przecież!!

ocenił(a) serial na 9
Luelle

No też właśnie się dziwie :P

ocenił(a) serial na 10
justyna1568

a gdzie widzieliscie ten spoiler?

gegoistka

w każdy czwartek bbc one na swojej oficjalnej stronie podaje kolejne odcinki seriali króre emituje w tym merlina

Luelle

No wiecie... może coś się wydarzy w odcinku 5 lub 6. No a tak poza tym to przecież wiadomo, że to ona ma w końcu zabić Artura więc nie ma się w sumie czemu dziwić. Fakt, że ta jej irracjonalna nienawiść wzięła się znikąd, ale to autorzy serialu najwyraźniej tłumaczą jej długą nieobecnością. Pewnie nie chciało im się robić dodatkowo studium nad rosnącym złem Morgany (czego żałuję) i po prostu postawili nas przed faktem dokonanym, który i tak w końcu by nastąpił.

Mavis113

No wiecie... może coś się wydarzy w odcinku 5 lub 6. W zwiastunie 5 odcinka Artur tuli do Gwen. Kto wie, może ktoś ich zobaczył? Morgana np? Zorientuje się co ich łączy i będzie chciała się zwyczajnie zemścić z zazdrości? Czy ona czasem nie ma chrapki na Artura albo koronę albo na jedno i drugie?
No a tak poza tym to przecież wiadomo, że to ona ma w końcu zabić Artura więc nie ma się w sumie czemu dziwić. Fakt, że ta jej irracjonalna nienawiść wzięła się znikąd, ale to autorzy serialu najwyraźniej tłumaczą jej długą nieobecnością. Pewnie nie chciało im się robić dodatkowo studium nad rosnącym złem Morgany (czego żałuję) i po prostu postawili nas przed faktem dokonanym, który i tak w końcu by nastąpił.

Mavis113

Co do Morgany, tak jak gdzieś wcześniej tłumaczyłam, jej charakter zależy od wersji legendy:P W pierwszych wersjach legendy Morgana była kapłanką Avalonu, siostrą Artura, która pomagała mu. A gdy został śmiertelnie ranny wraz z trzema innymi kapłankami przewiozła go na Avalon, by kiedyś jeszcze powrócił.
A że ludzie za bardzo zaczęli wielbić Morganę, to postanowiono zrobić z niej czarny charakter i połączono jej postać z jej własną siostrą, Morgause, która była tą złą^^
Ja jestem zwolenniczką pierwotnej wersji legendy, wg więcej wnosi do historii.

co do serialu. Morgana mająca chrapkę na Artura!? Nie, to absurd^^ widać to wyraźnie w poprzednich sezonach^^

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Morgana nie ma chrapki na Artura tylko na królewską koronę bo w 5 odc. dowiedziała się że Uter jest jej ojcem i ma ona prawo do tronu po śmierci Utera mi się wydaje że będzie chciała zabić Artura bo po jego śmierci ona dziedzicy władzę po Uterze

michal_12_filmweb

Teraz to ma sens, ale jak pisałam ten post przed ostatnim odcinkiem to to sensu nie miało^^

Mimo to postać Morgany w tym sezonie ogólnie nie ma sensu. Nie mogłaby tak po prostu chcieć śmierci tylu osób, w tym takich, które kochała... Powinni pokazać jak ewoluuje jej sło, a nie że nagle taka się stała... Beż sensu...

ocenił(a) serial na 10
Luelle

jak sądziciekiedy pojawi się Nimueh w 3 sezonie w połowie sezonu czy w finale 3 sezonu ?